Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
PLAYOFF EUROPSKE LIGE

RIJEKA IPAK NIJE IZDRŽALA! NAKON VODSTVA U BELGIJI, DOMAĆINI NAPRAVILI PREOKRET Sve je otvoreno, Bišćan i društvo imaju toliko željeni gol u gostima

Sve je izgledalo fantastično do 57. minute. Rijeka je u prvoj gostujućoj utakmici playoffa Europske lige imala 1:0 u Gentu, a onda ipak pokleknula, primila dva gola i kući se vraća s porazom, ali i aktivnim rezultatom za uzvrat. Hoće li Bišćan i društvo izboriti Europsku ligu, saznat ćemo sljedećeg četvrtka na Rujevici. S pogotkom u gostima i 1:2 sve je otvoreno.
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 22. kolovoz 2019. 17:04

GENT - RIJEKA 2:1 (Depoitre 57' 71'/Halilović 40')

Ghelamco Arena. Gledatelja: 12 000.

GENT (4-3-1-2): Kaminski - - Lustig, Plastun, Ngadeu, Asare - Owusu, Odjidja-Ofoe, Dejaegere (od 63. Bezus -) – David (od 88. Kubo -) – Depoitre, Jaremčuk (od 83. Verstraete -). Trener: Jess Thorup.

RIJEKA (3-5-2): Prskalo - Župarić, Capan, Punčec - Kvržić (od 69. Velkovski -), Halilović, Lepinjica, Lončar, Raspopović - Acosty (od 79. Iglesias), Čolak (od 86. Puljić -). Trener: Igor Bišćan.

Nogometaši Rijeke poraženi su na gostovanju u Gentu rezultatom 2:1 u prvoj utakmici play-offa Europske lige u utakmici s dva lica poslije koje se momčad Igora Bišćana i dalje ima pravo nadati da na Rujevici može kreirati preokret. Ipak, za to će u uzvratu trebati i malo čudo bez obzira na to što rezultat sugerira drugačije. Znalo se da je kvaliteta na strani domaćina, kao i da će Rijeka morati puno toga istrpiti da bi ostvarila aktivan rezultat, ali razina tehničke i fizičke kvalitete koju je pokazao domaćin jasno sugerira da će Bijeli u uzvratu imati puno teži zadatak nego sinoć...

I dok je Bišćanov plan u prvom poluvremenu odlično funkcionirao, Bijeli su u nastavku posrnuli pod naletima moćnijeg domaćina, koji je preko Depoitrea iskoristio dvije od brojnih prilika koje je imao i zasluženo slavio.

Igor Bišćan nije iznenadio odabirom igrača, ali jest formacijom, za ovu je priliku malo modificirao onih 3-6-1 iz Pule, u zadnju liniju gurnuo Luku Capana, a uz bok Antoniju Čolaku brzog Maxwella Acostyja, čime je odmah na početku postalo jasno kako su Bijeli došli igrati u Gent. Bišćan je pragmatičan trener, u dosadašnjem mandatu na klupi Rijeke pokazao je da nema nikakav problem s prilagođavanjem igre i igrača suparničkoj momčadi, a analiza Genta očito je pokazala da primarna misao mora biti razoružati njihov napadački potencijal. Bišćan je, baš kao i u finalu Kupa protiv Dinama ili u prvoj europskoj utakmici ove sezone protiv Aberdeena, potpuno žrtvovao kreaciju i od svojih igrača tražio disciplinu, odlučnost, ali i hrabrost kada se po osvojenoj lopti trebalo otvoriti prema naprijed.

Screenshoot

0:1 – Halilović (40): Duga lopta Kvržića pronašla je Čolaka u klinču s Odjidjom-Ofoeom pri čemu je domaći igrač uspio loptu odbiti tek toliko da na desetak metara iskosa s desne strane naleti Halilović i pogodi suprotan kut Kaminskog.

