Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
5. KOLO PRVE HNL

FOTO, VIDEO: DINAMO UZ DOSTA MUKE DO PREOKRETA I POBJEDE U ZAPREŠIĆU S DRUGOM MOMČADI Atiemwen apsolutni junak Modrih, pogledajte sve golove

U prvoj utakmici 5. kola Prve HNL Dinamo je kao gost u Zaprešiću svladao Inter sa 2-1 (1-1). Domaći su poveli golom Coneva (8), no preokret je kreirao Atiemwen (41, 50).
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 16. kolovoz 2019. 20:41

INTER - DINAMO 1:2 (Conev 9'/Atiemwen 41', 50')

INTER: Frelih - Galić, Tatomirović, Soldo, Vego - Mlinar (od 54. Savić), Postonjski - Bosec, Conev (od 86. Tchuameni), Mitrović (od 72. Čeliković) - Serderov.

Trener Samir Toplak.

DINAMO: Zagorac - Pinto, Theophile-Catherine, Lešković, Moubandje (od 75. Šitum) - Đira - Kadzior, Majer, Gojak (od 78. Marin), Atiemwen - Gavranović.

Trener Nenad Bjelica.

Sudac: Damir Batinić (Osijek)

Prošao je Dinamo i kroz Zaprešić pobjednički, Modri su odradili posao i mogu se mirno pripremati za Rosenborg. Mogli su i izraženije slaviti, mogli su domaćini u zadnjim trenucima i iznenaditi, ali na kraju je Dinamova pobjeda sasvim zaslužena.

Trebalo je neko vrijeme Modrima, onoj 'HNL garnituri' da poveže redove, da lopta krene kamo treba. Dotad je Inter, koji je ušao s velikim motivom, već vodio. Prvo je zaprijetio Tatomirović, koji je nakon kornera pucao glavom preko vrata, a onda je na ubacivanje Serderova u 9. minuti glavom zabio Conev. Bez obzira što je Bjelica izrotirao momčad, nitko nije očekivao ovakav početak. Malo konfuzni gosti i Toplakovi momci su to iskoristili. Koju minutu poslije je Postonjski pucao s ruba šesnaesterca preko grede.

No, kako ono treneri vole reći, Inter je prerano zabio jer su se Modri uozbiliji i ipak preuzeli incijativu. Ne može se reći da su se šanse pred Interovim vratima redale, da su domaći opasno živjeli, ali sve se događalo na njihovoj polovici. Dinamovi nogometaši najbliži su izjednačenju bili nakon dalekometnih udaraca. Frelih je prvo obranio Gojakov slobodnjak, pa još jedan pokušaj BiH reprezentativca, zatim je Kadzior pucao preko vrata iz slobodnog udarca. Pokušao je i Atiemwen, opet je Frelih bio na mjestu. Stezao se obruč oko vrata Zaprešićana, no, činilo se da bi Žuti mogli na odmor s prednošću. Ali, onda je u 41. minuti zasjao Lovro Majer, vrhunski asistirao Atiemwenu, koji sad nije promašio. I, krenula je druga pjesma, čije je stihove prekinuo tek Bosecov pokušaj pokraj okvira na kraju poluvremena.

Dinamo je odlično ušao u nastavak. Gavranović je vrhunski zavrtio domaću obranu, Frelih opet odbio, a Gojak zabio iz zaleđa. Međutim, u 49. minuti Galić je zbog neopreznog igranja rukom dobio drugi žuti karton, ostavio momčad na cjedilu, a odmah iz tog prekida Dinamo je zabio za vodstvo, strijelac je opet bio Iyayi Atiemwen, asistent raspoloženi Gojak.

Nije nakon činilo se da će Dinamo sigurno uzeti puni ulov u 'predgrađu', bilo je tek pitanje konačnog rezultata. Razigrali su se Modri dodatno, Majer, Gojak, Atiemwen, Gavranović koji je silom želio zabiti svoj prvi gol sezone. Bio je u nekim prilikama, ali neće ga, baš ga neće gol. Pokušavao je i Theophile glavom, no, i Frelih je bio na visini zadatka.

Nakon jednog kornera glavom je prema Dinamovim vratima pucao Nikola Soldo. Riječ je o 18-godišnjem sinu Zvonimira Solde. Tata je sjedio na tribini (primijetili smo i Darija Šimića) i koncentrirano promatrao Nikolin debi. Igrao je i Soldo senior nekad u Interu, u onoj sjajnoj generaciji na početku 90-ih, Nikola je krenuo njegovim stopama. U prvom dijelu igrao je stopera, kasnije zadnjeg veznog. Za prvi put, korektno. Da, kad Dinamo nije iskoristio svoje šanse i povećao prednost, mogao je Inter opet iznenaditi, Čelikoviću se u izglednoj situaciji lopta odbila od noge... S obzirom da je Toplakova momčad bila s igračem manje pružila je do samog kraja pristojan otpor Dinamu.

