Alex Pantling/Getty Images
'SPREMAN SAM NA RESTRIKCIJE'

FILIP KROVINOVIĆ ZA SN OTKRIVA DILEMU O NASTAVKU KARIJERE PO ZAVRŠETKU SEZONE 'Dobio sam dozvolu za povratak u Zagreb, ali...'

FILIP KROVINOVIĆ ZA SN Hrvatski veznjak na posudbi je u engleskom drugoligašu na čijoj je klupi Slaven Bilić
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 10. travanj 2020. 01:24

Karijera Filipu Krovinoviću piše takve scenarije, zaplete na koje ne može utjecati. Prvi put, kad je u Benfici postao važan igrač, kad je igrao najbolje uloge i bio na pragu reprezentacije, stigla je teška ozljeda koljena i dug oporavak. Poslali su ga Portugalci na posudbu u Englesku, u Bilićev WBA. I baš kad se potpuno saživio s engleskim nogometom i ubitačnim ritmom Championshipa, stigao blizu ostvarenja sna, plasmana u Premiership. A onda se pojavila korona i ponovno odogdila njegovu potpunu eksploziju.

- Što je, tu je, na to ne mogu utjecati, a i gledam uvijek pozitivno u svakoj situaciji. Pa možda i ovo zlo bude za neko dobro, vidjet ćemo - priča Krovinović iz svojeg birminghamskog stana.

Na dobro ćemo se vratiti, ajmo prvo s ovim svakodnevnim stvarima koji muče čitav svijet. Vidimo, u Engleskoj se situacija s koronavirusom komplicira, čak je i ‘Prime Minister’ završio u bolnici.

- Čini mi se da se Englezi nisu najbolje snašli u novim okolnostima. U početku su to olako shvatili, sad im se to, nažalost, vraća. Malo su postrožili mjere, nema okupljanja više od dvije osobe, ispred trgovina se čeka, ne rade pubovi i restorani. Ipak, neki dan sam prolazio jednim drugim gradskim kvartom i tamo su ljudi šetali kao da je sve normalno, kao da nema korone. Ne znam, bojim se, a tako govore i informacije u Engleskoj, da vrhunac zaraze tek dolazi.

Kako se on snalazi u takvom životu, nogometašima i sportašima vjerojatno pada i teže nego običnom ljudima?

- Pa, da vam iskreno kažem, ja sam navikao na takav život. U stanu sam, ne izlazim puno, tako živim već godinama, otkad sam otišao u Portugal. S te strane ovo nije velika razlika, osim što mi nitko ne može doći u posjet. Pokušavam u svemu gledati dobre strane, pa sam zadovoljan jer mogu dulje spavati, nemam fiksnih obveza, treninga u točno vrijeme, utakmice svaka tri dana, masaže, putovanja, stres utakmica. Mogao bih se još više naviknuti, ha-ha. Šalu na stranu, naravno da mi nedostaje nogomet, pa ponekad odem i do klupskog kampa i odradim i trening s loptom. Da ostanem u formi treniram i kod kuće, odrađujem vježbe koje smo dobili u klubu i svi čekamo što će biti s nogometom.

Kako uopće Englezi žive bez nogometa, vjerojatno nikad nisu zamišljali da će se morati navikavati na život bez najvažnije sporedne stvari na svijetu?

- Nije im lako, ali čitavom svijetu je isto, svima koji vole nogomet teško je u ovim trenucima. Baš mi se požalio jedan čovjek iz kluba neki dan, rekao kako je dosadno bez nogometa i kako jedva čeka da sve opet krene.

A kakva je prognoza, kad bi mogao krenuti nogomet? Čitamo da su klubovi Premiershipa zauzeli stav da se nastavi sezona, međutim, nitko ne zna kad bi se to moglo dogoditi?

- Svi žele vjerovati da će se situacija popraviti, da će se nogomet ubrzo opet igrati, makar bez publike. Međutim, budimo realni, u ovom trenutku ne izgleda tako optimistično, virus se i dalje širi i ne znamo kad će stati. Vidjet ćemo što će reći Vlada, hoće li produljiti ovo razdoblje posebnih mjera, ja mislim da hoće, jer, kažem, prognoze su da idućih tjedana tek slijedi vrhunac pandemije na Otoku.

