Foto: Goran Mehkek / CROPIX
SVAKOME ŠANSA

'ŽELIM DOBITI 6 OD 6' Dinamov trener za SN otkrio tajnu homogenosti Dinamove svlačionice i progovorio i dolasku potencijalnih pojačanja

NENAD BJELICA Dinamov trener nakon napokon ostvarenog sna silnih generacija kluba iz Maksimira
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 10. studeni 2018. 21:46

Prošle subote, u velikom intervjuu za SN, Dinamov trener pričao je baš o svemu. Zato smo jučer pričali samo o - budućnosti. Dinamovo proljeće nakon 49 godina veliko je dostignuće, ali svi znamo da život ide dalje, slijede novi izazovi za Bjelicu i njegovu momčad.

Zato smo ga pitali kako i gdje vidi svoj Dinamo? Hoće li se tijekom zimskog prijelaznog roka pojačavati, hoće li dovoditi nove igrače kako bi napravio još jedno čudo u Europskoj ligi? Da, koncentrirali smo se samo na Europu, neka nitko ne zamjeri, Modri u HNL-u ipak nemaju pravu konkurenciju. Možda ta tako nezgodna i dobra Lokomotiva s isto tako sjajnim trenerom Goranom Tomićem, možda... Makar i njih se mogu otarasiti ove nedjelje.

Uostalom, pogledajte ovo... Dinamo je u četiri utakmice Europske lige u skupini uzeo 12 bodova. Drugi veliki hrvatski klub Hajduk koji je trebao biti glavni konkurent u dosadašnjem dijelu HNL-a osvojio je samo - bod više! Sve jasno, zar ne… Dinamova priča isključivo je “europske prirode”.

- Imam 28 velikih igrača! Samo u slučaju nekog odlaska trebat će mi eventualno netko novi koji bi zamijenio otišlog igrača. S ovim svojim dečkima sam jako zadovoljan, prezadovoljan. Načinom na koji igraju i kako se ponašaju - kaže Bjelica.

Priča nam kako je ovog ljeta bilo jako mnogo promjena, tako da je potrebna stabilnost momčadi.

- Ne bi bilo pametno prelamati bilo što preko koljena. Tek sad smo nešto standardizirali, ovo što imamo treba poboljšavati kroz svakodnevni rad, koji, nažalost, sad praktički ne postoji. Samo igramo utakmice, praktički ništa ne radimo, a kad možemo nešto raditi, nedostaje nam 10 do 12 igrača koji su u reprezentacijama. Mi zimu trebamo iskoristiti da se unaprijedimo, da poboljšamo igru, da usvojimo još neka automatizme. To je naš cilj. Raditi neke velike promjene nije potrebno, niti je mudro. Zato velim da nemam nikakvih velikih želja, a sad ako bude nekih odlazaka, mi ćemo biti spremni.

Svakome šansa

Ono što nas je posebno zaintrigiralo dogodilo se nakon utakmice. Pitali smo Bjelicu je li pobjeda nad Spartakom njegova najveća pobjeda u karijeri s obzirom na to da je ostvario san Dinamovih generacija. Kazao je kako je njegova najveća pobjeda izjava jednog igrača koji mu je kazao: “Prošle sezone svih 28 igrača je željelo otići iz Dinama, sad ne želi nitko!” Nadalje, svi igrači kazuju u svojim izjavama da bi “s Bjelicom na kraj svijeta”. Nakon trijumfa nad Spartakom momčad je dotrčala do klupe i Bjelka bacala u zrak...

Kako je uspio, što je napravio kako bi stvorio tu simbiozu? Po nama to je svakako jedan od najvećih razloga ovog veličanstvenog uspjeha.

- Prije svega, volim svoje igrače! I poštujem... Do kraja, svakog od njih. Također, imam veliko povjerenje od svakog od njih. Puno puta treneri govore da vjeruju svojim igračima, a onda pokazuju suprotno. Ja ne. Eto, na utakmici protiv Spartaka, u krucijalnoj utakmici, netko bi išao riskirati s Dilaverom koji je bio napola zdrav, ne bi stavio Perića. Ali ja vjerujem Periću, da je trebao igrati Lešković, igrao bi Lešković. Ili, pogledajte Rrahmanija koji prije dva mjeseca praktički nije igrao, sad igra sve velike utakmice. Dakle, ja igračima samo ne pričam da u njih vjerujem, ja im to i pokazujem! Iskreno ne mogu ja vama objasniti odnos koji imam sa svojim igračima. Ne mogu ga opisati, treba ga se doživjeti. Ali isto je bilo u Italiji ili Poljskoj... Želim stvoriti zdravu momčad u kojoj se svatko osjeća dobro. Svakome želim davati šanse. Kad igrači to vide, onda se ugodno osjećaju - ističe trener Modrih.

