REUTERS/Antonio Bronic / REUTERS
LOŠ POČETAK RIJEKE U EUROPSKOJ LIGI

VIDEO: RIJEKA PORAZOM OTVORILA EUROPSKU SEZONU Elez fantastičnim pogotkom dao nadu u pobjedu, ali onda je grčka 'bomba' šokirala čitavu Rujevicu

U susretu 1. kola D skupine Europske lige Rijeka je na Rujevici izgubila od grčkog AEK-a 1-2. U drugom susretu iz ove skupine Milano je u Beču deklasirao Austriju pobijedivši 5-1.
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 14. rujan 2017. 13:01

RIJEKA - AEK 1:2 (Elez 29' / Mantalos 16', Christodoulopoulos 69')

RIJEKA (4-2-3-1): Prskalo - Vešović, Župarić, Elez, Zuta – Bradarić, Mišić (od 81. Matei) - Kvržić (od 72. Acosty), Gorgon, Heber - Gavranović (od 59. Maleš).

AEK (4-2-3-1): Anestis - Bakakis, Vranješ, Ćosić, Helder Lopes - Simoes, Johansson - Christodoulopoulos (od 77. Ajdarević), Mantalos, Klonaridis (od 60. Bakasetas) - Livaja (od 86. Araujo).

Nakon Olympiacosa i AEK je osvojio Rujevicu. Nogometaši Rijeke poraženi su u prvom kolu skupine D Europske lige u utakmici koju su odlučili prekidi. Na terenu su dvije momčadi bile podjednake, pa je na kraju presudio trenutak inspiracije Christodoulopoulosa, čiji je sjajan slobodnjak bio jezičac na vagi gostiju.

U odnosu na dosadašnje četiri europske utakmice (RB Salzburg, Olympiacos), Matjaž Kek malo je ispremiješao karte i odlučio se, po karakteristikama igrača, za nešto ofenzivniju varijantu. To znači da je kapetan Mate Maleš ostao na klupi, a slovenski strateg na klupi Bijelih ofenzivu povjerio kvartetu koji je postigao čak pet od sedam golova u posljednjoj pobjedi protiv Cibalije.

I odmah na početku učinilo se to odličnim potezom, Rijeka je odmah na otvaranju pokazala zube, što je, baš kao i na posljednjoj prvenstvenoj utakmici, moglo rezultirati ranim vodstvom. Već u drugoj minuti Gorgon je glavom prebacio loptu za Gavranovića, koji je krenuo sam prema golu AEK-a, ali gostujući stoperi ipak su uspjeli blokirati njegov prodor. Ipak, najbolja prilika za Bijele u prvom dijelu dogodila se već minutu kasnije, ovoga puta velik dio posla napravio je Vešović, koji je poput šila prošao kroz obranu AEK-a pa povratnom loptom proigrao Gavranovića, ovaj, iako u matnoj poziciji, proslijedio Heberu, kojem je Anestis s 10-ak metara obranio čisti zicer.

Nije trebalo dugo čekati ni odgovor Grka, u petoj je minuti Johanssonov pokušaj nakon kornera zaustavio dobro postavljen Prskalo, u sedmoj je Livaja s 20-ak metara pucao pored gola i najavio nešto konkretniju igru gostujuće momčadi, koja je često obitavala ispred kaznenog prostora Bijelih. Riječki vezni red duelima nije uspijevao parirati AEK-ovu, kao da je izostala ona, za Bijele karakteristična, doza agresije iz koje bi dolazile osvojene lopte i nizale se prilike pred suparničkim golom. Naravno, nešto se pitalo i veznjake AEK-a, koji su probleme Riječanima stvarali svojim brojnim kretnjama i promjenama pozicija, zbog čega se u nekoliko navrata događalo da ofenzivci Grka skaču nečuvani u zoni oko 20 metara od Prskala.

Obrana Rijeke uspijevala je manje-više kvalitetno zatvoriti takve situacije, ali je kažnjena zbog pada koncentracije kod kornera. AEK je vratio loptu na centar, nakon čega su gosti dva puta bolje skočili u kaznenom prostoru Bijelih prije nego što je lopta došla do Mantalosa, koji nije imao milosti (0:1), isto kao ni Elez na drugoj strani u 29. minuti, kada je u mrežu proslijedio ubačaj iz kuta Mišića (1:1).

Kao što su Riječani Heberovim zicerom otvorili poluvrijeme, tako su ga gosti na isti način i zatvorili. Župarić je izgubio zračni duel s Livajom, lopta je došla do Mantalosa, čiji je udarac s 10-ak metara iskosa sjajnom reakcijom zaustavio Prskalo.

Nastavak nije ponudio ni približno toliko uzbuđenja, obje su momčadi bile nešto opreznije i brzo je postalo izvjesno da se nešto ponovo može promijeniti samo nakon prekida. Dogodilo se u 69. minuti fenomenalnim slobodnjakom Christodoulopoulosa, koji je odlučio pobjednika.

Pokušala je Rijeka nešto promijeniti nakon što je Simoes u 69. minuti na glavi imao treći gol, nakon lijepog prodora probao je Acosty (79), Ćosić je jednu loptu skinuo Gorgonu s glave (81) i prvi europski bodovi otišli su u nepovrat.

Rezultati by SofaScore

Linker
19. travanj 2024 10:24