Screenshot
1. PRETKOLO EUROPSKE LIGE

VIDEO: HAJDUK SLAVLJEM NA MALTI OTVORIO NOVU EUROPSKU SEZONU Gyurcso zabio uz dosta sreće, Dolček stavio točku na i u posljednjim sekundama

Hajduk je na Malti otvorio novu sezonu u prvom kvalifikacijskom kolu Europske lige protiv Gzire United. Bijeli su pobijedili s 2:0, a strijelci su bili Adam Gyurcso i mladi debitant Ivan Dolček. Uzvrat je na rasporedu 18. srpnja u 20 h na Poljudu.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 09. srpanj 2019. 13:14

GZIRA UNITED - HAJDUK 0:2 (Gyurcso 44', Dolček 90'+6')

GZIRA UNITED: Haber - Conti (od 72. Cohen), Arthur Henrique, Soares, De Assis Estacio - Barbosa, Muscat (od 83. Borg), Scerri - Corbolan, Adeyemo (od 62. Sakyi), Kone

HAJDUK: Duka - Bradarić (od 61. Dolček), Svatok (od 76. Simić), Ismajli, Jurić - Hamza, Nejašmić, Jradi - Gyursco (od 67. Tahiraj), Jairo, Delić

Hajduk je u skromnom izdanju na Malti rutinski pobijedio Gziru United i, s obzirom na kvalitetu suparnika, poljudski uzvrat bit će puka formalnost za prolaz u 2. pretkolo.

Hajduk je do pogotka prevage došao uz dosta sreće nakon promašenog kaznenog udarca Gyurcsa u finišu prvog dijela, ali Bijeli su bili znatno bolji suparnik svih 90 minuta. Međutim, problem koji smo evidentirali tijekom priprema potvrdio se i na Malti, malo se prigoda stvara, a samim time, teško se dolazi do pogodaka. Čak i protiv Gzire United, momčadi koja bi, usudimo se kazati, imala velikih problema i u drugoligaškoj konkurenciji HNL-a, a da ne govorimo onda o ozbiljnim europskim dvobojima.

Oreščanin je na travnjak Centenaryja poslao očekivanu postavu, Jurić je mijenjao Juranovića na desnom beku, a Delić je preuzeo ulogu polušpica, poziciju koju inače igra ozlijeđeni Caktaš. Na vreloj suncem okupanoj Malti ambijent je uz zvučnu kulisu domaće limene glazbe više podsjećao na prijateljsku utakmicu s niželigašem, a takav je bio i intenzitet igre u prvih 45 minuta.

Igralo se prilično sporo čemu je ponajviše kumovala velika vrućina na malom stadionu s jednom tribinom. Na plus 38 Celzijusa, na umjetnoj travi malteškog stadiona Bijeli su se dosta mučili da bi došli do prednosti nakon prvog dijela. Napadali su uglavnom preko desne strane gdje su aktivni bili Jurić i Jradi, ali ukupna igra Hajduka nije imala lakoću kretanja i kreacije. Maltežani, kvalitetom daleko inferiorni u odnosu na Hajduk, uspješno su parirali dok su imali snage, ali nakon pola sata igre, nakon prvog osvježenja kojeg je pozvao sudac Leibovitz, posustali su domaćini.

Njihova se igra inače svodila na duga ispucavanja vratara Habera prema napadačima Koneu i Jeffersonu, ali stoperi Bijelih lakoćom su rješavali te "projektile" domaćeg vratara i Duka je u prvom dijelu bio bez intervencije. S druge strane, Haber je pokleknuo u 44. minuti poslije kaznenog udarca, s tim da Gyurcso nije zabio s bijele točke, već je odbijenu loptu poslao u mrežu u trenutku dok je vratar polegao po travi bacivši se za loptom koja je pogodila lijevu vratnicu.

