Rijeka slavlje
 Matija Djanjesic / CROPIX / CROPIX
PRETKOLO EUROPSKE LIGE

VIDEO: ČOLAK I MURIĆ SLOMILI ŠKOTE I ŠIROM OTVORILI VRATA PLAY-OFF RUNDE Rijeka se osvetila Aberdeenu za bolni poraz otprije četiri godine

Nogometaši Rijeke pobijedili su Aberdeen rezultatom 2:0 u prvoj utakmici trećeg pretkola Europske lige i pred uzvrat u Škotskoj idućeg četvrtka stekli prednost koju bi uoči prve utakmice potpisao svaki navijač Bijelih.
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 08. kolovoz 2019. 19:28

RIJEKA - ABERDEEN 2:0 (Čolak 62' p., Murić 88')

RIJEKA (4-1-4-1): Prskalo - Kvržić, Župarić, Punčec, Tomečak (od 75. Raspopović) - Lepinjica - Acosty (od 63. Murić), Halilović, Capan (od 84. Iglesias), Lončar - Čolak. Trener: Igor Bišćan.

ABERDEEN (4-3-3): Lewis - Logan, McKenna, Considine, Leigh - Ferguson, Ojo, Gallagher (od 76. Campbell) - Hedges (od 86. May), Cosgrove, McGinn (od 76. Wright). Trener: Derek McInnes.

Nije to bio nogometni spektakl na Rujevici, više utakmica ogromnog uloga u kojoj su oba trenera pažljivo vagali svoje poteze. Bitno je bilo ne izgubiti, po onoj Mourinhovoj da uvijek potpisuje 0:0 u prvoj utakmici, niti jedna momčad nije bila spremna preuzeti rizik, ali gostujući trener Derek McInnes nije mogao računati da će Funso Ojo napraviti početničku glupost, a Murić imati trenutak inspiracije poslije kojeg suparnička momčad najčešće izvađa loptu s centra.

Igor Bišćan napravio je jedan neočekivani potez u izboru igrača, iako je bilo izvjesno da Robert Murić neće biti starter, malo tko je očekivao da će na njegovo mjesto Maxwell Acosty, Ganac koji je prije dva tjedna bio praktički na izlaznim vratima... Ipak, jasno je i što je Bišćan želio dobiti, Acosty ima brzinu, od njega je tražio dubinu, napadanje prostora, ali nije puno dobio od svog ofenzivca. To je i jedan od razloga zbog kojih smo gledali praktički šahovsku partiju u prvom u prvom poluvremenu, figure su se pomicale prilično oprezno i bilo je jasno da će kroz igru i jedni i drugi teško dolaziti do prilika.

Tako je i bilo, kroz zatvorenu formaciju Rijeka je dočekala nekoliko pokušaja s distance poput onog Čolaka (15') i Halilovića (27') koji nisu bili opasni za razliku od prekida. Riječ je o segmentu igre kojem se od Bišćanovog dolaska posvećuje puno pažnje, vidjelo se već u 2. minuti kada Punčec nije dobro zahvatio loptu da Bijeli na taj način namjeravaju biti opasni. Tako je Rijeka došla i do najbolje prilike u 29. minuti kada je Halilović ubacio iz kuta, udarac Lepinjice odbio Lewis, a Župarić s pet, šest metara poslao loptu pored gola.

Aberdeen se nije uspio nametnuti Rijeci kroz posjed, opcija Dereka McInnesa bile su, očekivano, duge lopte, ali obrana Bijelih je osim kod jednog prekida dobro iskontrolirala Cosgrovea.

Nastavak je donio presliku prvog poluvremena, s inicijativom Rijeke, ponekim dalekometnim pokušajem (Halilović, Kvržić) i puno taktičke discipline u kojoj se čekala pogreška obrane ili vrhunski potez pojedinca. Dogodilo se ovo prvo u 61. minuti, Ojo je povukao Capana koji je čekao ubačaj Halilovića, a Čolak s kreča izazvao erupciju radosti na Rujevici.

Dalo je Rijeci to malo komotniju situaciju, pogodak prednosti kojeg su trebali i željeli pred uzvrat kao da je još malo otpustio kočnice Bišćanove momčadi koja je s Murićem dobila još malo ideje u igri, ali bez izražene namjere da se traži još jedna pogodak.