Kao što vidite, Bjeličine stalne rotacije momčadi nisu samo radi odmaranja igrača, već i radi stvaranja zajedničkog duha momčadi. Bjelica posjeduje fenomenalne socijalne vještine.

- Najbolje je o svemu pitati igrače...

Ma, ne trebamo ih pitati, to vidimo.

- Vidite, ja sam vrlo fleksibilan, imam razumijevanja za njihove probleme.

Pogledajte samo jedan detalj tog sjajnog odnosa s igračima. Theophileu je supruga rodila, bilo je malo prije pravog termina. Bjelica ga je pustio da tri dana bude uz svoju suprugu. Isto tako je pustio Theophilea kad mu je sin imao temperaturu... Jasno vam je da vam takve stvari igrači vrate na terenu.

- Gledajte, imao sam ja trenere koji svoje igrače nisu puštali na porod supruga jer su igrali - prijateljsku utakmicu! To su ružne stvari. Iz takvih loših primjera možeš nešto naučiti. Svatko tko ima neki privatni problem meni se može obratiti, za to imam uvijek razumijevanja. Igrač to uvijek vrati na terenu. Moraš biti čovjek prema njima, onda daju sve od sebe. No isto tako, ja nemam razumijevanja ako netko ne da sve od sebe. To je to...

Dinamo je sa svim pobjedama u Europskoj ligi visoko postavio letvicu. Treba je tamo i zadržati. Gleda li već prema utakmicama u europskom proljeću? Kazao je da želi prvo mjesto u skupini, za koje je Dinamo dovoljan jedan bod. Znači da već puca na nazovimo to tako, slabijeg suparnika na proljeće?

- Ma ne... Ne mogu govoriti hipotetički. Ne znam protiv koga bi mogli igrati, tko će sve proći. Time se ne želim baviti u ovom trenutku, sad mi je u glavi samo - Lokomotiva. Da, znam da nam je za prvo mjesto u skupini dovoljan bod, ali mi želimo svih šest! Želimo pobijediti i Fener i Anderlecht. Nema tu neke velike filozofije, u svaku sljedeću utakmicu moramo ući maksimalno ozbiljno. Idemo pobjeđivati neovisno o kojem se natjecanju radi. Nema druge - zaključio je Bjelica.

Dinamove utakmice u Europskoj ligi gledajte na MAXtv-u, a informacije o sportskim paketima pronađite ovdje.

Čestitke iz Hrvatske, Poljske, Austrije, Italije, Španjolske...

Tko je sve čestitao Nenadu Bjelici? To smo ga pitali jučer negdje oko podneva.

- Stiglo je do sada preko 200 čestitki, stalno odgovaram na njih. Nikoga ne bih izdvajao, jer mi je svaka čestitka draga. Stizale su osim iz Hrvatske još iz Poljske, Austrije, Italije, Španjolske... Gdje god imam prijatelje i gdje god sam radio, svi su me se sjetili. (do)

Trener i igrači skupa otišli na dodatno slavlje

Dugo u noć trajalo je veselje u Dinamovu domu. Predsjednik Mirko Barišić, kompletna Uprava kluba, članovi Izvršnog odbora, radna zajednica, igrači, treneri... Svi su pjevali i plesali uz tamburaše. Čak i veliki prijatelj Dinama, jedan od najvećih hrvatskih menadžera uopće, Predrag Naletilić Nale koji je duboko zagazio u deveto desetljeće i ide prema “sudačkoj nadoknadi”. Bilo je to krasna veselica, sve do pred jutro kad su se već počele čistiti zagrebačke ulice. Dinamova obitelj znala je proslaviti veliki uspjeh, pokazala je veliko zajedništvo.

Negdje oko jedan sat iza ponoći igrači su krenuli na još jedno, svoje, dodatno slavlje. Naravno, s njima je otišao i - trener Nenad Bjelica. On je uvijek uz svoje dečke, oni su uz njega.

Rezultati by SofaScore

Linker
26. travanj 2024 19:22