I nije takva ideja loše izgledala na travnjaku Ghelamco Arene, Gent je dobio loptu i inicijativu, a Rijeka strpljivo čekala priliku da iz posjeda preskoči vezni red i otvori igru prema Čolaku i Acostyju. Naravno, u takvoj se situaciji puno toga mora poklopiti da bi se ostvario rezultat, obrana mora prije svega odigrati perfektnu utakmicu, a napad iskoristiti ono malo prilika što se ukaže, no recept je to koji se u prvom poluvremenu pokazao potpuno pogođenim. Šteta što nije i u drugom...

Rijeka je u fazi obrane bila čvrsta i pokretljiva, a Gentu je dopustila samo jednu stopostotnu priliku nakon kardinalne pogreške Acostyja koju u 36. minuti Jaremčuk oči u oči s Prskalom nije pretvorio u pogodak. Imao je Gent i prije i poslije toga obećavajućih situacija (Depoitre 6., David 20., Lustig 32. i 45., Dejaegere 45.), ali ne toliko opasnih da bi Prskalo morao raditi čuda.

Screenshoot

1:1 - Depoitre (57): Jaremčuk je probio Capana na desnoj strani 16-erca te oštro i prizemno ubacio za stasitog Belgijanca koji s 3-4 metra zakucava loptu u mrežu za izjednačenje.

Pokušavali su igrači Igora Bišćana umrtviti igru, znali su da ne smiju ući u jurnjavu s Gentom, već biti strpljivi dok se ne dogodi situacija kojom će kazniti veći broj igrača s kojima su odlazili u napad. Kvržić je tako još jednom bio pokretač, a Halilović egzekutor akcije kojom je Bišćanova ideja pala na plodno tlo.

Screenshoot

2:1 - Depoitre (71): Lustig je ubacio s poludistance, a Depoitre neobjašnjivo neometan skače sam na desetak metara i od podloge vara nemoćnog Prskala.

Barem što se tiče prvog poluvremena. Drugo je bilo sasvim druga priča jer je sve više do izražaja počela dolaziti fizička nadmoć igrača Genta, odnosno intenzitet kojem Rijeka ni snagom ni znanjem nije mogla odgovoriti. Za razliku od prvog poluvremena, Bijeli su sve teže držali posjed, korak je bio sve teži i sporiji, samim je time i sve više počelo mirisati na pogodak. Dogodio se najprije u 57. minuti, kada je obrana Rijeke pukla na desnoj strani, a Depoitre rutinski reagirao za izjednačenje. Onda je kao nova nevolja došla Kvržićeva ozljeda (čini se zadnja loža) pa novi pogodak Depoitrea za 2:1, koji je ubio svaku nadu u pozitivan rezultat za uzvrat.

Na kraju su Bijeli još dobro i prošli. Jednostavno, razlika u kvaliteti bila je tolika da Riječani na kraju mogu biti zadovoljni rezultatom koji im ipak daje nadu da u uzvratu sanjaju grupnu fazu Europske lige. A to je ono po što su došli.

GENT - RIJEKA 2:1 (Depoitre 57' 71'/Halilović 40')

GENT: Kaminski - Asare, Ngadjui, Plastun, Lustig - Odjidja-Ofoe, Owusu, Dejaegere (od 63' Bezus) - David (od 88' Kubo) - Jaremčuk (od 83' Verstraete), Depoitre

RIJEKA: Prskalo - Raspopović, Punčec, Župarić, Kvržić (od 68' Velkovski) - Lepinjica - Lončar, Halilović, Capan, Acosty (od 78' Iglesias) - Čolak (od 86' Puljić)

------------------------------------------------------------------------------

KRAJ: Završilo je na Ghelamco Areni. Mogu Riječani biti itekako sretni što je rezultat 2:1 za Gent. Ostavlja im to nadu za uzvrat koji će se na Rujevici igrati za 7 dana, ali to mora biti puno bolje...

90' Igrat će se još pet minuta sudačke nadoknade.

88' Zadnja promjena u belgijskim redovima. Umjesto Davida ulazi Kubo.

