Ilustracija
PORTUGALCI SLAVILI NA LUZU

VIDEO/FOTO: KRAJ JEDNE LIJEPE EUROPSKE PRIČE! BENFICA SPEKTAKULARNIM POGOCIMA IZBACILA DINAMO IZ EL Modri imaju za čime žaliti nakon bitke u Lisabonu

Nogometaši Benfice plasirali su se u četvrtfinale Europske lige nakon što su u četvrtak u uzvratu osmine finala u Lisabonu u produžetku svladali Dinamo s 3-0 (1-0). Nakon 90 minuta Benfica je imala prednost od 1-0, čime su nadoknadili zagrebački poraz od 0-1, a u produžetku su Ferreira (94) i Grimaldo (105) donijeli prolazak portugalskom sastavu.
Piše: HinaObjavljeno: 14. ožujak 2019. 08:54

BENFICA - DINAMO 3:0 (Jonas 71', Ferreira 94', Grimaldo 105')

BENFICA: Vlachodimos - André Almeida, Rúben Dias, Ferro, Ribeiro - Pizzi, Fejsa, Gabriel, Živković - Jota, Rafa Silva.

Trener: Bruno Lage.

DINAMO: Livaković - Stojanović, Theophile-Catherine, Dilaver, Rrahmani - Gojak, Moro, Olmo - Kadzior, Petković, Oršić.

Trener: Nenad Bjelica.

Sudac: Deniz Aytekin. Pomoćnici: Beitinger i Foltyn. Dodatni suci: Dingert i Cortus. Četvrti sudac: Häcker (svi Njemačka).

Nogometaši Dinama ostali bez plasmana u četvrtfinale Europske lige nakon što su poraženi u produžetku uzvratnog dvoboja protiv Benfice u Lisabonu sa 3-0, jer je domaća momčad u osnovnih 90 minuta pogotkom Jonasa poništila prednost Dinama iz Maksimira.

Trener hrvatskog prvaka Nenad Bjelica odredio je očekivani sastav. Zbog ozljeda su otpali kapetan Arijan Ademi i Izet Hajrović, a zbog žutih kartona Ivan Šunjić i Marin Leovac. Umjesto Hajrovića zaigrao je Damian Kadzior, Amir Rrahmani je preuzeo lijevi bok i odigrao fantastičnu utakmicu, dok je na poziciju zadnjeg veznog uskočio Nikola Moro.

Trener Benfice Bruno Lage ponovo je iznenadio sa sastavom izostavivši neke od najboljih igrača, pa su tako iz početnog sastava ispali Joao Felix, Grimaldo, Jonas, Cervi, Gedson i Samaris. Ovoga puta nije bilo niti hrvatskog veznjaka Filipa Krovinovića, koji nije bio niti na klupi, premda je u prvom susretu bio jedan od najboljih igrača u redovima portugalskog sastava.

Dinamo je u prvom poluvremenu prepustio inicijativu domaćinu, usredotočivši se na to da većinu suparničkih akcija slomi već na sredini terena i u tome je uglavnom uspijevao, osim u dvije situacije.

U 38. minuti zaprijetio je Pizzi, koji pucao iskosa sa 15 metara, ali vratar Livaković je na mjestu. Još jednom je Livaković morao intervenirati u 42. minuti, kada je Rafa Silva pucao s vrha 16-erca.

Trener Benfice Bruno Lage krenuo je u drugo poluvrijeme sa dva svježa igrača, uveo je Grimalda i Jonasa, a u 62. minuti i talentiranog Joaoa Felixa.

I upravo mu je Jonas u 71. minuti donio pogodak, pogodivši sa vrha kaznenog prostora, čime je Benfica anulirala prednost Dinama od 1-0 iz prve utakmice.

Prvi puta Dinamo je ugrozio protivnika u 51. minuti, kada je Dani Olmo pucao sa 18 metara, ali golman Benfice uspio je obraniti njegov pokušaj. A u sudačkoj nadoknadi "modri" su mogli zabiti nakon kornera, kojeg je izveo Olmo, a vratar Vlachodimos skinuo je loptu s glave Gavranovića koji je bio sam na drugoj stativi.

Uslijedio je produžetak i prvu prigodu imao je Dinamo u 92. minuti, kada je Šitum pucao sa deset metara iskosa, ali Vlachodimos je na mjestu.