Uz dosta sreće su poveli hajdukovci, ali imali su još šansi za veće vodstvo. Gyurcso je u 38. minuti na povratnu loptu Jradija s desne strane pucao preko vratiju u čistoj poziciji s 12 metara. U završnici prvog dijela Delić se spetljao pred malteškim vratima, napravio dribling viška umjesto da puca prema golu, pa je Haber uz pomoć svojih obrambenih igrača uspio otkloniti opasnost. Sveukupno, rezultat je bio najbolji dio prvog dijela za Bijele, jer igra je izgledala kao u nekoj nižoj brzini.

Očito su se Bijeli zadovoljili minimalnim vodstvom što im se moglo osvetiti već na startu drugog dijela, jer u 49. minuti je Kone izašao sam pred Duku, no vratar Bijelih u prvoj intervenciji na utakmici spasio je svoju mrežu u velikoj prigodi za Maltežane. Šansa domaćina uozbiljila je hajdukovce i ponovno su Bijeli zagospodarili terenom, "pleli" su mrežu pred vratima Habera, ali nisu uspijevali napraviti višak, isprobati udarac s distance kada se već nije moglo kroz gustu šumu nogu obrambene utvrde Gzire.

Opasno je zaprijetio Dolček u 69. minuti, ali njegov je udarac s lijeve strane prohujao usporedo s gol-linijom. Gzira United zatresla je mrežu Hajduka u 74. minuti, ali Barbosa je bio u zaleđu pa je Leibovitz poništio pogodak.

U zadnjih 10-ak minuta Hajduk je tražio i drugi pogodak i preko debitanta Dolčeka došao do velikih 2:0 za splitski uzvrat.

------------------------------------------------------------

TIJEK SUSRETA:

KRAJ UTAKMICE!

90'+6' - GOOOL! Ivan Dolček je strijelac u službenom debiju za Hajduk. Hamza je sjajno poslužio Dolčeka koji ulazi u prazan prostor te iskosa šalje loptu u suprotni kut, dodirnuo je to vratar Gzire, ali nedovoljno da bi obranio udarac.

90' - Igrat će se čak šest minuta sudačke nadoknade.

83' - Zadnja izmjena kod Gzire. Umjesto Muscata u igri je Borg.

76' - Posljednji put mijenjaju hajdukovci. U igri je novi igrač Čeh Stefan Simić, a izašao je Svatok.

75' - Još jedan Cooling Break na utakmici. Tempo utakmice djelomično je pao i zbog nesnosne vrućine.

74' - GOL! Ništa od gola. Barbosa je pobjegao obrani Hajduka i postigao pogodak, no čini se da je pritom bio u zaleđu. Puno sreće sada za Bijele...

73' - Prvi žuti karton na utakmici dobio je Stanko Jurić zbog neopreznog starta na Koneu.

72' - Opet mijenjaju Maltežani. Ušao je Cohen umjesto Contija.

69' - Prilika za Hajduk! Hamza je sada povukao kroz sredinu, predao je loptu Dolčeku koji šalje oštar ubačaj na pet metara, međutim nije Delić stigao reagirati na tu loptu.

67' - I druga promjena kod Bijelih. Izlazi strijelac jedinog pogotka Adam Gyurcso, u igri je Francesco Tahiraj.

62' - Prva promjena u momčadi Gzire. Umjesto Adeyema ušao je Sakyi.

61' - Odlučio je mijenjati Oreščanin. Izašao je kapetan Domagoj Bradarić, a priliku će dobiti 19-godišnji napadač Ivan Dolček.

55' - Ništa se ne mijenja u odnosu na prvo poluvrijeme. Hajduk i dalje ima inicijativu, ali bez konkretne realizacije.

49' - Čudesna obrana Tomislava Duke! Potpuno je zaspala obrana Bijelih, Kone je dobio loptu na desetak metara potpuno sam, pucao je neometan po golu, a Duka brani tu stopostotnu priliku! Kakav bi to bio hladan tuš za hajdukovce...

