Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
IMPRESIVNA STATISTIKA

VIDEO: FASCINANTNA SEZONA DINAMOVOG SPASITELJA Kad on zabija, hrvatski prvak gotovo redovno pobjeđuje! Pogledajte kako je zaslužio nadimak Super Mario

MARIO GAVRANOVIĆ Švicarski reprezentativac u Osijeku je ponovno zatresao mrežu suparnika
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 07. studeni 2018. 15:24

Osijek je prošlost. Dinamo je uz više ili manje muke, ovisi kako tko gleda, riješio i Zekićevu momčad i ostavio je daleko iza. Od nedjelje u 19.30 u Maksimiru postoji samo jedna jedina tema - Spartak Trnava! Teško je dočekati taj četvrtak, tu veliku utakmicu, nakon koje valjda nikad više neće biti isto.

A u pravom se trenutku u Gradskom vrtu ukazao Dinamov Super Mario Gavranović. Opet sjajan pogodak, opet pogodak koji lomi i rješava utakmicu, četvrtu utakmicu zaredom u kojoj je u momčadi Gavranović je strijelac. Ovaj gol u Osijeku donio je Dinamu plus devet pred rivalom s obala Drave. Velika prednost.

- Važna su ta tri boda, Osijek je bio konkurent, odvojili smo se, sad možemo mirno pripremiti jednu važnu utakmicu. Doduše, Lokomotiva još nije daleko, bit će i sljedeća utakmica u prvenstvu za nas važna, no, sad je prvo na redu Spartak i sve misli su usredotočene na taj dvoboj - pričao je Gavranović nakon osječkog meča, sretan, zadovoljan, svjestan očekivanja koja su pred ovom momčadi za utakmicu protiv Slovaka.

- Velika utakmica je pred nama, rasprodan Maksimir, imamo veliku priliku napraviti nešto što mnogi prije nas nisu uspjeli. Napravit ćemo sve da tako i bude, da se svi zajedno u četvrtak veselimo.

Gavranović je, očito, u velikoj formi, krenuli su mu pogoci, zabija u seriji, to je jako bitno uoči te ključne utakmice u četvrtak?

- Jako dobro se osjećam, zabio sam u zadnje četiri utakmice, drago mi je zbog toga i nadam se da ću tako nastaviti i u četvrtak.

Koliko mu ti golovi “bildaju” samopouzdanje, koliko je za njega važno da zabija, da ga je krenuo gol?

- Naravno, golovi pomažu napadaču da dobije mirnoću, ali ja se osjećam dobro od početka sezone, od prvog dana. Čak i dok sam bio u onoj fazi kad nekoliko dvoboja nisam zabio gol, imao sam dobre utakmice u kojima se nisam osjećao loše sam sa sobom. A to je jako bitno. Jako sam zadovoljan kako trenutno igram, jasno je da je za napadača jako važno kad zabija kontinuirano, onda je sve puno lakše.

Vratimo se još malo na ovu utakmicu u Gradskom vrtu. Treba li brinuti taj detalj da Dinamo već nekoliko puta zaredom lošije igra u prvom poluvremenu, pa se onda budi tek u drugim i tako dobiva utakmice?

- Istina, događa nam se to u zadnjim utakmicama. Zašto, teško mi je dati odgovor, jer mi se stvarno odlično pripremamo za svaku utakmicu teško dati odgovor, stvarno se pripremimo dobro za svaku utakmicu. Čak mislim da ulazak u utakmicu u Osijeku i nije bio toliko loš, prvih 10-15 minuta smo ih stisnuli, bilo je par situaciju gdje smo uz malo sreće mogli i povesti. Međutim, kasnije nije išlo kako smo zamislili, moramo i možemo to popraviti da se više ne ponavlja. I, nije pao neki poseban razgovor na poluvremenu, iste stvari koje smo govorili i prije utakmice počeli smo provoditi na terenu u drugom dijelu. Iskoristili smo tu jednu priliku i kasnije je bilo lakše.

Je li to recept i za Spartak, ili će Dinamo krenuti od prve minute po pogodak i pobjedu?

