CROPIX
PORUKE OPREZA

VEĆINA SMATRA KAKO MODRI MOGU DO EUROPSKOG PROLJEĆA, ALI BIVŠI DINAMOVAC SMIRUJE EUFORIJU 'Mene Dinamo nije toliko oduševio! Morat će puno bolje'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 01. rujan 2018. 11:35

Poznavatelji i akteri turskog nogometa, kompetentni sugovornici, svakako su Luis Ibanez i Safet Sušić. Lucho je bivši igrač Dinama, sad je u Trabzonsporu, dok je Sušić trenutno trener Akhisarspora, osvajača Turskog kupa. Obojica su nam na prvu, na pitanje o Fenerbahčeu, odgovorili slično:

- Fener je trenutno u lošem izdanju, pomalo i neugodno iznenađenje!

O čemu je dakle riječ? Zbog velikih dugova (nekoliko stotina milijuna eura!) nedavno je smijenjen dugogodišnji predsjednik Aziz Yildirim, zamijenio ga je biznismen i bogataš Ali Koč. Očekivalo se, nakon nekoliko prosječnih Fenerovih godina, da će klub odmah krenuti jako, da će novi predsjednik dovesti zvučna pojačanja, no zasad ništa.

- I ja sam mislio da će se njegovim dolaskom Fener opet probuditi, da će odmah kupiti nekoliko velikih imena, velikih igrača, međutim ništa od toga. Galatasaray i Bešiktaš su, po meni, trenutno puno bolje momčadi, čak su i više ispred Fenera nego što su bili prošlih godina - govori Safet Sušić, koji je procijenio Dinamove šanse u skupini Europske lige.

- Može Dinamo igrati protiv svih, pa i protiv tog Fenerbahčea. Vidite, Fener je u prva tri kola izgubio dvije utakmice, najveće zvijezde, Valbuena i Soldado, više su na klupi nego što igraju, ničime dosad taj klub nije oduševio. Možda momčad dođe k sebi, ali kako sad stvari stoje, nije to neki strašan suparnik protiv kojega se ne bi moglo igrati i Dinamo se može ravnopravno s njim i Anderlechtom boriti za jedno od prva dva mjesta u grupi.

Otkrio je Sušić još jedan zanimljiv detalj.

- Možda je i razlog slabijeg ulaska Fenera u sezonu ta financijska kriza koja trese Tursku. Lira je pala, a stranci imaju plaće u eurima i dolarima. Vjerojatno su i zbog toga najjači klubovi malo potegnuli ručnu.

A što kaže Ibanez? Je li i on optimist kad je Dinamov prolazak skupine u pitanju?

- Ma, gledajte, mene Dinamo nije tako oduševio u ovim dosadašnjim utakmicama. Ima šanse proći skupinu, ali mora biti bolji nego dosad - kaže Ibanez i slaže se da je financijska kriza imala određen utjecaj na Fenerove partije na početku sezone.

- Oni su prodali čak tri igrača u Saudijsku Arabiju, s time da su Josef i Giuliano bili vrlo bitni igrači u toj momčadi, to vam dovoljno govori u kakvoj su situaciji. Kako igraju? Igraju dosta po zemlji, od noge do noge, vole imati posjed. Najbolji su po desnoj strani, Čileanac Isla tu je vrlo aktivan i donosi puno toga prema naprijed. Na početku sezone im ne ide, vidjet ćemo kako će biti u nastavku.

Nadovezao se Safet Sušić.

- Nismo još igrali protiv njih ove sezone, ne mogu reći iz prve ruke, ali činjenica jest da ne igraju kako su ljudi očekivali. Baš su neugodno iznenadili na startu. Ipak, najveća je snaga Fenerbahčea publika, stadion je uvijek pun, pogotovo u europskim utakmica i tu nikome neće biti lako, tu će Dinamo morati biti dodatno koncentriran. Ali da ima šanse protiv Fenera, puno više no što bi imao s Bešiktašem ili Galatasarayem, to je sigurno. Fener nikako nije nepobjediv - zaključio je Safet Sušić.

Linker
26. travanj 2024 07:18