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. Nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Bijeli su uspostavili inicijativu od samoga starta i bilo je jasno da su kvalitetnija momčad. Međutim, domaći se nisu predali i dobro su namučili hajdukovce sve dok im u završnici prvoga dijela nije dosuđen jedanaesterac. Strijelac vodećeg pogotka (uz mnogo sreće) bio je Hajdukov Mađar Adam Gyurcso.

45' - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

44' - GOOOL! Adam Gyurcso je odlučio izvesti najstrožu kaznu, međutim Haber ga je pročitao i uz pomoć vratnice obranio taj šut! Srećom, lopta se od vratnice odbila Mađaru kao na pladnju pa mu nije bilo teško poslati je u praznu mrežu... Hajduk vodi 1:0!

42' - JEDANAESTERAC ZA HAJDUK! Gyurcso je centrirao u šesnaesterac, a Adeyemo je loptu zaustavio rukom. Izraelski je sudac ekspresno pokazao na bijelu točku!

40' - Strašna bomba Stanka Jurića! Majstorski je opalio s dvadesetak metara iskosa, otišlo je malo iznad grede!

37' - Što su sada propustili Bijeli... Jradi je izveo sjajan solo-prodor od korner zastavice pa skoro sve do peterca... driblingom je prošao dvojicu, a zatim prošao kroz obranu domaćih, poslao povratnu do Gyurcsa koji s desetak metara puca, ali jako loše - visoko preko grede! Trebali su već hajdukovci voditi, ali je očigledno da se muče s realizacijom.

Gzira United - Hajduk -  Malta 09.07.2019.
Foto: Robert Matić / HNK Hajduk
Robert Matić / HNK Hajduk

30' - Opustili su se hajdukovci, a domaći su uvrebali jednu kontru. U jednom trenu izgledalo je opasno, ali na kraju je opalio Kone s ruba šesnaesterca, odletjelo je daleko od gola... Sudac je pozvao igrače na prvu pauzu, tzv. Cooling Break.

22' - Šansa za Hajduk! Jradi je lijepo centrirao s desne strane, Jairo je bio u skoku, a njegov udarac glavom odlazi kraj gola. Hajdukovci izgledaju kao da su na treningu, neopterećeno kombiniraju i čekaju pogrešku domaćih... nikud im se ne žuri.

16' - Hajduk u potpunosti kontrolira igru u uvodnom dijelu susreta, Bijeli trenutno imaju preko 60 posto posjeda lopte.

Gzira United - Hajduk -  Malta 09.07.2019.
Foto: Robert Matić / HNK Hajduk
Robert Matić / HNK Hajduk

9' - Steže se obruč oko gola Gzire, svoje su udarce isprobali Jairo i Hamza, ali nije bilo opasnosti u tim pokušajima. Sva je prilika da će se Tomislav Duka manje-više dosađivati na ovoj utakmici.

6' - Strahovito je vruće na Malti, temperatura je oko 36-37 C... Hajdukovci su nametnuli svoju igru i očigledna je razlika u kvaliteti već na samome početku. Sada je Gyurcso opalio po golu, no udarac je završio u bloku.

1' - Počela je utakmica na Malti!

------------------------------------------------------------

17.55: Igrači su istrčali na stadion Centenary u Ta' Qaliju. Glavni sudac je Izraelac Gal Leibovitz. Sve je spremno za početak!

Gzira United - Hajduk -  Malta 09.07.2019.
Foto: Robert Matić / HNK Hajduk
Robert Matić / HNK Hajduk

16.35: Objavljeni su službeni sastavi. U momčadi Hajduka nema iznenađenja, trener Siniša Oreščanin na travnjak će poslati trenutno najjaču moguću postavu. Na golu će započeti Tomislav Duka, Domagoj Bradarić će kao kapetan gospodariti obranom, a Nejašmiću će u ofenzivno postavljenoj veznoj liniji društvo praviti Barry Hamza i Jradi. Napad čini jaki trolist Gyurcso - Jairo - Delić.

