CROPIX
SKUPŠTINA SAVEZA U WESTINU

FOTO: HNS DOBIO NOVOG DOPREDSJEDNIKA, MIŠKOVIĆ OSTAJE U IZVRŠNOM ODBORU Vrbanović o 'Zakonu o sportu': 'On je sramotan, ali radit ćemo kako on nalaže'

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 07. ožujak 2017. 15:06

Završena je redovna Skupština Hrvatskog nogometnog saveza koja se točno u podne održala u zagrebačkom hotelu Westin. Šuker i Vrbanović obavijestili su javnost kako je HNS prošlu godinu završio u plusu od 6,4 milijuna kuna. Prihodi su iznosili 202 milijuna kuna, a rashodi 195,6 milijuna kuna.

Također je potvrđeno kako će umjesto Damira Miškovića, novi dopredsjednik biti Marijan Kustić, no Mišković ne odlazi u potpunosti iz saveza, već će ostati član Izvršnog odbora.

Damir Vrbanović osvrnuo se i na mišljenje Središnjeg državnog ureda za sport u kojem između ostalog stoji kako HNS mora poštovati Zakon o sportu.

- Ovakvim mišljenjem stvari se mijenjaju; vi ćete kao županijski Savezi u sljedećih 48 sati dobiti upute kako djelovati. A mi otvaramo proceduru i daljnje djelovanje. Došli smo do spoznaje da Ured tumači propise drugačije od nas - otvorio je Vrbanović temu koja se prelila i na službenu presicu.

- Stigao nam je dokument iz Ureda za sport u kojem se njihovo mišljenje reflektira na dva članka izmjene dopune Zakona o sportu. Sada smo dobili spoznaje kako taj Ured tumači propise drugačije nego što smo ih mi tumačili i argumentima obrazlagali. Pokrenut ćemo procedure i raditi kako to nalaže kaže Zakon o sportu. Mi i dalje osporavamo taj članak, to je sada pravna materija, u osnovnom tekstu uočili smo nepravilnosti i neke neprovodivosti tog Zakona, to sada nema veze sa sportom. Radi se tek o tehničkoj pogreški i načinu interpretacije samog članka. Ovaj Zakon po nama ide na sramotu onih koji su ga donijeli, ali nije bilo niti će biti ikakve drame. Iskreno, iznenadio nas je takav dokument. Mi smo u kontaktima s premijerom i ljudima iz Središnjeg ureda za sport čuli da se sprema novi zakon. Objeručki smo to prihvatili, a i sada tvrdimo da je to najbolji način za sve, da se napravi novi Zakon o sportu. Nogomet nije jedina grana koju treba riješavati. Mi smo zajedno s još tri sportska saveza podnijeli Ustavnu tužbu, poručili kako se ne slažemo s ovakvim odlukama. I sada krećemo u pravnu proceduru. No, za vrijeme tog procesa moramo primjenjivati mišljenje Ureda za sport, Ustavna tužba ne odgađa te odluke.

Kako je mišljenje HNS-a o toj odluci?

- Stručno se, dakle, ne slažemo s tumačenjem Ureda za sport, postoji čitav niz zakona koji u primjeni imaju poteškoća, no oni su se s dopunama mijenjali. Ponavljam, ovo je mišljenje Središnjeg ureda za sport, a mi ga respektiramo. I radit ćemo prema njihovim napucima. No, sve je jasno, znamo i zašto tek sada ova odluka dolazi na dnevni red, a ne prije godinu dana. Stižu lokalni izbori, to je svima jasno.

Baš zato, pa Skupština i IO HNS-a vrvi samo i isključivo članovima HDZ-a.

- Samo stjecajem okolnosti, svi pripadaju jednoj stranci, u ovom slučaju HDZ-u. Nikad ni u jednom trenutku, međutim, nije nametnuta volja stranke, to što su oni članovi određenih članaka, to je njihova osobna stvar.

Razmišljate li vi o ostavci zbog kaznenog postupka koji se vodi protiv vas?

- Svaki dan razmišljam o tome, ali moram biti koncentriran kako ne bi ispalo da marginaliziram to pitanje. U Hrvatskoj prilikom svakog postupka unaprijed postoji presumpcija, odmah se 'zna' da je netko unaprijed kriv. Ali, sportski su postupci specifični, tu ima puno maglovitih poslovanja. I takve stvari rijetko mogu razumjeti ljudi koji nisu u sportu. Ovaj postupak je jedino mjesto gdje se mogu braniti pred sudom. Imamo veliku dokumentaciju, imamo i stotine svjedoka, Dinamo je na svojoj Skupštini naveo kako nije oštećen, pa zašto bih dao ostavku? Ali, ako budem kriv, znat ću se adekvatno ponašati i snositi odgovornost - završio je Damir Vrbanović, dok se Šuker očitovao samo na pitanje hoće li se sljedeće godine na izbornoj skupštini ponovno kandidirati.

- Ovdje su bili i skupštinari HNS-a, oni su najzdravije tkivo našeg društva. Hoću li se ponovo kandidirati za predsjednika HNS-a? Odite u male, amaterske klubove i nađite nekoga tko mi neće dati podršku. Vjerujem da će biti protukandidata, a tko zna, možda budem i jedini kandidat...

U međuvremenu, radilo se o protokolu: HNS-ovom pozivu odazvalo se 44 od 49 zastupnika, čime je dobiven potrebni kvorum za rješavanje svih točaka Dnevnog reda, u kojem je samo naizgled zahtjev NS Splitsko-dalmatinske imao primisao nevolje. No zahtjev jedinog otuđenog NS-a, onaj o razrješenju Alojzija Šuprahe kao člana IO-a, bio je odbijen, jednoglasno, pogađate...

Prihvaćena je i pismena ostavka Damira Miškovića na mjesto dopredsjednika HNS-a, zbog "poslovnih obaveza", dok predsjednik Rijeke i dalje ostaje član Izvršnog odbora HNS-a. Damir Mišković na ovaj se potez odlučio zbog stalnih izbivanja iz Hrvatske, a novi dopredsjednik također stiže iz Nogometnog središta Rijeka. Tu će funkciju u budućnosti vršiti Marijan Kustić, još jedan HDZ-ov kadar iz Novalje. Konačno, Trofej podmlatka kao najvećeg priznanja Saveza za 2016. godinu dobili su Željko Huber i Stanislav Vugrineca.

Linker
24. travanj 2024 11:17