REUTERS/David Klein
PROTIV ARSENALA ZA NASLOV

VIDEO: KOVAČIĆEV CHELSEA JE U FINALU EUROPSKE LIGE, A VRATAR KEPA APSOLUTNI JUNAK Domaćini su bili na koljenima, a onda je skinuo dva penala

Nogometaši Chelseaja i Arsenala izborili su nastup u finalu Europske lige koje će se održati 29. svibnja na Olimpijskom stadionu u Bakuu.
Piše: HinaObjavljeno: 09. svibanj 2019. 17:25

CHELSEA - EINTRACHT 4:3 nakon jedanaesteraca, 1:1 (Loftus-Cheek 28' / Jović 49')

CHELSEA: Arrizabalaga; Azpilicueta, Christensen, Luiz, Emerson; Jorginho, Kovačić, Loftus-Cheek; Hazard, Willian, Giroud​

EINTRACHT: Trapp; Abraham, Hinteregger, Falette, Da Costa; Hasebe, Rode; Rebić, Gaćinović, Kostić; Jović

Englezi će tako imati sva četiri predstavnika u finalima europskih kupova jer će u završnom susretu Lige prvaka 1. lipnja u Madridu igrati Liverpool i Tottenham.

Chelsea je izborio finale nakon što je u Londonu nakon izvođenja jedanaesteraca pobijedio Eintracht sa 4-3, nakon što su obje utakmice završile rezultatom 1-1, dok je Arsenal prošao Valenciju s dvije pobjede. Na svom travnjaku je slavio sa 3-1, a u uzvratu na Mestalli sa 4-2.

Chelsea i Eintracht su odigrali čvrstu utakmicu s mnogo trke koja je razriješena tek izvođenjem jedanaesteraca nakon što su obje utakmice razriješene rezultatom 1-1. Chelsea je poveo u 28. minuti golom Rubena Loftusa-Cheeka, a izjednačio je Luka Jović u 49. minuti. Kako više nije bilo golova, pitanje putnika u Baku odlučeno je udarcima s bijele točke, a junak je postao Kepa Arrizabalaga obranivši udarce Hintereggera i Paciencije, dok je Kevin Trapp obranio samo jedan kazneni udarac i to Azpilicueti.

Mateo Kovačić je odigrao cijeli susret za domaći sastav, dok je Ante Rebić za goste igrao do 90. minute.

Prvi priliku na Stamford Bridgeu imali su gosti u 14. minuti kada je Danny Da Costa sjajno opalio iz voleja, a Kepa Arrizabalaga vrhunskom obranom spriječio vodstvo gostiju. Uzvratio je Olivier Giroud u 23. minuti pucavši iz blizine, no Kevin Trapp je obranio. Pet minuta kasnije 'Bluesi' su poveli. Eden Hazard se sjajnim potezom riješio 'pratnje', a potom dubinskom loptom uposlio Loftusa-Cheeka koji je utrčao u kazneni prostor i lijepim udarcem svladao njemačkog vratara.

Gosti su u drugom poluvremenu zaigrali daleko aktivnije i agresivnije i već u 49. minuti su izjednačili, a pogodak i to već deseti u ovom natjecanju zabio je Luka Jović. Kako do kraja susreta više nije golova susret je ušao u produžetke.

U prvih 15 minuta Eintracht je imao dvije sjajne prilike, a oba puta je pucao Sebastien Haller, no njegove udarce s gol crte izbacivali su David Luiz i Davide Zappacosta. U 100. minuti je Kostić probio po strani i oštro ubacio u kazneni prostor gdje je Haller ne baš najbolje pucao, a njegov udarac s crte je izbacio Luiz. Bila je to sjajna prilika, možda i najbolja za Eintracht na utakmici. Haller je pucao i u 105. minuti, nakon ubačaja iz kornera, a ovoga puta domaća vrata je spasio Zappacosta. U 112. minuti opasno je zaprijetio Emerson, ali je Trapp sjajno obranio.

Prilikom izvođenja jedanaesteraca za Chelsea su zabili Barkley, Jorginho, David Luiz i Hazard, a kod Eintrachta su precizni bili Haller, Jović i De Guzman.

Chelsea će drugi put u povijesti igrati u finalu Europske lige. Do finala je londonski sastav stigao i 2013. kada je u završnom susretu u Amsterdamu pobijedio Benficu.

Londonski sastav je ovom utakmicom produžio i rekordni niz bez poraza u Europskoj ligi na 17 utakmica. Posljednji poraz 'Bluesi' su doživjeli 11. travnja 2013. na gostovanju kod Rubina (2-3), no prošli su dalje jer su u prvoj utakmici slavili sa 3-1.

Eintracht je lovio prvo europsko finale u posljednjih 39 godina nakon što je 1980. osvojio Kup Uefa protiv Borussije Moenchengladbach.