INTER - DINAMO 1:2 (Conev 9'/Atiemwen 41', 50')

Inter: Frelih - Galić, Tatomirović, Soldo, Vego - Mlinar (od 54' Savić), Postonjski - Bosec, Conev (od 86' Tchuameni), Mitrović (od 72' Čeliković) - Serderov

Dinamo: Zagorac - Pinto, Theophile-Catherine, Lešković, Moubandje (od 75' Šitum) - Đira - Kadzior, Majer (od 89' Moro), Gojak (od 78' Marin), Atiemwen - Gavranović

--------------------------------------------------------------------------------

Prijenos uživo:

KRAJ: Dinamo je na koncu zasluženo uzeo sva tri boda iz Zaprešića. Dvostruki strijelac bio je Atiemwen. Interu opet treba odati prizanje na dobroj borbi, ali Samir Toplak bi rado volio još pokoji bod..

90+2' Sjajna prilika za Inter. Novi igrač Tchuameni prenosi loptu prema Čelikoviću koji je umalo sprema iza Zagorca. Nedostajalo je samo malo preciznosti u završnici.

90' Igrat će se još najmanje četiri minute dodatka suca Batinića.

89' Posljednja promjena kod Dinama. Ulazi Nikola Moro umjesto Lovre Majera.

88' Bosec je pogriješio na centru a čak četiri Dinamova igrača krenula su praktički sama na vratara. Gavranović je kasno dodao Atiemwenu, stigao je izaći Frelih s vrata.

86' Treća izmjena Samira Toplaka. Izlazi strijelac Conev, u igri je Tchuameni.

85' Javna opomena i za Lovru Majera. Četvrti Dinamov žuti karton večeras. Sve je u redu s Postonjskim kojeg je Majer oštro zahvatio.

83' Ulazimo u završnu fazu susreta. Interovi nogometaši vidno padaju u ritmu, teško je držati europski ritam kakvog nameće aktualni prvak.

80' Opet se mreža trese, zabio je Majer i to vrlo atraktivno, ali je bio u zaleđu nakon centaršuta Marina.

78' Druga izmjena u Dinamu. Načet je Gojak jednom ozljedom pa će ga Bjelica poštedjeti kako bi ga odmorio za sljedeće obveze. Umjesto njega ulazi Antonio Marin.

75' Žuti karton za Coneva. Peta javna opomena za domaće danas, od toga je dvije dobio Galić. Prva promjena Nenada Bjelice. Umjesto Moubandjea u igri je Šitum.

72' Prijeti sada i Inter. Serderov je zamalo došao do lopte u izravnom dvoboju s Danijelom Zagorcem koji je izašao sa svojih vrata u pokušaju izbijanja jedne "ničije" lopte.

71' U zraku visi novi pogodak. Ali, neće Gavranovića ove sezone. Tatomirović je na svakoj lopti... Druga izmjena u redovima Intera. Izlazi Mitrović, umjesto njega u igri je Čeliković.

68' Imali su gosti još jedan slobodan udarac iz solidne pozicije za ubačaj. Gojak je pokušao na drugu vratnicu, lopta je bila prejaka.

65' A sada malo Inter! Soldo nakon kornera glavom, nema problema za Zagorca.

62' Tatomirović blokira pokušaj Gojaka, pokušavao je i Kadzior, no i njega je branič Intera zaustavio.

60' Moubandje glavom nakon Majerovog kornera, lopta je odsjela na maloj mrežici s gornje strane. Pola sata do kraja.

56' Opet Dinamo! I opet Majer. Ovoga je puta ubacio, a Theophile je poput vaterpolskog centra ostao naprijed i dobro šutirao glavom. Frelih je to uspio zaustaviti.

54' Prva promjena danas. Mijenja Samir Toplak, umjesto Milnara ulazi Savić.

52' Novi pokušaj Majera, brani Frelih. Dinamo je sve opasniji, a Majerovi udarci su danas vrlo dobri.

50' GOOOOL! Odmah je pogodak. I to drugi puta danas Atiemwen! Gojakov centaršut iz slobodnog udarca, Atiemwen je bio najviši i lakoćom matirao Freliha.

49' CRVENI KARTON! Inter nastavlja s desetoricom. Zbog igranja rukom drugu je javnu opomenu dobio Marin Galić. Sad će domaćima biti još teže očuvati ovaj pozitivni rezultat.

48' Mreža se zatresla, Frelih je matiran, ali iz zaleđa. Više od pola posla obavio je Majer, dodao do Gavranovića, a nakon odbijanca suđeno je zaleđe.

46' Nastavljen je dvoboj u Zaprešiću.

POLUVRIJEME: Poravnato je sve u Zaprešiću. Rezultat je 1:1, a gledamo vrlo zanimljivu utakmicu. Veselimo se drugom poluvremenu.

45+1' Žuti karton zaradio je Atiemwen zbog naguravanja u kaznenom prostoru prilikom slobodnog udarca. Agresivan je Dinamov napadač bio i prema sucu Batiniću.

