REUTERS/John Sibley
SPEKTAKL U LYONU

VIDEO: ŠPANJOLSKA NOĆ U LYONU! ATLETICO I VRSALJKO SLAVE NOVI TROFEJ U paklenoj atmosferi briljirao ponajbolji napadač današnjice

Nogometaši Atletico Madrida pobjednici su Europske lige nakon što su u finalnoj utakmici u Lyonu pobijedili Marseille s 3-0 (1-0).
Piše: HinaObjavljeno: 16. svibanj 2018. 22:01

MARSEILLE - ATLETICO MADRID 0:3 (0-1 Griezmann (21), 0-2 Griezmann (49), 0-3 Gabi (89))

Pred 57.000 gledatelja na stadionu Parc Lyonnaise sudio je Nizozemac Bjoern Kuipers.

MARSEILLE: Mandanda - Sarr, Rami, Luiz Gustavo, Amavi - Anguissa, Sanson - Thauvin, Payet (Lopez, 32), Ocampos (Njie, 55)- Germain (Mitroglou, 74)

ATLETICO: Oblak - VRSALJKO (Juanfran, 46), Gimenez, Godin, Lucas Hernandez - Gabi, Correa (Thomas, 88), Koke, Saul - Diego Costa, Griezmann (Torres, 89)

Dvostruki strijelac za Atletico bio je Antoine Griezamnn (21, 49), gol je zabio i Gabi (89), a za momčad iz Madrida nastupio je i hrvatski reprezentativac Šime Vrsaljko koji je igrao prvih 45 minuta. Šime je osmi hrvatski nogometaš koji je osvajao Europsku ligu ili Kup UEFA.

Atletico je u ovom natjecanju slavio 2009. i 2011. godine te mu je ovo treći naslov, dok Marseille nije uspio postati prvi francuski klub koji je osvajao Kup UEFA ili Europsku ligu. Španjolci su do trijumfa došli posve zasluženo zahvaljujući Francuzu Griezmannu, koji je znalački iskoristio dvije velike pogreške igrača Marseillea, dok je francuski klub zapravo opasan samo u prvih i zadnjih deset minuta utakmice.

Utakmica je počela sjajnom prilikom Francuza nakon što je u 4. minuti Germain primio loptu u šesnaestercu, ali kada je bio sam ispred vratara Oblaka poslao je loptu visoko iznad i pored gola. U 21. minuti katastrofalno je pogriješio veznjak Marseillea Kamerunac Anguissa, koji je na 20-tak metara od svog gola doslovce predao loptu Griezmannu, a Francuzu nije bilo teško svladati s desetak metara vratara Mandandu za vodstvo Atletica.

U 30. minuti je zbog ozljede teren u suzama napustio kapetan Marseillea Dmitry Payet. Ostatak prvog dijela protekao je borbeno, na trenutke i grubo - žuti karton dobio je i Vrsaljko, ali bez izrazitih prilika, pa je jedini udarac u okvir vrata bio onaj Griezmannov gol.

Tek što je počelo drugo poluvrijeme Atletico je zabio i drugi gol. Opet je strijelac bio Griezmann kome je Koke, nakon što su igrači francuske momčadi opet izgubili loptu na svojoj polovici, dodao preciznu loptu, a napadač Atletica potkopava loptu i ponovno vara vratara. Atletico je i nakon drugog gola posve pruzeo kontrolu utakmice, pa je u 70. minuti udarac Kokea Mandanda vadi ispod grede, dok je Marseille bio nemoćan.

Tako je bilo sve do 81. minute kada je Mitroglou sjanim udarcem glavom pogodio vratnicu, a tri minute kasnije udarac Amavija brani Oblak.Minutu prije kraja Atletico je potvrdio naslov nakon precizne akcije koji neobranjivim šutem u "malu mrežicu" okončava Gabi, dok je asistent opet bio Koke.

Vrsaljko postao osmi hrvatski nogometaš koji je slavio u Kupu UEFA i Europskoj ligi

Branič španjolskog velikana Atletico Madrida Šime Vrsaljko postao je osmi hrvatski nogometaš koji je slavio u Kupu UEFA i Europskoj ligi.

Do sada su u najmasovnijem europskom kupu slavili Mladen Ramljak, Luka Peruzović, Mario Stanić, Ivica Olić, Ivica Križanac, Darijo Srna i Ivan Rakitić.

MADRID, SPAIN - APRIL 15: Antoine Greizmann of Atletico de Madrid celebrates with Sime Vrsaljko (left) and Angel Correa after scoring his teamÕs second goal during the La Liga match between Atletico Madrid and Levante at Wanda Metropolitano stadium on April 15, 2018 in Madrid, Spain. (Photo by Denis Doyle/Getty Images)
Denis Doyle/Getty Images

Prvi hrvatski osvajač Kupa UEFA bio je Mladen Ramljak koji je 1974. s nizozemskim Feyenoordom u finalu pobijedio Tottenham. U prvom susretu u Londonu bilo je 2-2, a u uzvratu je nizozemski sastav na svom De Kuipu pobijedio 2-0.

Luka Peruzović je 1983. u dresu Anderlechta u finalu pobijedio Benficu. Belgijanci su u Bruxellesu slavili 1-0, a u Lisabonu je bilo 1-1.

Treći hrvatski nogometaš koji je osvojio Kup Uefe bio je Mario Stanić 1999. s Parmom. Talijani su na moskovskom Lužnikiju pobijedili Marseille 3-0, a Stanić nije nastupio u finalu.

Uslijedio je trijumf Ivice Olića i moskovskog CSKA 2005. godine pobjedom protiv Sportinga 3-1. Olić je igrao do 67. minute.

Tri godine kasnije Olićev uspjeh je ponovio Ivica Križanac sa Zenitom iz St. Petersburga. U finalu igranom na Old Traffordu Zenit je pobijedio Rangers 2-0, a Križanac je odigrao cijeli susret.

Prvi Hrvat koji je kao kapetan podignuo trofej namijenjen pobjedniku Europske lige bio je Darijo Srna 2009. s ukrajinskim Šahtarom. U finalu igranom u Istanbulu Šahtar je nakon produžetaka pobijedio Werder Bremen 2-1, Srna je odradio svih 120 minuta i bio je proglašen igračem susreta.

Posljednji hrvatski nogometaš koji je slavio u Europskoj ligi bio je Ivan Rakitić i to u dresu Seville. Andalužani su 2014. u finalu u Torinu nakon izvođenja kaznenih udaraca pobijedili Benficu 4-2. Rakitić je odigrao cijeli susret.

Atleticov put do naslova

Skupina C - Lige prvaka:

1. kolo: Roma - Atletico Madrid 0-0

2. kolo: Atletico Madrid - Chelsea 1-2

3. kolo: Karabag - Atletico Madrid 0-0

4. kolo: Atletico Madrid - Karabag 1-1

5. kolo: Atletico Madrid - Roma 2-0

6. kolo: Chelsea - Atletico Madrid 1-1

16-ina finala Europske lige:

FC Kopenhagen - Atletico Madrid 1-4

Atletico Madrid - FC Karabag 1-0

Osmina finala:

Atletico Madrid - Lokomotiv Moskva 3-0

Lokomotiv Moskva - Atletico Madrid 1-5

Četvrtfinale:

Atletico Madrid - Sporting 2-0

Sporting - Atletico Madrid 1-0

Polufinale:

Arsenal - Atletico Madrid 1-1

Atletico Madrid - Arsenal 1-0

Finale:

Atletico Madrid - Marseille 3-0

Linker
16. travanj 2024 08:53