Niko Kovač
 REUTERS/Michael Dalder / REUTERS
NEĆE MU BITI LAKO

FILMSKI SCENARIJ I SPECIFIČNA SITUACIJA HRVATSKOG TRENERA UOČI BORBE ZA PRESTIŽNI TROFEJ 'U Hrvatskoj bi to bilo čudno, ali u Njemačkoj nije'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 19. svibanj 2018. 17:14

Takav scenarij obično se koristi za snimanje filmova. Niko Kovač u svojoj posljednjoj utakmici na klupi Eintrachta bori se protiv Bayerna, kluba kojeg preuzima slijedeće sezone! Veliko finale Njemačkog kupa u Berlinu tako ima dodatnu draž. Bivši hrvatski izbornik je u vrlo zanimljivoj, delikatnoj situaciji. Želi poraziti igrače koje će uskoro voditi kao trener. Ali isto tako priskrbiti zadovoljstvo momcima koje je svojevremeno digao iz mrtvih te ih doveo na prag velikog uspjeha, koji im donosi plasman u Europu sljedeće sezone.

Da ne zaboravimo, Kovač je i prošle sezone s Eintrachtom igrao finale Kupa. Kako će Kovaču biti danas u Berlinu? Kakve će mu se emocije javljati? Ili će možda biti potpuno hladan kao santa leda? To je moguće, jer Kovač je totalni profesionalac.

REUTERS/Kai Pfaffenbach
REUTERS

Neće povući ručnu

- Dugo godina sam bio u Njemačkoj, tako da meni ova situacija u kojoj Niko vodi svoj Eintracht protiv svog budućeg kluba Bayerna uopće nije neobična. U Hrvatskoj bi bilo čudno, u Njemačkoj nije. Poznavajući Kovača i njegovu nogometnu filozofiju, od sveg srca želi pobijediti Bayern. Hoće dokazati da može pobjeđivati sa slabijom momčadi jače suparnike. To mu je bitno kako bi pokazao da u sljedećoj sezoni u Ligi prvaka Bayern može nešto napraviti protiv recimo Real Madria, Barcelone, Manchester Cityja... Držim da je psihološki pripremio svoje igrače da na terenu ponude sve što imaju. Niko Kovač sigurno neće povući ručnu - kaže Jurica Vranješ, koji je u svojoj bundesligaškoj karijeri igrao za Bayer Leverkusen, Stuttgart i Werder.

Jurca Vranješ vjeruje u jako zanimljiv i neizvjestan dvoboj na Olimpijskom stadionu u Berlinu.

- Eintracht nema što izgubiti, Bayern je favorit. Niko Kovač i njegova momčad mogu samo dobiti u toj utakmici! Istina, ne vjerujem da će biti previše pogodaka. U Njemačkoj je u posljednjih nekoliko godina bilo dosta iznenađenja u Kupu, slabije momčadi su znale nokautirati one bolje. Tako da bez obzira na snagu Bayerna, nikako ne bih otpisao Niku Kovača i Eintracht. Bayern će nakon ispadanja u polufinalu Lige prvaka od Reala željeti uzeti duplu krunu, što je njima prioritet u Njemačkoj, ali znam da će Niko izmisliti najbolju taktiku da ih u tome spriječi, želi se s Eintrachom oprostiti s trofejom - zaključuje Vranješ.

LEVERKUSEN, GERMANY - APRIL 14: Head Coach Niko Kovac of Eintracht Frankfurt looks on prior the Bundesliga match between Bayer 04 Leverkusen and Eintracht Frankfurt at BayArena on April 14, 2018 in Leverkusen, Germany. (Photo by Maja Hitij/Bongarts/Getty Images)
Maja Hitij/Bongarts/Getty Images

Posebni motiv

Marko Babić je svoje zvjezdane trenutke nogometne karijere doživivio u Bayeru iz Leverkusena, za koji je zabio 13 pogodaka.

- Prošle sezone Niko Kovač i njegov Eintracht izgubili su u finalu od Borussije Dortmund. Jasno da će sad pokušati napraviti sve da se Kup osvoji. Svi znamo da je Bayern kvalitetnija momčad te da je bliže osvajanju Kupa. No, igra se samo jedna utakmica na neutralnom terenu u Berlinu, pa se svašta može dogoditi. Ne bi bilo prvi put da se u Kupu dogodi iznenađenje. Takva finala igraju se s posebnim motivima, drukčija su od prvenstvenih ogleda - kaže Babić.

Posebno podvlači da je današnje finale specifično upravo zbog činjence da Kovač vodi svoj Eintracht posljednji put protiv Bayerna, kojeg će preuzeti...

- Bez obzira što je on vrhunski profesionalac, neće mu biti jednostavno. Međutim, napravit će apsolutno sve kako bi došao do trofeja, osvojio Kup. To svima mora biti jasno. Neće imati nimalo sentimenta prema Bayernu i njegovim igračima koje će voditi nakon što će posljednji put biti na klupi Eintrachta. Međutim, takva situacija nije neuobičajena u Njemačkoj. Ne samo kad se radi o trenerima ili igračima kod kojih se unaprijed zna u kojem će klubu završiti dok traje sezona ili čak prije toga, nego, recimo, evo vam jedan primjer kad se radi o reprezentaciji koja igra na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Nijemci su dvije godine prije izabrali kamp u Rusiji! Takva je njihova filozofija, pogled na sport, nema tu improvizacije, Makar, naravno, ovo s Kovačem, Eintrachtom i Bayernom je ipak pomalo specifičan slučaj - podcrtava Babić.

REUTERS/Kai Pfaffenbach/File Photo
REUTERS

Ništa nije slučajno

Andrej Panadić još je jedan ‘hrvatski Nijemac’, s Nikom Kovačem igrao je u HSV-u, gdje je napravio sjajnu karijeru ostavši u tom klubu 4,5 godina. Ne samo to, Panadić je u vrijeme dok je Kovač bio hrvatski izbornik bio dio stručnog stožera kao skaut, ‘špijunirao’ je hrvatske protivnike.

- Bayern je naravno favorit, ali šansa za Niku Kovača i Eintracht svakako postoji. U velikom finalu svaki rezultat je moguć. Jasno, Bayern je ove sezone bio toliko dominantan u Bundesligi, da u to svi sumnjaju. Ali poznavajući Kovača i njegovu pripremu za utakmicu te gledajući cjelokupni opus u Eintrachtu, ovaj kraj sezone i finale Kupa nije slučajno - kaže Panadić.

Priča nam da je Niko Kovač izvrstan trener, profesionalac najviše klase te da je sasvim jasno da mu je uspjeh bio predodređen.

- Brzo mu se u trenerskoj karijeri sve posložilo. Držao se svoje filozofije i svog puta, koji se pokazuje kao pravi izbor. Ovo mu je drugo uzastopno finale Kupa Njemačke s momčadi koja ne spada u sam vrh njemačkog nogometa. Preuzeo je svojevremeno momčad koja je bila u nokdaunu i kojoj je prijetio nokaut. Kad su uspjeli ostati u Bundesligi, znao sam da će Niko svojim kvalitetnim radom uspjeti tu momčad lansirati prema vrhu. Pronašao je sjajan sustav igre za Eintracht, stil igre koji im odgovara. Nakon finala postaje trener Bayerna, ali danas neće odustati od Eintrachta, do kraja će odraditi svoj posao i zato vjerujem da danas može osvojiti Kup - zaključio je Andrej Panadić.

Linker
20. travanj 2024 16:26