15.20: Glavna vijest koja stiže s Malte uoči prvog europskog okršaja Hajduka ove sezone i dalje je - vrućina. Nadmašene su sve prognoze, već prije podne je temperatura dosegla 39, a predviđa se da će do utakmice prijeći 40!

Nogometaši Hajduka izašli su u šetnju dvadesetak minuta iz svog hotela na Sliemi čisto i suočili se s - toplinskim udarom.

Kako će biti u 18 sati kad istrče na teren ostaje za vidjeti, ali očekuje se da će sudac zbog ekstremno visoke temperature više puta prekidati utakmicu kako bi se igrači osvježili i kako bi se osigurali uvjeti za normalno odigravanje susreta.

Na Maltu je danas doputovao i navijački čarter-let iz Splita s navijačima Hajduka, njih oko 170.

------------------------------------------------------------

Ima li razloga plašiti se Gzire na otvaranju sezone? Jasno je da nema, pa Maltežani su poluamaterska momčad. Njihovi domaći igrači nisu profesionalci, prvenstvo im počinje tek za mjesec i pol dana, a odigrali su tek tri pripremne utakmice nakon što im je protekla sezona završila prije nepuna dva mjeseca.

Pričati o Gziri United, o anonimnim igračima trenera Tedesca, o skromnom stadiončiću koji prima 3000 ljudi... sve je to zaista suvišno i zvuči više nego prazna floskula.

Split, 100619.
Stadion Poljud.
Nogometasi Hajduka okupili su se na prozivci za sezonu 2019-2020 i odradili trening na glavnom terenu.
Na fotografiji: Sinisa Orescanin.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX / CROPIX
Oreščanin

Još jedan dan u uredu

Gzira bi za ozbiljni Hajduk trebala biti najlakša pripremna utakmica. U usporedbi s istočnoeuropskim tvrdim ekipama poput Krilja Sovjetov, Slaska i Zorje s kojima je Hajduk igrao tijekom pripremnog kampa u Sloveniji, Gzira je momčad koja je po svemu znatno slabija od navedenih, a ne stane ni u istu rečenicu sa slovenskim Aluminijem. Momčad iz Kidričeva sigurno bi bila veliki favorit u susretu sa Gzirom, a kamoli to neće biti Hajduk. Osigurati prolaz u prvoj utakmici imperativ je koji ne treba naglašavati.

Momčad golemih europskih ambicija, kao što je Hajduk, Gziru treba doživjeti tek kao “predjelo” i pritom se ostaviti velikih sintagmi poput “respektiramo domaćina”. Zbog čega bi Hajduk respektirao Gziru? Radi njihova trećeg mjesta u malteškom prvenstvu ili zbog europskih rezultata? Ma dajte, koji respekt! Hajduk ima odigrati ozbiljnu utakmicu, pobijediti na Malti i eliminirati bilo kakav tračak neizvjesnosti za uzvrat. Zato ne čudi klupska odluka da nema premija za prolaz Gzire. Sve drugo bilo bi iznenađenje i senzacionalna vijest, jer prolaz Gzire ima status “još jednog dana u uredu”.

Jači trening, utakmica za zagrijavanje, to je Gzira. Bit će vremena za premije kada dođe 3. pretkolo.... Bit će utakmica u kojima će se dokazivati Oreščanin i njegova momčad, pa će sukladno rezultatu dobiti premiju. Ovako Maltežane trebaju pobijediti i bez Caktaša, Juranovića i Posavca. I na umjetnoj travi, i na malom stadionu. Samo pobijediti i ići dalje.

Inače, u zadnjih 10 godina dvaput se Hajduku dogodilo da je Europu okončao na samom otvaranju, u dvije utakmice. Nisu to dakako bili dvoboji prvog pretkola niti suparnici klase Gzire, ali statistika bilježi dva ispadanja na otvaranju.