- Probat ćemo otpočetka dati do znanja našem protivniku da želimo sva tri boda! Pokazat ćemo pravo lice kao što smo i dosad više puta odigrali, pogotovo u Europi gdje smo imali sjajne utakmice. Velika utakmica pun je stadion, to je svima dodatan motiv da odigramo pravu partiju.

Koliko njemu koji je živio i odrastao u Švicarskoj, daleko od maksimirskih “prokletstava”, znači ta priča oko europskog proljeća i polustoljetnog sna?

- Puno mi znači, svima to znači puno. Nisam nikad krio da smo oduvijek navijali za Dinamo, stalno smo pratili te pokušaje Dinama da prođe skupinu i sad je stvarno predivno da baš mi možemo to i ostvariti.

Je li ikada Gavranović uživo, kao navijač, gledao neki Dinamov europokušaj, recimo, onu veliku pobjedu u Zürichu protiv Grasshoppera?

- Uživo nisam nikad gledao Dinamo u Europi, taj Zürich mi je daleko, ja sam živio u Luganu, nije mi baš usput. Otac i brat išli su zato u Milano, bili su na San Siru, gledali su Dinamo protiv Milana. Ja nisam mogao, imao sam neku utakmicu, ali evo, sad imam priliku biti dio ove priče.

Što osjeća igrač poput njega kad po maksimirskim zidovima gleda fotografije Prosinečkog, Modrića, Bobana, Zajeca, Kranjčara... i zna da on može napraviti taj veliki iskorak koji takvi velikani nisu uspjeli napraviti?

- Kad to gledam, osjećam ponos da sam dio generacije koja radi takve stvari. Kad tako veliki igrači nisu uspjeli, ne samo igrači već velike Dinamove momčadi, onda sam još više svjestan koliko smo na dobrom putu da ostvarimo taj cilj. Mogu obećati da ćemo napraviti sve da pobijedimo, da donesemo već u četvrtak u Zagreb to europsko proljeće.

Kad već pričamo o Gavranoviću doista je fascinantan ovaj podatak. Zabio je ove sezone osam golova u svim natjecanjima, a čak sedam golova bili su golovi za vodstvo (šest puta za 1:0, samo protiv Istre u Puli za 1:2), tek jedan je, opet protiv Istre, bio “nevažan” za 3:0.

I samo jednom kad je zabio, Dinamo nije pobijedio, u derbiju protiv Rijeke. Sjajna statistika, kako i sam kaže, neka se nastavi u četvrtak.

Dinamove utakmice u Europskoj ligi gledajte na MAXtv-u, a informacije o sportskim paketima pronađite ovdje.

Gavranovićevi europski golovi za Rijeku i Dinamo

1. The New Saints - Rijeka 1:5,
18. srpnja 2017.
U 54. minuti utakmice pogodio za 2:0 desnom nogom s desetak metara u bliži kut.

2. The New Saints - Rijeka 1:5,
18. srpnja 2017.
Praktički se ušetao s loptom u vrata Velšana za potvrdu pobjede u 79. minuti dvoboja.

3. RB Salzburg - Rijeka 1:1,
26. srpnja 2017.
Doveo riječku momčad u vodstvo u 30. minuti, iskoristio centaršut i gol zabio glavom.

4. Austria Beč - Rijeka 1:3,
19. listopada 2017.
Zabio prvi gol na utakmici u 21. minuti, s desetak metara poentirao desnicom.
5. Austria Beč - Rijeka 1:3,
19. listopada 2017.
Povećao prednost Riječana u 31. minuti, sa 16 metara pogodio vrata desnom nogom.

6. Rijeka - Milan 2:0,
7. prosinca 2017.
Potvrdio je pobjedu na Rujevici u 47. minuti, zabio s vrha peterca lijevom nogom.

7. Dinamo - Astana 1:0,
14. kolovoza 2018.
Ušao s klupe i presudio Kazahstancima pogotkom glavom u 74. minuti utakmice.

8. Spartak - Dinamo 1:2,
25. listopada 2018.
U 64. minuti izjednačio rezultat, iskoristio lošu reakciju obrane i poentirao s peterca.

Rezultati by SofaScore

Linker
25. travanj 2024 06:32