Hanza Media / Hanza Media
MODRA POROTA

GUILHERME BI DINAMU MOGAO DONIJETI PUNO VIŠE OD FENRANDESA Čilanac se sam eliminirao, a Brazilac se u prve dvije utakmice predstavio u dobrom svjetlu

MODRA POROTA Na pitanje što je Dinamo izgubio odlaskom čileanskog napadača, a dobio dolaskom brazilskog veznjaka odgovaraju Igor Cvitanović, Tomislav Rukavina i Krunoslav Jurčić
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 09. ožujak 2017. 12:48

Dvije paralelne priče. Iako se međusobno ne poznaju, sudbine im se poklapaju. Junior Fernandes otišao je iz Dinama na posudbu u Alanyaspor i otvorio svoje mjesto Marcosu Guilhermeu. Junior Fernandes odlično se snašao u Turskoj, zabio već tri pogotka, a Marcos Guilherme, u prve se dvije utakmice u Maksimiru predstavio u dobrom svjetlu dobio je “palac gore”.

Što je, dakle, Dinamo izgubio odlaskom Fernandesa, što je dobio dolaskom Guilhermea, je li ta “trampa” nogometno dobra, hoće li Modri na kraju profitirati ili izgubiti?

Zagreb, 260716.
Stadion Maksimir.
Utakmica 3. pretkola UEFA lige prvaka izmedju timova GNK Dinamo Zagreb i Dinamo Tbilisi.
Na fotografiji:  Junior Fernandes, Mathias Coureur.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Foto: Damir Krajac / CROPIX

Drukčiji tipovi

Naravno, nakon samo dvije utakmice teško je o tome govoriti, pravi rezultat vidjet ćemo na jesen, nakon europskih ispita. Jer, ne zaboravimo, kakav god bio - a Fernandes je doista bio nepredvidljiv i vrlo često neiskoristiv te je zato Dinamo odustao od njega – Junior je ipak golovima pridonio u Dinamovih europskim partijama. Sjetimo se samo Arsenala, Salzburga...

- Prerano je išta govoriti, Guilherme je odigrao tek dvije utakmice, na osnovi onoga što sam vidio ne mogu donositi konačan sud. No, ono što je svakako vidljivo, njih dvojica su drugačiji tipovi igrača - govori Igor Cvitanović, bivši Dinamov napadač, veliki strijelac i bivši pomoćni trener koji je dugo radio s Fernandesom pa ga dobro i poznaje.

- Prema tome što sam vidio, Guilherme je okomitiji igrač, dobro koristi tu svoju brzinu. Fernandes je u početku bio sličan, ali se kasnije promijenio, počeo je igrati playmakera, tražiti loptu, dodavati... Fizički je sigurno mnogo jači od Guilhermea, ima bolju igru glavom, no ono što mi se zasad čini, Guilherme je odgovorniji igrač od Juniora. Vidi se da sudjeluje u defenzivi, na njega se može računati u oba smjera, to je ono što je svakako pozitivno. I što je za momčad jako dobro.

Zagreb, 040317.
Stadion u Maksimiru.
Utakmica 23. kola Prve MAXtv Hrvatske nogometne lige,
GNK Dinamo - NK Inter Zapresic.
Na fotografiji: Antonio Bosec, Marcos Guilherme.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX

Sklon asistencijama

Je li možda i odlazak Fernandesa razlog da je proigrao Hodžić, Guilherme je tip koji zna asistirati?

- Uvijek je ta priča oko krila na suprotnim stranama, dešnjak lijevo, ljevak desno, tada igrači više ulaze u završnicu i manje centriraju. Vidjet ćemo, kažem, kako će se mladac razvijati, ali da je sklon asistiranju, razigravanju, to nije sporno.

Na sličnom je tragu i Tomislav Rukavina, još jedan bivši igrač i pomoćni trener, kojemu se Guilherme u prvim nastupima jako dopao.

- Ostavio je na mene izuzetno pozitivan dojam. Konkretan je, radi stvari koje pridonose momčadi, od prodora, centaršuta... Ako se po prvim minutama može nešto zaključiti, ako su one prava najava, onda će Guilherme biti pojačanje - tvrdi Rukavina, koji također glavnu prednost mladog Brazilca pred Juniorom vidi u odgovornosti.

- Čini mi se da je mnogo odgovorniji od Fernandesa, kojemu je to bila velika mana. Nije se nikako dao uklopiti, nisi znao kako će reagirati na trenerove zahtjeve. On je imao možda i previše izraženu dozu egoizma. Do neke mjere to je dobro, no kad prijeđe granicu, onda postaje problem. Kod Guilhermea mi se zasad ne čini da to postoji, on radi za momčad, a uz to je, dakle, konkretan. Time bi mogao dobro rasteretiti momčad, Sammira i ostale veznjake.

Mi smo u ovim utakmicama primijetili da je tehnički možda ipak slabiji od Fernandesa, da premalo koristi lijevu nogu, čak i kad bi morao?

- Ako se to pokaže točnim, onda bi mogao biti problem. Danas igrači moraju imati obje noge jednako dobre, jer inače postaju predvidljivi, lako ih je čuvati. Fernandes je, istina, kod tih stvari bio sjajan, odličan i u skoku, jak, izdržao je svaki duel bez problema. Na tom će upravo Guilherme morati raditi, uz tu lijevu nogu, jer protiv jakih protivnika bit će mu teže s ovakvom fizikom. Morat će najbolje što može koristiti prostor i tu raditi razliku, na brzinu, jer u duelima, kako sad izgleda, teško može parirati. Mora se još razvijati, ispraviti i nadopuniti neke stvari, ali za početak je jako dobar.

Dinamo ne trpi dugo

Kruno Jurčić, pak, nije se želio upuštati u dublju analizu.

- Moram priznati da Guilhermea nisam tako pozorno gledao da bih mogao suditi. Vidio sam da je brz, onako, električan, ali ne mogu točno reći koliko je kvalitetan - kaže Jurčić, koji ipak, dovoljno dobro poznaje Fernandesa, pa može govoriti o njemu.

- Ono što je činjenica jest da je stvarno bio nepredvidljiv. Ti nikad nisi mogao znati kako pripremati utakmicu s njim u sastavu, nisi mogao znati hoće li taj dan igrati ili ne kad istrči na travnjak. Nikad nije do kraja koristio svoje vrline, tu silinu i fizičku moć. Prečesto se izvlačio po loptu, tražio neki potez, a on nije igrač koji tako treba igrati. Na njegovu žalost, veliki sustav, a Dinamo to jest, ne može dugo trpjeti takvog igrača.

U zaključku, zapravo, sve trojice, Fernandes nije nikad do kraja razvio svoje dobre strane, u konačnici su mu presudili “minusi”. Ispravi li Guilherme, koji nema jednake performanse kao Fernandes, ali ima druge plusove, pogrešku svoga prethodnika, mogao bi se pokazati dobrim izborom.

Linker
20. travanj 2024 02:11