Foto: Damjan Tadic / CROPIX
PUT DO POBJEDE

VELIKI TRENER KOJI JE S DINAMOM UMALO DOHVATIO EUROPSKI SAN POSLAO OHRABRUJUĆU PORUKU Izdvojili smo i tri glavna preduvjeta za uspjeh na Maksimiru

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 20. rujan 2018. 17:14

Bilo je to godine 2010. Mjesec rujan kao i sada. Dinamo je igrao prvu utakmicu Europske lige u Maksimiru protiv Villarreala. Španjolci su bili favoriti, bila je to momčad u kojoj je branio Diego Lopez, a igrali su Borja Valero, Giuseppe Rossi, Santi Cazorla, Bruno Soriano, Jozy Altidore, Joan Capdevila... Ali favoriti su “legli” u plavom domu, Dinamo je pobijedio s 2:0, a strijelci su bili Ante Rukavina i Sammir. Trener Modrih bio je Vahid Halilhodžić.

Zašto ne bi dobili?

Halilhodžić se danas odmara u Francuskoj, u Lilleu.

- Odlučio sam se odmoriti tamo do prosinca. Planova ima, ponuda ima, reprezentativnih i klupskih. Dvadeset godina neprestano radim, mogu uzeti nekoliko mjeseci za odmor - kazao nam je u uvodu Halilhodžić.

On je jedan od bivših trenera modrog kluba kojeg nikad nije prestao pratiti. Zna Vaha, naravno, da Dinamo danas igra protiv Fenerbahčea.

- Može li Dinamo do pobjede kao mi prije osam godina? Kako da ne može? Zašto ne bi? Samo svi trebaju misliti, utuviti si u glavu da je to moguće i izvedivo. Definitivno, Dinamo može u Maksimiru napraviti pothvat! Mora samo odigrati disciplinirano i organizirano. Naravno, uvijek će biti potrebno i malo sreće koju treba isprovocirati.

Vratio se na vremena kad je bio u Dinamu te upozorio na jednu stvar…

- Kad sam bio u Dinamu, vidio sam bojazan kad se radilo o europskim utakmicama. Uvijek je bila “na programu” neka strepnja, neka nesigurnost. Čuo sam “o, kako ćemo mi protiv njih?”. Takvo razmišljanje odmah treba ukloniti. Zato treba dosta raditi na psihološkom planu, sa svakim pojedincem posebno kako bi se došlo do trijumfa. Dinamove utakmice u Europskoj ligi gledajte na MAXtv-u, a informacije o sportskim paketima pronađite ovdje.

Put do pobjede

Halilhodžić je stigao u Dinamo u dosta teškim vremenima, ali je uspio sve osoviti na noge. Sjećamo se jedne njegove rečenice: “Do sada su Dinamovi igrači bili visibabe, sad su suncokreti.”

- Jest, došao sam u klub u vrlo nezgodnom trenutku. U klubu je vladala strašno teška situacija. Kad sam prolazio ispod juga preko svlačionice pa do zapada i klupskih prostorija, svi su bili pognute glave. Trebalo je to podići, probuditi. Znao sam se šaliti, znao sam biti i drzak, samo da se svi probude. Govorio sam rečenice koje su davale više samopouzdanja i volje. Uspio sam u tome!

Dinamo - Villarreal
Goran Mehkek / Hanza Media / Hanza Media

Prisjetio se te utakmice s Villarrealom...

- Kad su igrali s nama, bili su vodeći u španjolskom prvenstvu, nitko nam nije davao prevelike šanse. Govorilo se da ćemo izgubiti, samo je bili pitanje s koliko. Međutim, dogodilo se obratno. Pripremio sam utakmicu onako kako nama najviše odgovara. Baš smo dobro analizirali protivnika. To je bitno. Jer treba se znati postaviti defenzivno i ofenzivno. Uvijek postoje dvije faze igre. Ona kad nemaš loptu i ona kad imaš. Sve se treba znati u detalje, kako postupati u svakoj fazi. Kad je defenziva u pitanju, točno svaki igrač mora znati kako se ponaša u presingu, gdje stoji, a kad imaš loptu, trebaš se postaviti tako da budeš opasan. Dobro sam upoznao svoje igrače, sve im objasnio do najsitnijih detalja. Baš je u toj pobjedi protiv Villarreala jednu od svojih najboljih utakmica odigrao Ante Rukavina, on ih je načeo.

Objasnio je priču oko Rukavine...

- S njim sam vodio posebno duge razgovore. Rekao sam mu da njegova snaga nije da prima loptu leđima okrenut protivničkom golu, nego da uvijek gleda prema naprijed, da je uvijek okrenut prema protivničkim vratima te da loptu traži u prostor. Želio sam napraviti duo Sammir - Rukavina i u tome sam skroz uspio, oni su nam na kraju donijeli pobjedu. Sammir je imao onu sjajnu dubinsku loptu... Dakle, u toj utakmici s Villarrealom svaki igrač je imao svoj posebni zadatak i to je bio put do pobjede. Momci su sve poslušali i napravili smo zaista sjajnu igru, jednu od najboljih kad se usporedi s svim Dinamovim generacijama.

U velikoj krizi

Vratili smo se na današnju utakmicu. Vaha je bio u Turskoj, trenirao je Trabzonspor, jako dobro poznaje turski nogomet i Fener.

- Fener je veliki klub, ali ove sezone je u velikoj, baš velikoj krizi. Baš sam gledao ovu njihovu posljednju utakmicu s Konyasporom. Da su je izgubili, bilo bi svašta u klubu. Pobijedili su slučajno. Momčad nije u formi, to je velika prilika za Dinamo. Treba samo vjerovati u uspjeh - zaključio je Halilhodžić.

Dinamove utakmice u Europskoj ligi gledajte na MAXtv-u, a informacije o sportskim paketima pronađite ovdje.

Preduvjeti za uspjeh Dinama

BORBENOST I KARAKTER

Te dvije karakteristike postale su zaštitni znak ove momčadi, bez njih u velikim količinama Dinamo ne može računati na uspjeh. Uz puni Maksimir vjerojatno neće izostati, motiv sigurno nije upitan.

KONCENTRACIJA SVIH 90 MINUTA

Dinamo mora odigrati kompletnu utakmicu. Znači, ne dopustiti pad u ‘crnu rupu’, jer Fenerbahče ima klasnih igrača koji mogu riješiti susret jednim potezom. Poseban oprez u skoku i prilikom ubačaja pred Dinamov gol.

REALIZACIJA

Dinamo je dosad zabijao u svim natjecateljskim utakmica otkad je Bjelica na klupi, što je, svakako, razlog optimizma. No, u zadnjih nekoliko susreta Modri i dosta promašuju, a to protivnik razine Fenera sigurno može kazniti. (tn)

Linker
20. travanj 2024 13:31