U 94. minuti, nakon što Dinamovci nisu uspjeli rasčistiti situaciju u svom 16-ercu, lopta je došla do stopera Francisca Ferreire, koji odličnim udarcem sa 20 metara trese mrežu za vodstvo Benfice 2-0.

No, samo dvije minute kasnije Dinamo je trebao zabiti. Oršić je ubacio u peterac, a Gojak potpuno neometan promašuje sa pet metara.

Nakon toga sve je krenulo nizbrdo, prvo je u 104. minuti Dinamov branič Stojanović zbog upornog prigovaranja dobio dva žuta kartona zaredom i "modri" su ostali s igračem manje, a onda je u 105. minuti branič Alex Grimaldo udarcem sa 25 metara, koji je imao nevjerojatnu putanju, pogodio za vodstvo domaćina 3-0.

Ipak, Dinamo se još nije predao, u 111. minuti stopostotnu priliku imao je Atiemwen, ali puca pored gola.

Treba spomenuti i jednu dvojbenu situaciju u 22. minuti, kada je Petković, koji se je pokušao zagraditi, u duelu sa domaćim braničem pao u kaznenom prostoru, ali njemački sudac dosudio je prekršaj za Benficu.

Na tribinama Luza bilo je oko 1.500 navijača Dinama koji su bili smješteni na nekoliko sektora. Najveća skupina bila je na najvišem prstenu, ali to im nije smetalo da od prve minute sjajno bodre svoju momčad.

Ždrijeb četvrtfinalnih parova Europske lige bit će održan u petak u sjedištu Uefe u Nyonu, s početkom u 13 sati. Uz Benficu, u bubnju će se naći Chelsea, Napoli, Arsenal, Eintracht, Valencia, Slavia Prag i Villarreal.

BENFICA - DINAMO 3:0 (Jonas 71', Ferreira 94', Grimaldo 105')

BENFICA: Vlachodimos - Almeida, Dias, Francisco Ferreira Ferro, Ribeiro - Pizzi, Gabriel, Fejsa, Živković - Joao Filipe Jota, Rafa Silva

DINAMO: Livaković - Stojanović, Theophile, Dilaver, Rrahmani - Moro - Kadzior, Gojak, Olmo, Oršić - Petković

------------------------------------------------

KRAJ UTAKMICE!

120' - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

118' - KAKVA INTERVENCIJA DOMINIKA LIVAKOVIĆA! Rafa Silva je ostao potpuno sam pred golmanom Dinama, a Livaković fenomenalnom reakcijom spašava svoja vrata! Dinamo zaista nije zaslužio primiti i četvrti pogodak u Lisabonu...

111' - PA JE LI MOGUĆE?! ŠTO JE SADA PROMAŠIO ATIEMWEN! Perić je ostavio povratnu za Nigerijca koji je sjajno prošao dvojicu braniča Benfice, a zatim u situaciji 'jedan na jedan' s Vlachodimosom plasirao i gađao desni kut, ali je promašio čitava vrata!

110' - Kevin Theophile-Catherine dobio je žuti karton zbog prekršaja na Pizziju.

109' - I posljednju zamjenu napravio je Bjelica. U igri je Dino Perić umjesto Mislava Oršića.

106' - Počeo je drugi produžetak u Lisabonu.

KRAJ PRVOGA DIJELA PRODUŽETKA

105' - GOL! Grimaldo je pucao s oko 25 metara iskosa, a lopta je dobila neku čudnu putanju i prevarila Livakovića na golu. I Grimaldo i Ferreira na ovoj su utakmici zabili svoje prve europske golove za Benfice.

104' - CRVENI KARTON ZA STOJANOVIĆA! Branič Dinama reagirao je nesmotreno i prigovorio prvi put njemačkom sucu, zatim drugi, a onda i treći put. Nakon drugoga puta sudac mu je pokazao žuti karton, a nakon trećega puta i drugi žuti, odnosno crveni karton. Nepromišljen potez Petra Stojanovića!

97' - Bjelica je odmah reagirao i iskoristio treću zamjenu. Izvadio je Amera Gojaka iz igre, a ušao je Iyayi Atiemwen.

96' - ŠTO JE SADA PROMAŠIO AMER GOJAK! Oršić je lijepo ubacio u peterac, a ondje je Gojak potpuno sam i neometan mlako pucao, a lopta je otišla u gol-aut! Ovo je bilo teže promašiti nego pogoditi...

