TEHRAN, IRAN - OCTOBER 10: Iranian Women's fan look on before FIFA World Cup Qualifier match between Iran and Cambodia at Azadi Stadium on October 10, 2019 in Tehran, Iran. (Photo by Amin M. Jamali/Getty Images)
Amin M. Jamali/Getty Images

LUDNICA NA TRIBINAMA

FOTO: POVIJESNI TRENUTAK ZA IRANSKI NOGOMET U TEHERANU To se nije dogodilo punih 40 godina, reprezentacija zabila čak 14 golova

AUTOR:
  • Hina

 • OBJAVLJENO:
 • 10.10.2019. u 18:08

 • Nogometaši Irana slavili su u okviru azijskih kvalifikacija za SP 2022 kod kuće protiv Kambodže s čak 14-0, a osim visoke pobjede ta utakmica će ući u povijest jer je nakon 40 godina u Iranu dopušten masovni ulaz na nogometne stadione ženama. 

  Na stadionu Azadi u Teheranu bilo je 78 tisuća navijača od čega oko 3.500 žena, koje su svoju reprezentaciju bodrili s posebne tribine na kojoj nije bio dopušten ulazak muškarcima.

  Od islamske revolucije 1979. ženama u pravilu nije dopušten ulaz na stadione na kojima su igrali nogometaši, posebne iznimke su ipak postojale, no ovo je prvi slučaj da ih je na stadionu došao tako veliki broj i da su same bile u mogućnosti kupiti ulaznice. Prije dva tjedna u Teheranu je bila posebna inspekcija FIFA-e, a nakon njihova posjeta Iran je pristao pustiti žene na utakmicu.

  Inače, Iranci su slavili s ogromnih 14-0, ali to nije njihova najveća pobjeda jer su 2000. pobijedili Guam s 19-0.  

  Kambodžancima je to najveći poraz u povijesti, a u 47. minuti njihov igrač Keo je promašio penal.

  Bio je to kvalifikacijski dan u Aziji u kojoj su favoriti bili neumoljivi - Južna Koreja je dobila Šri Lanku s 8-0, Kina je slavila protiv Guama s 7-0, Japan protiv Mongolije s 6-0, a Australija Mongoliju s 5-0.  

  Tagovi
  Iz drugih medija