86' Posljednji put večeras mijenja Igor Bišćan. Ulazi Jakov Puljić, i to umjesto Čolaka. Prethodno, dobar udarac Iglesiasa iz daljine, nije ga dobro stisnuo, odbijeno je u korner...

83' Druga izmjena u redovima Genta. Umjesto Jaremčuka ulazi Verstraete.

80' Kakva šansa za Gent! Zicer je nakon novog Lustigovog centaršuta propustio Depoitre. Nekako sumnjamo da će ostati ovih 2:1...

79' Srećom po Riječane, Depoitre nije iskoristio kardinalnu pogrešku Župarića. Bilo je blizu i vrlo opasno. Bijeli moraju izdržati...

78' Nova izmjena Igora Bišćana. Izlazi Maxwell Acosty, u igri je Dani Iglesias.

74' Riječani su imali dva kornera u nizu, sve su domaći očistili iz svog šesnaesterca.

71' GOOOL! Gent vodi 2:1. Još jednom je zabio Depoitre nakon centaršuta Lustiga. Župarić se prilikom istog poskliznuo u odsudnom trenutku. Još uvijek hrvatski doprvak ima aktivan rezultat.

Screenshoot

68' Žuti karton za Davida nakon prekršaja nad Acostyjem. Prilika za Rijeku iz prekida.

67' Umjesto riječkog kapetana Kvržića kojem želimo brz oporavak od ozljede ulazi Velovski

66' Ostao je na travi ležati Zoran Kvržić zbog problema s ozljedom. Belgijski navijači protestiraju, domaći igrači isprva nisu htjeli izbaciti loptu s terena. Morat će mijenjati Bišćan.

63' Evo i te izmjene u belgijskim redovima. Izlazi Dejaegere, ulazi Bezus. Gent i dalje opasno prijeti.

58' Odmah nakon pogotka Jaremčuk je dobio žuti karton, a domaći trener Thorup odustao je od već najavljene izmjene jednog igrača.

57' GOOOL! Izjednačio je Gent. Strijelac za poravnanje je Depoitre nakon asistencije Jaremčuka.

Screenshoot

56' Tražili su domaći igranje rukom Župarića u svom kaznenom prostoru. Ruke su kod jedne poluvisoke lopte bile uz tijelo, poljski arbitar Stefanski nije ni pomislio pokazati na bijelu točku.

55' Opet je Igor Bišćan pogodio s taktičkim postavkama, jer i u nastavku je početni period dominacije Belgijanaca s izvrsnim učinkom neutraliziran.

51' Iznijela je konačno Rijeka loptu iz svoje polovice, rijetki su trenuci kad posljednja linija Bijelih može predahnuti.

48' Odjidja-Ofoe ubacuje za Depoitrea, ovaj se otarasio Kvržića. Uslijedio je novi pokušaj glavom, Prskalo je bio na razini zadatka.

47' Odmah kreću Belgijanci po poravnanje. Owusu je ubacio, David glavom šutirao vrlo atraktivno, ali i ne previše precizno.

46' Krenulo je drugo poluvrijeme u Gentu. Poželimo našim Riječanima da održe stečenu prednost.

POLUVRIJEME: Kraj prvih 45 minuta na Ghelamco Areni! Rijeka vodi 1:0, otvorila se jedna prilika, jedan bljesak nakon kojeg su gosti poveli golom Halilovića.

45' Uh, kakav udarac Dejagerea! Raketa s ruba kaznenog prostora odlazi pored desne vratnice. Jako, jako blizu! Još minuta sudačke nadoknade.

42' Krasno su Riječani iskoristili šansu koja im se ponudila i otvorila. Izdržati do poluvremena, to je prvi cilj...

40' GOOOOL! Rijeka vodi! Spustio je Čolak za Halilovića u kaznenom prostoru, a ovaj je sjajno naciljao i pogodio iza leđa Kaminskog. Bila je to prva prilika za Bijele danas.