94' - GOL! Loša je bila reakcija dinamovaca, Olmo i Theophile-Catherine nespretno su pokušali izbiti loptu izvan šesnaesterca koja je došla do Ferreire, a branič Benfice obranio je s oko 25 metara i neobranjivo pogodio mrežu Modrih.

92' - KAKVA JE OVO PRIGODA BILA ZA MODRE! Šitum je sjajno uposlio Gavravnovića koji puca isprve s desetak metara iskosa, ali Vlachodimos uspijeva obraniti taj udarac!

91' - Počeo je prvi produžetak. Ajmo, Dinamooo!!!

KRAJ REGULARNOGA DIJELA UTAKMICE! IGRAT ĆE SE PRODUŽECI!

90' - Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

86' - I drugu zamjenu radi Bjelica. Bruno Petković se dovoljno trudio i dao svoj obol ovoj utakmici, a zamijenit će ga Mario Gavranović.

80' - Redaju se i dalje prigode pred vratima Dinama, sada je Jonas ponovo opalio, a Livaković se još jednom istaknuo sjajnom intervencijom!

77' - OVO JE BILO OPASNO! Rafa Silva se sjurio od svoje polovice, pobjegao je Oršiću i poslao opasan centaršut u peterac, ali Rrahmani je na mjestu i izbacuje loptu u korner!

76' - Stadionom se ori: 'Dinamo, Dinamo, znaj da mi te volimo!'

75' - Prvu zamjenu radi Nenad Bjelica. Ušao je Mario Šitum umjesto Damiana Kadziora.

74' - Žuti karton dobio je Joao Felix zbog guranja s leđa Rrahmanija.

71' - GOL! Igrači Benfice izigrali su obranu Modrih, Jonas je ostao sam na vrhu šesnaesterca i preciznim udarcem svladao Livakovića koji tu ništa nije mogao. Dugo je trajala opsada Benfice i negdje je moralo 'procuriti'.

67' - Jonas je dobio žuti karton zbog neopreznog starta na Rrahmanija.

62' - I posljednju zamjenu radi Bruno Lage! Izašao je Jota, a ušao je - kako ga vole zvati portugalski novinari - 'čudo od djeteta' vrijedno 120 milijuna Joao Felix.

59' - PRILIKA ZA DINAMO. Sijevnula je kontra, Olmo je pronašao Gojaka koji je pucao s oko 25 metara, ali udarac je bio slab i Vlachodimos je bez poteškoća obranio taj pokušaj.

55' - Pojačali su tempo igrači Benfice u nastavku, redaju se prigode pred golom Dinama, no obrana Modrih zasad je disciplinirana i koncentrirana.

51' - NAJBOLJA PRILIKA ZA DINAMO U DOSADAŠNJEM TIJEKU SUSRETA! Dani Olmo se lijepo izborio za udarac, sjajno je opalio s vrha šesnaesterca, a vratar Benfice uz velike je poteškoće zaustavio taj udarac!

50' - Probio je Pizzi po boku, ali Theophile-Catherine je još jednom sjajnom intervencijom spasio vrata Dinama. Usput je podviknuo na suigrače kojima je popustila koncentracija.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme na Estádiju da Luz. Trener Benfice Bruno Lage napravio je dvije izmjene, u svlačionici su ostali Yuri Ribeiro i Andrija Živković, a priliku dobivaju Alex Grimaldo i Jonas koji su bili najavljivani od prve minute.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Modri su odigrali fantastično prvo poluvrijeme u Lisabonu, uspješno su parirali naletima Benfice tijekom cijeloga prvog dijela, no njemački sudac dosudio je dvije dvojbene odluke koje su potencijalno mogle okrenuti susret u korist dinamovaca. Kevin Theophile-Catherine imao je nekoliko sjajnih intervencija, a fantastični Dominik Livaković dvaput je reagirao maestralno i spriječio pogodak koji bi domaćima donio psihološku prednost u nastavku. Vidljiv je izostanak Šunjića i Ademija, ali Plavi stroj i dalje izgleda dovoljno moćno, bit će to oštra borba u drugome dijelu.

45' - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

44' - JOŠ JEDNA DVOJBENA ODLUKA NJEMAČKOG SUCA! Petković je bio u prodoru i pao u jednom duelu, a Deniz Aytekin dao je napadaču Dinama žuti karton za simuliranje!