44' U dobru su akciju još jednom krenuli gosti. Gojak je oduzeo loptu, a onda i napravio dobar dio posla te uposlio Atiemwena čiji je udarac ostao u domaćem obrambenom bloku.

41' GOOOOL! Izjednačio je Dinamo! Pobjegao je Atiemwen na asistenciju Majera, Frelih je izašao ali bivši napadač Gorice ga prelazi i posprema loptu u praznu mrežu.

39' Dobar udarac Atiemwena! Otvorio si je prostor s lijeve strane, lopta se nezgodno spuštala, ali Frelih je bio na razini zadatka.

36' Slobodni udarac za Dinamo iz vrlo dobre pozicije izveo je Damian Kadzior. Otišlo je pored gola...

33' Žuti karton, još jedan. Sad je u toj rubrici 2:2, novi sretni dobitnik javne opomene je Marin Galić, desni bočni Intera.

30' Još jedan žuti karton, ovoga puta za Theophile-Catherinea zbog grubog starta. Pola sata igra se u kontaktima vrlo agresivno.

28' Opet Gojak, ali i Frelih! Ovoga puta iz igre probao je mladi bosanskohercegovački reprezentativac iznenaditi slovenskog vratara, ali ni sada mu to nije pošlo za nogom.

25' Već neko vrijeme nema akcija na travnjaku u Zaprešiću. Ali, zato ima žutih kartona. Nakon Vege u domaćim redovima, evo nam i prvog za Dinamo. Zaradio ga je Marko Lešković.

21' Igra se preselila pred vrata Intera, ali gosti ne mogu odigrati jednu akciju s glavom i repom. Majer i Moubandje pokušavaju ubačajima na Gavranovića, što za sada ne prolazi.

18' Sjajan udarac Gojaka iz slobodnjaka, Frelih se bacio i iščupao loptu iz kuta. Najozbiljnija Dinamova prilika za sada.

16' Prvi žuti karton na utakmici zaradio je domaći branič Stjepan Vego.

15' Novi je korner za domaće. Iznudio ga je Bosec u dvoboju s Moubandjeom. Majer je bio najviši u skoku nakon ubačaja Postonjskog.

13' Za očekivati je nastavak Dinamovog pritiska. Inter je sjajno i vrlo hrabro ušao u susret, to im se isplatilo...

10' Odmah nakon što su primili zgoditak, pokušali su odgovoriti nogometaši Dinama. Blokiran je ostao jedan pokušaj Kadziora na ulasku u kazneni prostor.

9' GOOOL! Inter vodi 1:0! Conev je zabio. Sjajan centaršut Serderova s lijeve strane i još bolji skok te udarac glavom Coneva za vodstvo domaćih.

8' Sada se do pozicije za udarac probio i Serderov, strijelac dva pogotka ove sezone. Nije većih problema imao Zagorac prilikom hvatanja te lopte.

7' Nakon ubačaja iz kornera, Tatomirović je bio najviši u skoku, no uputio je loptu preko vrata Danijela Zagorca.

6' Vego je prošao po lijevoj strani, pokušaj ubačaja blokirao je Theophile. Bit će prvi korner za žute.

4' Prvi pokušaj Dinama. Majer je uputio udarac izvan kaznenog prostora, blokirala je to obrana domaćih pa je lako loptu uhvatio vratar Frelih.

20:00 Susret u Zaprešiću je počeo, otvara se peto prvenstveno kolo.

-------------------------------------------------------------------

19:30 Podsjetimo, Inter i Dinamo zamijenili su domaćinstva za večerašnji dvoboj i onaj koji će se igrati u 14. kolu, prvoga vikenda u listopadu. Večeras se igra u Zaprešiću, a ogled na Maksimiru rezerviran je za drugi "krug" prvenstva.

19:15 Dinamo će nakon ovog dvoboja sve pažnje usmjeriti na dvoboje s Rosenborgom. Odlučeno je da se derbi sljedećeg kola između Modrih i Rijeke odgodi za 18. prosinca, odnosno nakon službenog završetka polusezone.

18:50 S druge strane, Div iz predgrađa još uvijek traži prvu pobjedu u HNL-u ove sezone. Sastav Samira Toplaka uknjižio je dva boda u dosadašnjem tijeku prvenstva, a u prošlom kolu remizirali su s Varaždinom u susretu u kojem su dvaput bili u rezultatskoj prednosti.

18:40 Stigli su sastavi za današnju utakmicu u Zaprešiću. Nenad Bjelica poslao je kompletno različitih 11 igrača u odnosu na europski ogled s Ferencvarosem. Za razliku od prvog dvoboja s Mađarima i utakmice prošlog kola protiv Osijeka, ovoga puta dogodila se promjena i na vratima pa će prvi ovosezonski nastup upisati Danijel Zagorac.

Linker
20. travanj 2024 00:25