Screenshoot

37' Velika prilika za Gent! Acosty je pogriješio, izgubio loptu na 25 metara od gola. Udarac Jaremčuka odlazi preko gola, lijepo ga je prethodno uposlio Dejaegere.

35' Tražili su domaći i žuti karton za Lepinjicu poslije još jednog prekršaja, Stefanski ga nije dao. Bio je i slobodan udarac, bez prijetnji.

33' Gent pojačava pritisak. Nakon jednog ubacivanja Davida s desna, nikog nije bilo pred Prskalom da tu loptu samo pospremi u gol. Kvržić je zaradio prvu javnu opomenu večeras za Rijeku.

32' Nova šansa za domaće. David izvodi dalekometno ubacivanje iz auta, a na rubu kaznenog prostora sve je sačekao Odjidja-Ofoe. Njegov udarac na putu do Prskala odbio se u još jedan korner.

29' Lončar je nešto teže startao na Odjidju-Ofoea na sredini terena, sudac Stefanski daje mu posljednje upozorenje pred javnu opomenu.

27' Stišću domaći, nakon novog ubačaja Lustig je bio najviši u skoku. Lopta odlazi poprilično daleko, iznad grede. Riječani čekaju svoju priliku...

26' Još jedan slobodni udarac za Gent. Odjidja-Ofoe izveo je to, ubacio na drugu vratnicu, ali riječka obrana odbija to u korner.

23' Kad je već minula ona standardna opasnost koju domaćin pruža od početka, bitka se nastavila u sredini terena. Riječki srednjaci dobro kontroliraju svaki početak potencijalne prijetnje po njihova vrata. Sve eventualne ubačaje s boka Prskalo lakoćom kupi.

20' Probao je Odjidja-Ofoe puknuti s ruba kaznenog prostora, ispriječio mu se dvostruki riječki blok. U nastavku akcije nije bilo opasnosti, ali je lakšu ozljedu pretrpio Župarić pa su u teren morali momci iz medicinske službe hrvatskog viceprvaka.

18' Začula se po prvi puta nešto glasnije i pjesma domaćih navijača. Trener Genta Jess Thorup u najavi utakmice priželjkivao je njihovu pomoć.

16' Nisu uspjeli napraviti nešto značajno gosti iz prekida, ali bit će opasni iz brze tranzicije. Blaži početni pritisak Genta polako ali sigurno jenjava.

14' Prvi žuti karton za domaće dobio je Owusu zbog rušenja Acostyja u pokušaju gradnje izgledne Rijekine kontre. Opet su gosti brzo istrčali, rastvorili se na putu prema naprijed, a onda je veznjak Genta napravio teži prekršaj.

10' Pokušaj Dejaegerea iz daljine, bez veće opasnosti za Prskala. Riječani su brzo izašli, lopta je ekspresno stigla na desnu stranu do Acostyja čiji centaršut nije pronašao Čolaka.

9' Taktička odluka Igora Bišćana bila je spustiti Luku Capana na mjesto trećeg stopera kada se Riječani brane. Čini se kao dobra ideja..

7' Prva prilika za Gent. Jaremčuk je ubacio s desne strane nakon prodora i pronašao iskusnog Depoitrea koji uspjeva tek petom sporo loptu uputiti prema Prskalu.

5' Belgijanci, shodno najavama, drže loptu u svojim nogama i kontroliraju tijek utakmice u ovom najranijem periodu. Bijeli se organizirano brane.

3' Riječani će večeras dobar dio svojih napada ostvarivati preko kontri. Brzo je sada pokušao izaći Acosty, no zaustavljen je u središnjem krugu igrališta.

20:30 Utakmica je počela. Sretno, Rijeko!

View this post on Instagram

A post shared by Nogometni klub Rijeka (@nk_rijeka) on

20:10 Predsjednici Rijeke i Genta, Damir Mišković i Ivan De Witte razmijenili su dresove na službenom ručku predstavnika dvaju klubova koji tradicionalno prethodi europskim utakmicama. Gent je Bijele ugostio u restoranu na stadionu koji se može pohvaliti Michelinovom zvjezdicom.