Dakle, još nitko ne može reći što će biti i kako će završiti ova sezona. I hoće li završiti?

- Oni scenariji koji se spominju još uvijek su aktualni. Da se odigra do kraja, da se završi sezona s ovim poretkom, pa da se nitko ne ispada iz Premiershipa, a da dvije momčadi iz Championshipa uđu u viši rang, neki spominju i poništenje sezone. Znam koliko i vi, iščekujemo svi iduće sastanke nogometnih tijela koja će donijeti neko rješenje.

Kakva je u WBA-u situacija s ugovorima, diljem svijeta klubovi i igrači smanjuju svoja primanja?

- Koliko znam, neki je dan jedan čovjek u klubu rekao da se odriče svoje plaće, jer je to u ovom trenutku normalno. Osobno, nemam s tim nikakvih problema, naravno da je u redu u ovakvoj situaciji smanjiti primanja, kad ne igraš utakmice, niti treniraš kao inače, veći dio dana si kod kuće i odmaraš se. Rekli su nam u klubu da u travnju novac još nije upitan, a kasnije, vidjet ćemo. Spreman sam na restrikcije i uštede, kako drugima tako i nama.

S obzirom da je igrač Benfice na posudbi, pod čiji budžet on spada, lisabonski ili birminghamski?

- Sve obveze mog ugovora preuzeo je ove sezone WBA.

Što ga čeka na kraju sezone? Posudba istječe u lipnju, hoće li ostati u Engleskoj ili se vraća u Portugal?

- E, to još nitko ne zna. Čuo sam da me WBA želi otkupiti, spominju mediji svotu od 10, 12 milijuna eura, ali vidio sam u portugalskim medijima da me Benfica želi nazad. Ne znam mnogo o tome, samo ovo što sam čuo i pročitao, uostalom, sad je ionako sve stalo. Ono što je činjenica jest da u ugovoru o posudbi nema klauzule o otkupu, po isteku posudbe opet sam Benficin igrač. Bit će borba, ha-ha.

Slatke brige i za njega, Benfica je velik klub, tamo je već domaći, navijači ga vole. Ali...

- Kad bismo izborili Premiership, volio bih zaigrati u toj ligi, to je san mnogih nogometaša, pa tako i moj. Ali, da, to su slatke brige, kako god bude, ne brinem se za sebe, vjerujem kako će nakon ove krize meni konačno svanuti u tom nogometnom smislu. Sad je bitno zdravlje i da svi što prije izađemo iz ovoga.

Dobio sam zeleno svjetlo za povrtatak u Zagreb, ali to bi bila avantura

Viđa li Krovinović uopće Slavena Bilića, ima li prilike s njim razgovarati?

- Ne viđamo se puno, svi smo uglavnom u svoja četiri zida, ali sreli smo se neki dan u klupskom kampu i kratko popričali. Rekao mi je da imam zeleno svjetlo kluba da odem kući u Zagreb, ali da moram biti svjestan rizika i što sve nosi taj odlazak. Dva tjedna u samoizolaciji u Hrvatskoj, pa dva tjedna možda i u karanteni kad se vratim u Englesku. Rekao mi je da sam procijenim koliko mi to može odnijeti treninga i psihološke stabilnosti. Zato sam odlučio ostati ovdje, doista nema smisla upuštati se u tu avanturu, a u Birminghamu imam sve što mi treba. (tn)

Sada imam više šanse izboriti Euro

S igračke strane, vratimo se na ono ‘svako zlo za neko dobro’, Krovinoviću je stanka zbog pandemije donijela i priliku da se nametne za Europsko prvenstvo. Odgodom Eura dobio je na vremenu.

- Svakako imam više šanse nego da se Euro igra ovoga ljeta. Svašta se u godinu dana može promijeniti, pa se tako može promijeniti i moja perspektiva kad je reprezentacija u pitanju. Ja vjerujem, ako sve bude u redu, ako nogomet krene na vrijeme, da ću se uspjeti nametnuti izborniku i zaigrati na Euru. To mi je velika želja i cilj za iduće razdoblje. (tn)

Linker
18. travanj 2024 08:59