CHELSEA - EINTRACHT (1:1) 4:3 (Loftus-Cheek 28' / Jović 49')

CHELSEA: Arrizabalaga; Azpilicueta, Christensen, Luiz, Emerson; Jorginho, Kovačić, Loftus-Cheek; Hazard, Willian, Giroud​

EINTRACHT: Trapp; Abraham, Hinteregger, Falette, Da Costa; Hasebe, Rode; Rebić, Gaćinović, Kostić; Jović

----------------------------------------------------

GOTOVO JE, CHELSEA JE POBJEDNIK I IGRAT ĆE PROTIV ARSENALA U FINALU EUROPSKE LIGE!

JEDANAESTERCI:

4:3 Hazard pogađa, Chelsea je u finalu Europske lige!!!

3:3 Paciencia puca, a Kepa brani! Jako je nesigurno djelovao Paciencia, a Kepa ga je pročitao! Hazard preuzima odgovornost za zadnji udarac...

3:3 David Luiz puca neobranjivo! Trapp ni ovdje nije imao šanse...

3:2 Kakav kiks! Hinteregger je pucao po sredini, Kepa se nije micao i skinuo mu je taj šut!

3:2 Jorginho je siguran, Trapp je ostao gotovo pa ukopan.

3:1 Pogađa i De Guzman! Kepa je opet pogriješio stranu, ali ne bi to ni uspio skinuti, odlično je izveden udarac...

2:1 Puca Azpilicueta, brani Trapp! Ispružio se i pročitao kapetana Chelseaja!

2:1 Zabija i Jović, s tim da je Kepa dirao tu loptu! Zamalo...

1:1 Barkley uzvraća, također sa samo dva koraka! S tim da je veznjak Chelseaja probušio mrežu, i to u rašlje!

1:0 Haller hladnokrvno zabija sa samo dva koraka zaleta! Kepa Arrizabalaga u jednu, lopta u drugu...

KRAJ PRODUŽETAKA! ODLUKA O FINALISTU PAST ĆE NAKON LUTRIJE JEDANAESTERACA!

120' - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

118' - Taktičku zamjenu radi Hutter. Izlazi Gaćinović, mijenja ga portugalski napadač Goncalo Paciencia. Možda je to i radi izvođenja jedanaesteraca koji su sad već jako blizu.

116' - Trese se mreža, ali pogodak je neregularan! Azpilicueta je doslovno ugurao Trappa u gol, lopta mu je ispala i ušla u mrežu, no rumunjski je sudac ispravno procijenio da se radilo o prekršaju...

111' - Što se sada tu sve dogodilo... Emerson je bio u naletu s lijeve strane, pucao je iskosa, prvi put Trapp brani, a drugi mu pokušaj blokira Hinteregger! Došlo je tu do žestokog sudara, izgledalo je gadno, ali čini se da će sve biti u redu s obojicom...

106' - Počeo je i drugi produžetak.

KRAJ PRVOGA PRODUŽETKA!

105' - Pa nevjerojatno! Neće pa neće! Opet Haller puca po golu, ovaj put glavom, a s gol-linije je skida Zappacosta! Kakav očaj kod navijača Eintrachta...

100' - Milimetri su dijelili Eintracht od pogotka! Haller je loše zahvatio loptu, ali je svejedno išla prema golu, Arrizabalaga je već bio svladan, a David Luiz u posljednjem trenutku skida loptu s gol-linije!

96' - Posljednja zamjena kod Chelseaja. U igri je Gonzalo Higuain umjesto Girouda.

93' - Uhh, kako je majstorski opalio Barkley! Svježi veznjak Chelseaja šutirao je s vrha kaznenog prostora i malo je nedostajalo da uđe!

91' - Počeo je prvi produžetak na Stamford Bridgeu!

----------------------------------------------------

KRAJ REGULARNOGA DIJELA UTAKMICE! IGRAT ĆE SE PRODUŽECI...

90'+3' - Adi Hutter vadi Rebića iz igre, Vatreni se napadač zaista mnogo natrčao i zaslužio pljesak s tribina, a mijenja ga Sebastien Haller.

90' - Igrat će se pet minuta sudačke nadoknade.

89' - GOOOL! HAT-TRICK AUBAMEYANGA ZA DEFINITIVAN PROLAZ ARSENALA U FINALE EUROPSKE LIGE!

88' - Sada je mogao biti riješen susret! Giroud je u stilu legendarnog Gedra Mullera šutirao iz okreta, međutim Trapp je krajnjim naporom zaustavio taj udarac!

86' - I još jednu zamjenu radi Maurizio Sarri. Izlazi Loftus-Cheek uz bučno negodovanje Stamford Bridgea, a prliku dobiva Barkley.

83' - Ovo je ružno izgledalo... Azpilicueta radi oštar prekršaj na Rebiću u zoni udarca! Srećom, s Vatrenim je sve u redu, a iz slobodnjaka De Guzman pogađa samo živi zid.

77' - Zappacosta se mogao proslaviti samo četiri minute nakon ulaska! Njegov šut s dvadesetak metara uz puno muke brani Trapp!

73' - Prisilna zamjena i kod Chelseaja. Ozlijedio se Christensen, u igri je Zappacosta.

70' - Mijenja sada i Eintracht. Rode se ozlijedio u duelu s Hazardom, neće moći nastaviti susret, a mijenja ga iskusni De Guzman. Još je dvadeset minuta ili do raspleta ili do nastavka trilera!