Bila je to i racionalna odluka, primljeni pogodak napravio bi puno više štete od postignutog, a iako je Aberdeen prebacio težište igre na polovicu Rijeke (Cosgrove je pokušao iz daljine), Murić je sjajnim pogotkom donio Bijelima kapitalnu prednost pred uzvrat na Pittodrieju na kojeg će biti puno lakše istrčati s dva pogotka prednosti.

RIJEKA - ABERDEEN 2:0 (Čolak 62' p., Murić 88')

RIJEKA: Prskalo - Kvržić, Punčec, Župarić, Tomečak - Capan, Lepinjica, Halilović - Acosty, Lončar, Čolak

ABERDEEN: Lewis - Logan, Considine, McKenna, Leigh - Gallagher, Ojo, Ferguson - Hedges, Cosgrove, McGinn

------------------------------------------------

KRAJ UTAKMICE!

90'+2' - Još jedan udarac za statistiku. Pokušao je i Ferguson iz velike daljine, no i opet se u tom pokušaju vidio sav očaj škotskih nogometaša koji nikako nisu uspijevali ozbiljnije zaprijetiti vratima Riječana. Prskalo ni ovoga puta nije imao poteškoća s hvatanjem tog udarca...

90' - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

88' - GOOOL! Murić se izvukao na udarac te sjajnim i odmjerenim udarcem s vrha šesnaesterca majstorski poentirao za 2:0! Zanimljiva je bila reakcija škotskog vratara koji je udarac samo ispratio pogledom vjerojatno misleći da lopta ne ide u okvir gola... strašan potez Roberta Murića!

86' - Posljednji put mijenjaju i Škoti. Umjesto Ryana Hedgesa u igri je Curtis Main.

85' - Posljednja zamjena kod Riječana. Izašao je Luka Capan, zamijenit će ga Daniel Iglesias.

83' - Prvi udarac u okvir vrata za Škote! Probao je Cosgrove iz daljine, no nije tu bilo poteškoća za Andreja Prskala. Udarac tek toliko, za statistiku...

- prema službenim brojkama na stadionu je 6 452 gledatelja.

79' - Nepotrebno je sada Luka Capan napravio prekršaj na suprotnoj polovici na Funsu Oju i zaradio žuti karton.

76' - Mijenja sada i škotski trener Derek McInnes. Izašli su McGinn i Gallagher, ući će Scott Wright i Dean Campbell.

75' - Druga zamjena kod Rijeke. Izašao je Ivan Tomečak, a priliku dobiva Momčilo Raspopović.

73' - Sjajna šansa za Rijeku! Izveo je korner Robert Murić, međutim i ova je lopta preletjela sve u šesnaestercu Aberdeena, identično kao maloprije na suprotnoj strani... Fantastično igraju Riječani, a Škoti praktički nisu napravili nijednu pravu šansu na utakmici.

65' - Dario Župarić je dobio žuti karton zbog prekršaja na Gallagheru.

65' - Uhh, ovo je bilo blizu... Izveli su slobodnjak igrači Aberdeena, lopta je preletjela sve igrače u šesnaestercu, a na drugoj vratnici je bio Andrew Considine, no srećom zakasnio je na taj ubačaj...

63' - Prvu zamjenu radi Igor Bišćan. Izlazi Acosty uz ovacije s tribina, zamijenit će ga Robert Murić.

62' - GOOOL! Siguran realizator je Antonio Mirko Čolak, pucao je po sredini gola, a Lewis se bacio u stranu! Riječani zasluženo vode 1:0!

61' - JEDANAESTERAC ZA RIJEKU! Netko je centrirao s desnog boka, Capan je išao na taj centaršut, a za dres ga je sleđa povukao Ojo i skrivio najstrožu kaznu! Pritom je zaradio i žuti karton...

59' - I ovo je zamalo ušlo u gol! Kvržić je probio po desnoj strani i centrirao, međutim lopta je išla u okvir gola te je Lewis morao to izbiti u korner!

55' - Prvi žuti karton na utakmici dobio je Zoran Kvržić zbog povlačenja za dres Jona Gallaghera.

51' - Kakva šansa za Rijeku! Fantastični Acosty je jednim dodavanjem izbacio trojicu Škota i sjajno proigrao Halilovića kojemu se otvorio velik prostor, sjurio se Rijekin veznjak prema golu i izvrsno šutirao, a udarac je prošao samo nekoliko centimetara od gola Aberdeena! Jako dobro igra Rijeka, ali lopta u gol neće pa neće...

