Vlado Kos / CROPIX
EUROPSKA LIGA

VIDEO: TIJESNO SLAVLJE NA GRADSKOM VRTU DOVODI SLAVNOG GERRARDA NA GRADSKI VRT Zekićeva momčad se mučila, ali je kapetan zabio za prolaz

Nogometaši Osijeka plasirali su se u 2. pretkolo Europske lige nakon što su u uzvratu prvog pretkola u Gradskom vrtu pobijedili moldavski Petrocub s 2-1 i s ukupnih 3-2 prošli u sljedeću fazu gdje ih čeka slavni Glasgow Rangers.
Piše: Darko RužićObjavljeno: 19. srpanj 2018. 22:17

OSIJEK - PETROCUB 2:1 (Mudražija 16', Barišić 61' / Ambros 22' p.)

Osijek: Malenica - Šorša, Lončar, Radeljić, Barišić - Mudražija - Boban - (od 21. Lopa, od 65. Pušić) Henty, Mioč, Bočkaj (od 78. Hajradinović) - Marić . Trener: Zoran Zekić.

Petrocub: Celeadnic - Mudrac , Potirniche, Sandu - Slivca (od 70. Matei), Djou, Cojocaru, Taras (od 60. Patras), Douanla - Ambros, Ivanov (od 54.Vremea). Trener: Lilian Popescu.

Osječani su poveli u 14. minuti pogotkom Roberta Mudražije, a u 22. minuti je za Moldavce izjednačio Ambros iz kaznenog udarca. U 61. minuti kapetan Osječana Borna Barišić postiže gol za prolaz Osijeka.

Za tjedan dana Osijek dočekuje Rangerse, a uzvrat je za sedam dana u Škotskoj.

Znalo se unaprijed da Bijelo-plavi neće biti u svom najboljem mogućem sastavu. Zbog zdravstvenih poteškoća trener Zoran Zekić nije mogao računati na Muzafera Ejupija, Erosa Grezdu i Alena Grgića. Međutim, na posljednjem je treningu spoznao da se tom društvu priključio još jedan važan član njegove udarne momčadi, svestrani Mile Škorić.

Jedno se vrijeme već žalio na bol u aduktoru, trudio se i pokazalo se mučio, a na kraju više nije mogao. Slijedi mu stanka za koju je rano reći koliko će trajati. U svakom slučaju s gostima iz Moldavije nije se mogao nadmetati.

Osijek je u igru ušao s obećavajućim ishodom prvog susreta. Imao je neodlučan ishod iz Moldavije uz postignuti pogodak u gostima. Taj ga rezultat vodi u idući krug pretkola za Europsku ligu. Ali, pristupili su Bijelo-plavi unatoč tome igri u uzvratnoj utakmici s mišlju kako vrag nikad ne spava kako kaže narodna izreka. Imao je i Petrocub svoje želje i računicu. Njemu je za prolazak u drugo pretkolo trebala pobjeda ili, barem, neodlučan ishod u Gradskom vrtu s više od jednog pogotka u gostima.

Samo, to nije bila Osijekova briga, jer iako je Petrocub djelovao početkom igre kao momčad bez ikakva kompleksa Bijelo-plavi su težište nadmetanja odmah prebacili pred njegov kazneni prostor tražeći brzi gol i bijeg od bilo kakve rezultatske neizvjesnosti. Kad su u 11. minuti izveli sjajnu akciju u trokutu Barišić koji je izmijenio dupli pas s Hentyem i naposlijetku Bočkaj imao veliku prigodu Djou je nekim čudom kao niknuo iz zemlje i izbacio loptu u korner. Već u idućem napadu Henty se oslobodio dvojice protivnika, ali ni on nije osjetio radost postizanja pogotka jer je opet netko od Moldavaca u posljednjem trenutku loptu skrenuo izvan igrališta. Ali, Osijek u rasporedu 4 - 1 - 4 - 1 djelovao je motorično, ritmično i skladno pokazujući zrelost i kvalitetnu nadmoć. Potvrdio je to i lijepim vodećim pogotkom Roberta Mudražije u 15. minuti.

Na žalost pehovi Osijekovih igrača s ozljedama nastavljeni su i u ovoj utakmici u kojoj je Gabrijel Boban morao svoje mjesto prepustiti Dmitru Lopi nakon što je pretrpio preoštar a kartonom nekažnjeni start Djoua pa iako je na travnjaku proveo još neko vrijeme napustio ga je šepajući. Ni iz čega, kako se to obično kaže, gosti su poravnali. Radeljić je skrivio najtežu kaznu a nakon smirene realizacije kapetana Moldavaca Ambrosa opet se igralo od nule, točnije od istog rezultatskog omjera kakav je bio i prije početka utakmice. Samo, Osijek je izgubio onaj kapital postignutog pogotka u gostima.

Petrocub se u tome s njim poravnao. A ni to nije sve. Odjednom su se u obrani naše momčadi otvorili koridori i pukotine kroz koje su gosti i te kako prijetili i zbog toga utakmica dobila sve potrebne obrise uzbudljivosti i navještaj moguće rezultatske neizvjesnosti. Teško je bilo. I nervoza je činila svoje, bilo je i velike panike u posljednjim minutama ali silina Hentya i iznimna raspoloženost Barišića, prava eksplozija njihove pojedinačne kvalitete dovele su do razlike i presudne prednosti Osijeka koji je izborio plasman u iduće kolo u kojem će se sučeliti s škotskim Rangersom iz Glasgova.

Linker
20. travanj 2024 16:42