69' - GOOOL! LUDNICA U VALENCIJI, ARSENAL OPET VODI, PONOVNO JE STRIJELAC AUBAMEYANG!

62' - Zamjena kod Chelseaja. Izlazi Willian, a mijenja ga opasni Pedro.

59' - Kakva bomba Gaćinovića! Opalio je majstor s vrha šesnaesterca i Arrizabalaga je morao 'izboksati' tu loptu!

58' - GOOOL! OPET PROMJENA REZULTATA NA MESTALLI I OPET JE STRIJELAC GAMEIRO!

55' - I dalje traje ludi tempo na Stamford Bridgeu... Fantastično igraju i jedni i drugi!

50' - GOOOL! LACAZETTE POGAĐA ZA VODSTVO ARSENALA! VALENCIJI SAD TREBA ČETIRI GOLA ZA PROLAZ...

49' - GOOOL! Veliku pogrešku obrane Bluesa iskoristili su igrači Eintrachta, Gaćinović je proigrao Jovića koji pogađa za izjednačenje!

48' - JOŠ JEDNA DVOJBENA SITUACIJA! Kovačića je lopta pogodila u ruku u šesnaestercu! Rukom je igrao, tu nema sumnje, ali rumunjski je sudac procijenio da nije bilo namjere...

46' - Počelo je drugo poluvrijeme u Londonu. Ništa nisu mijenjali treneri u nastavku.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Fantastičnu utakmicu gledamo u Londonu, a blagu inicijativu imaju igrači Chelseaja. Bluesi su poveli golom Loftus-Cheeka, ali svjesni su da jedan pogodak gostiju može susret odvesti u neočekivanom smjeru. Kovačić i Rebić igraju sjajno večeras, imali su zapažene role u prvome dijelu, pogotovo Kova kod gola domaćih. Očekujemo uzbudljiv okršaj i u nastavku kada će gosti iz Frankfurta morati zaigrati agresivnije.

45' - Nema sudačke nadoknade i rumunjski sudac šalje igrače na odmor.

40' - Rode je 'požutio' zbog neopreznog starta na Giroudu.

37' - Rebić je bio u dobroj šansi pred golom, ali se poskliznuo i izgubio ravnotežu... kiša i dalje pada u Londonu, to su klasični engleski uvjeti. Inače, i Rebić i Kova igraju prilično dobro večeras, svaki put je opasno kad prime loptu...

30' - Pokušavaju njemački navijači navijanjem motivirati svoje pulene, a ovakvu su želju pokazivali i Tottenhamovi navijači sinoć... ma bit će tu još svega!

28' - GOOOL! Pola posla odradio je sjajni Hazard, 'podvalio' je loptu za Loftus-Cheeka koji bježi obrani Eintrachta i zatim pogađa 'malu' mrežicu. Inače, tridesetak sekundi prije pogotka Kovačić je izveo izvrstan potez, zatim oduzeo loptu, a onda i pokrenuo akciju za pogodak te je za to bio nagrađen pljeskom Stamford Bridgea!

25' - Opasno visi sada Eintracht! David Luiz je bio u skoku, a njegov je udarac Hasebe skinuo s gol-linije! Puno uzbuđenja u posljednjih nekoliko minuta...

23' - Kakvi refleksi Eintrachtova vratara! Giroud je s tri metra skrenuo loptu prema golu, a Trapp je refleksnom reakcijom spasio siguran gol!

17' - GOOOL! POGLEDAJTE FANTASTIČAN AUBAMEYANGOV POGODAK ZA IZJEDNAČENJE U VALENCIJI:

14' - Kako je ovo moćno izgledalo! Jović je ubacio za Da Costu, Nijemac je opalio volej kao iz udžbenika, a vratar Chelseaja skinuo je tu bombu ispod same grede!

12' - DVOJBENA SITUACIJA! Willian je poslao oštru loptu u peterac, Loftus-Cheek je pao u duelu s Da Costom, a rumunjski sudac nije ni trepnuo! Jako sumnjiva situacija...

11' - GOOOL! VALENCIA VODI PROTIV ARSENALA, ENGLEZE JE NAČEO GAMEIRO!

4' - Prvu šansu na susretu imao je Eintracht! Jović je nadskočio obranu Bluesa i pucao glavom, ali nije to bilo opasno za Arrizabalagu.

1' - Počela je utakmica u Londonu!

----------------------------------------------------

20.55: Igrači su istrčali na Stamford Bridge. Glavni sudac je Rumunj Ovidiu Hațegan. Stadion je ispunjen do posljednjeg mjesta, sjajnu su koreografiju priredili domaći navijači i očekuje se paklena atmosfera večeras u Londonu! Ovo bi mogla biti posljednja utakmica Edena Hazarda na Stamford Bridgeu u dresu Chelseaja ako se realizira transfer u Real.

20.30: Chelsea još nije upisao pobjedu protiv Eintrachta, Bluesi očekuju da bi to moglo biti baš večeras...

20.00 - Poznati su sastavi. Mateo Kovačić za Chelsea i Ante Rebić za Eintracht startat će od prve minute.

Linker
20. travanj 2024 01:04