47' - Udarac za statistiku. Pokušao je Lepinjica dalekometnim udarcem iznenaditi škotskog vratara, međutim išlo je to visoko iznad gola.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. Nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Škoti nisu napravili nijednu pravu akciju niti su opasnije zaprijetili vratima domaćih. Riječani su ušli u susret s nekoliko manjih povezanih pogrešaka, no vrlo su brzo Bišćanove trupe pohvatale konce igre i do kraja poluvremena uvjerljivo dominirale na terenu. Prijetili su Čolak, Halilović i iznimno motivirani Acosty, ali nedostajalo je malo i sportske sreće te je prava šteta što je prvi dio susreta prošao bez pogotka u mreži Škota.

45' - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

38' - I dalje traje dominacija Riječana! Tomečak je izbio sam pred Lewisa, pucao i - promašio! Srećom po njega, španjolski je sudac već dosudio zaleđe, ali bila je to stopostotna prigoda za domaće...

30' - Kako je malo nedostajalo do pogotka... Nakon kornera Lepinjica se dobro snašao u teškoj poziciji i pucao koljenom, Lewis je to nekako uspio obraniti, a na odbijanac je naletio Župarić i s pet metara propustio matirati škotskog vratara! Loše je zahvatio loptu i pucao je pored vrata... šteta, Lewis je već bio na tlu i ne bi stigao tu loptu da je išla u okvir gola.

29' - Još jednom prijete Riječani! Lončar je fantastično 'podvalio' za Tomečaka koji se sjurio u šesnaesterac, lijepo je pričekao da Čolak odvuče svog braniča, a onda mu zadnji pas za Acostyja nije prošao, uspjela je to škotska obrana izbaciti u korner...

27' - Velika prilika za Rijeku! Acosty je opet inicirao izglednu akciju, a lopta je došla do Halilovića koji se odvažio na udarac s vrha šesnaesterca, bio je to dobar šut i prošlo je malo iznad grede!

20' - Škoti su imali veći posjed lopte u dosadašnjem dijelu susreta, međutim bez obzira na to Riječani su ostavili bolji dojam i stvorili više prigoda. Bišćanovi igrači pokazuju veliku želju za nadigravanjem, nametnuli su svoju igru i pokazuju sve veću inicijativu.

15' - Nova prilika za Riječane! Acosty je pod prekršajem dodao Čolaku, sudac je tu ispravno postupio i pustio prednost, ali Čolakov je udarac s vrha šesnaesterca prohujao pored vratnice.

9'- Uzvraćaju i Škoti! Izveli su uigranu kombinaciju nakon slobodnog udarca, McGinn je glavom spustio loptu za Cosgrovea, a Acosty je bio koncentriran i na pravome mjestu te je uspio presjeći to dodavanje!

2' - Rijeka je imala prvu šansu na susretu! Nakon kornera je Punčec šutirao po golu, no loše je zahvatio loptu i otišlo je to pored gola.

1' - Počela je utakmica na Rujevici.

------------------------------------------------

19.55: Igrači su istrčali na travnjak stadiona na Rujevici. Glavni sudac je Španjolac Ricardo de Burgos Bengoetxea. Stadion je pun do posljednjeg mjesta, gledatelji plešu i pjevaju, atmosfera je ona prava nogometna i nabijena pozitivom... sve je spremno za početak!

19.00: Objavljeni su službeni sastavi. Strateg Rijeke Igor Bišćan se ipak nije odlučio za pulski recept i obranu s trojicom stopera. Nije pojačao obranu, već vezni red uvođenjem defanzivnog veznjaka Capana koji će vjerojatno igrati ispred obrane u paru s Lepinjicom. Malo iznenađenje je i što na krilu počinje Maxwell Acosty, koji je ne tako davno bio na izlaznim vratima Rujevice i nije uživao preveliko povjerenje trenera, no očito je Bišćan procijenio da njegova brzina itekako može doći do izražaja u susretu sa Škotima.

Bišćanov kolega Derek McInnes nije napravio niti jednu promjenu u odnosu na sastav koji je najavljen.

Linker
16. travanj 2024 14:25