Lisabon, Portugal, 140319. 
Stadion Luz.
Uzvratna utakmica osmine finala 2 . kola UEFA Europa Lige, S. L. Benfica - GNK Dinamo. 
Na fotografiji: Bruno Petkovic.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

42' - Još jedna velika Livakovićeva obrana! Igrači Benfice izigrali su obranu Modrih, Rafa Silva se izborio za šut s vrha šesnaesterca, ali vratar Modrih brani i drugu veliku šansu!

41' - Kakva je ovo bila šansa za Modre! Rrahmani je s lijeve strane ubacio u peterac, ali Kadzior nažalost nije stigao na taj centaršut. Na tribinama se i dalje ori: 'Dinamo, Zagreb!'

38' - I opet brani Livaković! Pizzi je pobjegao obrani Dinama i opalio s vrha šesnaesterca, lopta je prošla kroz šumu nogu braniča Modrih, a Livaković je još jednom bio na pravome mjestu! Bio je to prvi pokušaj u okvir vrata na utakmici.

36' - Sjajna Livakovićeva intervencija! Nakon jednog slobodnjaka Dinamov je vratar 'izboksao' loptu daleko od šesnaesterca Modrih!

30' - I dalje Modri igraju svoju igru, ne vidi se nikakva prednost domaćeg travnjaka za Benficu, ali tempo igre je rascjepkan stalnim manjim prekršajima na objema stranama.

26' - Fantastično igra Kevin Theophile-Catherine večeras! Već se istaknuo s nekoliko izvrsnih intervencija u obrani, a sada je sudjelovao u sjajnoj akciji Dinama. Modri vrlo solidno pariraju igri Benfice, zapravo moglo bi se reći da su dinamovci zapravo i konkretniji u dosadašnjem dijelu susreta.

23' - Prilika za Benficu. Živković se još jednom izborio za udarac i opalio s dvadesetak metara, no prohujalo je iznad grede.

22' - DVOJBENA SITUACIJA! Oršić je prošao po lijevoj strani i ubacio za Petkovića, a napadač Modrih je u duelu s Gabrielom pao u kaznenom prostoru, no njemački sudac dosudio je prekršaj za Benficu! Ponovljena snimka pokazuje da je tu možda prekršaj bio na Dinamovu napadaču!

19' - Prilika za Benficu! Živković je presjekao jednu loptu i zatim uposlio Rafu, izgledalo je opasno, no lopta je napadaču Benfice pobjegla u gol-aut.

14' - Prvi žuti karton na utakmici dobio je Nikola Moro zbog prekršaja u zoni udarca. Srećom, igrači Benfice nisu napravili ništa opasno po vrata Modrih iz tog pokušaja.

8' - Prilika za Dinamo! Kadzior je lijepo prošao po lijevom boku i izborio prekršaj, a nakon njegovog slobodnjaka Oršić s pet metara nije uspio doći do pozicije za udarac. Izvrsno igraju dinamovci, izgleda da nimalo nisu impresionirani fantastičnom atmosferom na la Luzu.

6' - Benfica zasad vodi glavnu riječ, Jota je stvorio male probleme obrani Dinama, a Rrahmani i Dilaver uspjeli su riješiti tu situaciju.

3' - Sjajno je počeo Dani Olmo, jednako kao i na Maksimiru u prvoj utakmici, prošao je nekoliko igrača izvrsnim driblingom, a zatim je pokušao pronaći Petkovića u napadu, no obrana Benfice je zaustavila taj pokušaj.

1' - POČELA JE UTAKMICA U LISABONU. SRETNO, PLAVIII!!!

------------------------------------------------

20.55: Igrači su istrčali na lisabonski Estádio da Luz. Glavni sudac je Nijemac Deniz Aytekin. Atmosfera na tribinama je spektakularna, stadionom se ori 'Dinamo, Dinamo!' i takva će podrška itekako dobro doći našim momcima. Ajmooo!!!

20.30: Podršku Plavim lavovima izrazio je i Hrvatski nogometni savez na službenim stranicama:

20.15 - Pogledajte izlazak dinamovaca na 'Stadion svjetla'.

19.45: Stigli su sastavi! U Lisabonu istrčava najmlađi Dinamo u aktualnoj sezoni, dok kod Benfice vidimo dva velika iznenađenja - na klupi su ostala dva najbolja igrača: Joao Felix i Jonas!

Screenshot SofaScore

Linker
19. travanj 2024 23:51