Tko zna je li sve stalo na razmjeni dresova ili je Mišković ponudio Belgijcima mogućnost da Franko Andrijašević ove sezone baš u Rijeci pokuša revitalizirati svoju karijeru. Naravno, priča je nerealna zbog visoke Andrijaševićeve plaće, ali ako Gent bude spreman "sponzorirati" dio iste ova bi priča možda i mogla zaživjeti.

20:00 Naš reporter dao je prognozu i za Facebook-stranicu riječkog prvoligaša. U videu gostuje uz Roberta Ferlina, poznatog radijskog i TV-izvjestitelja iz Rijeke.

19:40 Naš novinar Mateo Sučić javlja se iz Genta

Gent smo u četvrtak doživjeli u punom sjaju. Temperatura ugodna za šetnju gradom i kušanje lokalnih čokolada i piva što je osim brojnih turista bio mamac i brojnim navijačima s Kvarnera koji su još u jutarnjim satima počeli pristizati u Belgiju. Neki automobilom, drugi avionom i u 15 sati trg Korenmarkt već je postao prepoznatljiv po plavo-bijelim nijansama.

Otprilike 300-tinjak navijača zabavljalo se pjesmom i ispijanjem omiljenog napitka od hmelja, ali sve u granicama pa je većini bilo simpatično. Neki su se fotografirali, drugi snimali riječku pjesmu, treći se raspitivali o utakmici... Naravno, sve pod budnim okom lokalnih snaga reda, ali do utakmice, kako smo čuli, nije bilo potrebe za bilo kakvom vrstom intervencije, navijači Rijeke lijepo su se zabavljali dok su iščekivali utakmicu.

I vidjelo se zanimljivih likova, od onih uobičajenih s tribina Kantride i Rujevice, do nekih koja dugo izbivaju s Kvarnera.

- Već 25 godina živim u Gentu i evo dočekao sam priliku da Rijeka gostuje ovdje - rekao nam je jedan navijač Rijeke dodajući da je odrastao u ulici iznad stadiona na Kantridi.

Navijači Genta? Rekao nam je Franko Andrijašević da nisu nešto posebno bučni, belgijski kolege novinari su dodali da nemaju puno strpljenja jer brzo krenu zvižduci kada ne ide kako treba, vjerojatno nisu ni nešto rabijatni...

Sreli smo u šetnji gradom i Franka Andrijaševića koji je bio na ručku s Ivanom Manceom i Goranom Špremom, kasnije se ispred stadiona riječkoj delegaciji javio Dario Smoje... Vidjelo se već tada da će Rijeka imati svoju podršku na Ghelamco Areni.

19:30 Sat vremena do utakmice, Riječani su na zagrijavanju na Ghelamco Areni.

19:15 Stigli su sastavi za večerašnju utakmicu. Sve je baš onako kako je predviđeno, nema niti jedne izmjene u odnosu na najavu utakmice. Ne preostaje nam ništa drugo nego poželjeti sreću Riječanima u boju za Europsku ligu.

18:45 Momčad Igora Bišćana u trećem je pretkolu lakše od očekivanog izbacila škotski Aberdeen. Na tom će tragu Bijeli pokušati nastaviti tamo gdje su stali u Škotskoj. Iako je nominalno belgijski kolektiv čak četiri puta tržišno skuplji od riječkog, gostima neće nedostajati srčanosti i borbenosti kako bi to neutralizirali.

18:15 Riječki navijači zagrijavaju se za susret u Gentu. Tristotinjak simpatizera Bijelih od jutra pjeva na gradskim ulicama

View this post on Instagram

Ulicama Genta #ZajednosmoRijeka

A post shared by Nogometni klub Rijeka (@nk_rijeka) on

Ovako to izgleda danas na ulicama belgijskog grada koji ima oko 260.00 stanovnika. Domaćih navijača zasad nema u centru, a nasreću niti bilo kakvih problema i incidenata.

Linker
20. travanj 2024 00:57