Prije 10 godina Hajduk je igrao kvalifikacije Lige prvaka gdje je izgubio 0:1 na Poljudu od Žiline nakon što je remizirao u Slovačkoj. Time su Bijeli svoj europski put zaključili početkom kolovoza. Isti termin je bio kraj i 2011. kada je Balakov poveo Bijele u dvoboju sa Stoke Cityjem. Mora se reći, boljim protivnikom. Dvaput po 1:0 dobili su Englezi Hajduka i oprostili su se Bijeli od Europe u ranoj fazi.

Stoke daleko najteži

U ostalih osam pokušaja u zadnjih 10 godina prolazilo se ponekad glatko, a ponekad “na mišiće”. Bilo je strepnje protiv Turnova sa 1:1 u uzvratu 2013. nakon splitske pobjede 2:1, zatim sa Skontom u Latviji gdje su domaćini dobili 1:0 poslije pobjede Bijelih 2:0 u Poljudu. Nije bilo lagano ni protiv Iasija u srpnju 2016. kada je Said u nadoknadi poravnao za 2:2 u Rumunjskoj, a Ohandza u zadnjim minutama splitskog dvoboja donio pobjedu i prolaz Hajduku. Euforično je bilo kada su Bijeli 2010. napravili pothvat i eliminirali bukureštanski Dinamo sa 3:0 u Splitu poslije 1:3 u Rumunjskoj.

Bilo je i teniskih rezultata na startu, “šestica” kao protiv estonskog Sillamaea u Dugopolju prije četiri godine (6:2). Bilježimo i po dvije pobjede protiv Bugara u dvije zadnje sezone kada su na startu eliminirani Levski i Slavija. Uglavnom je otvaranje Europe bilo zagrijavanje s Ircima, Makedoncima, Latvijcima i inim društvom, osim dakako Stoke Cityja koji je bio uvjerljivo najteži protivnik Bijelih na europskom startu u proteklih 10 sezona.

Bradarić i Dolček na bekovima?

Nema Juranovića, nema ni Josipa Bašića, a trećeg desnog beka nema ni inače. Za utakmicu sa Gzirom na poziciji desnog beka prvi konkurira Stanko Jurić, ali jedna od opcija je svakako i Domagoj Bradarić. Nije odavno igrao na desnom beku, sjećamo se da je kod Vulića znao izaći na desnom krilu, ali kada situacija zatraži, može se Bradarić premjestiti s jedne na drugu stranu.

Time bi se na lijevom beku otvorio prostor za Dolčeka, pa bi Hajduk imao 19-godišnji tandem bekova. Doduše, kapetan Bradarić je 1999. godište (prosinac), a Dolček četiri mjeseca mlađi (travanj 2000.). Gledajući kako je Oreščanin dosad razmišljao, Jurić je “prvi pick”, ali kada se igra utakmica kao protiv Gzire, onda je jasno da su sve opcije otvorene.

Malta na plus 36 u hladu, mnogo ljudi govori hrvatski

Hajdukova službena web stranica javila je kako su igrači Bijelih prošetali od Slieme do St Julian’sa na 36 stupnjeva u hladu koliko je mjereno jučer ujutro na Malti. Premda su službeni jezici malteški i engleski, dovoljno je na mnogo mjesta (pa i u hotelu gdje su Bijeli smješteni) govoriti - hrvatski.

Očito je puno sezonaca s prostora bivše države na ljetnom radu na Malti, pa se lako sporazumijevaju hajdukovci s domaćim stanovništvom zaposlenim u uslužnim djelatnostima. Možda se i zbog toga Malta dopala Bijelima, premda vrućina i sparina pritišću od rana jutra. Neće ni danas za vrijeme utakmice biti lako, ali ljeto je, navikli su Splićani i u svom “dvorištu” na visoke temperature.

Linker
27. travanj 2024 06:17