Foto: Emica Elvedji / CROPIX / CROPIX
1 .HNL

FOTO: OSIJEK POKAZAO TKO JE GAZDA U SLAVONIJI Cibalia napravila korak bliže drugoj ligi, Osijek učvrstio treće mjesto ispred Hajduka

Piše: Mihovil MekićObjavljeno: 18. ožujak 2017. 20:22

OSIJEK - CIBALIA 2:0

Strijelci: 1:0 - Lopa (43), 2:0 - Lopa (55).

OSIJEK (4 - 1 - 3 - 2) : Mikulić - Matas, Lukić, Škorić, Barišić - Vojnović - Mioč, Lopa, Knežević - Ejupi, Boban.

CIBALIA (4 - 2 - 3 - 1): Matković - Žderić, Tipurić, Romić, Čuljak - Muženjak, Tomašević- Baša (od 46. Šimunac), M. Mišić (od 83. Mioković), P. Mišić (od 72. Crnčević) - Mastelić.

----------------------------------------------------------------

FOTO: OSIJEK POKAZAO TKO JE GAZDA U SLAVONIJI Cibalia napravila još jedan korak bliže drugoj ligi, Osijek prestigao Hajduk

Svi su rezultati u ovom prvenstvu između Osijeka i Cibalije završili jednakim rezultatom. Osijek je gazda u Slavoniji i tome nema proturječenja.

Najavio je strateg osječkih Bijelo-plavih, Zoran Zekić, da će u slavonskom derbiju odmoriti neke svoje adute na kojima je bio (pre)velik teret u dosadašnjem dijelu proljetnog dijela prvenstva. Na kraju spala je knjiga na jedno slovo, od stalnih članova udarne momčadi na klupi za pričuve ostao je sjediti na početku utakmice jedino stoper Mateo Barać. Nije bilo ni napadača Antonia Peroševića, ali njega je zaustavila ozljeda koja ga muči već desetak dana, kao ni Zorana Lesjaka koji je pocrvenio minule srijede u utakmici polufinala Kupa s Rijekom.

Cibalia je u osječki Gradski vrt došla s nadom da je u stanju načiniti podvig ravan senzaciji. Jer čak je 35 bodova više od nje osvojio Osijek u dosada odigranih dvadesetpet kola. A domaćini su imali i te kakav motiv za ulaganje maksimalnih napora ne bi li izborili pobjedu.

Za brige i probleme Vinkovčana nisu marili. Nisu imali ni zašto. Trebali su i morali gledati isključivo sebe. Dan ranije je njihov rival za plasman na treće mjesto, Hajduk, odigrao neodlučno s Lokomotivom pa su Bijelo-plavi imali mogućnost odmaknuti mu s očekujućom pobjedom na velika četiri boda. A svoje su nakane Osječani pokazali od prve minute. Zbili su Cibaliju na njezinu polovicu igrališta i tražili brzi pogodak. Njoj pak nije preostalo ništa drugo nego što čvršće se pokušat (o)braniti i čekati neku moguću prigodu za razvoj svog napada iz kontre.

Nije se baš uspješno domaćin nosio s zgusnutom obranom gostiju. Čak je, zaključak je bio, svjesno dopustio igračima Cibalije nakon petnaestak minuta igre da krenu malo prema naprijed ne bili dobio prostor za vlastito djelovanje ka njenim vratima. Dojam o igri u nadmetanju slavonskih rivala postajao je sve blijeđi. Niti je Cibalia ulazila u bilo kakav rizik niti je Osijek kretao neobazrivo u napade, onako, grlom u jagode. Odredio se za strpljenje. Iako, sve ga je manje imao njegov najbolji strijelac, vodeći na tablici strijelaca Prve HNL, Muzafer Ejupi. Za njega su Vinkovčani stalno imali u upotrebi recep da tko leži taj ne bježi. Čim je lopta išla u njegovom pravcu bez pardona su ga zaustavljali prekršajima.

A on kao da se inatio s protivničkim braničima. Kako je igra odmicala pokazivao je sve više želje, htijenja i raspoloženosti. No, nakon prvih pola sata još je jednom potvrđeno, u ovom slučaju zapaženo na igri Osijeka, kako jedna lasta ne čini proljeće. Čekalo se da proradi i netko drugi, još netko osim njega. Prvi mu se priključio Dmitro Lopa. Uspio je nekoliko puta izigrati svoje čuvare, razvuči obranu Vinkovčana, pa i sjajno poslužiti Ejupija u 36. minuti čiju je nakanu asistencije za Bobana prozreo vratar Matković i zaustavio prijeteću opasnost. Mijenjao je Osijek ritam, ali nije pronašao onaj pravi kojim bi poljuljao sigurnost obrane gostiju sve do 43. minute kada je došao u zasluženo vodstvo preko Ukrajinca Lope.

Da je bio staloženiji Josip Knežević je mogao postati junak utakmice. Nakon asistencije u 43. minuti imao je veliku prigodu za pogodak u 50. ali pucao je iz sjajne pozicije daleko pokraj vrata. A kada već nije on onda je junak postao po svemu najbolji igrač ovog derbija. Dmitro Lopa. Upisao je i svoj drugi pogodak, bez ičije pomoći, bez asistencije, principom sam svoj majstor. I to kakav! Pamtiti će ga igrači Cibalije kao onog kojem ništa nisu mogli i ni na koji i kakav način ga zaustaviti.

Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo

Linker
20. travanj 2024 15:19