REUTERS
HRVATSKI NOGOMETNI SUCI

AKO STE SE PITALI ZAŠTO NAŠIH SUDACA NEMA NA SVJETSKOJ MAPI OVO JE RAZLOG Hrvatska u prve dvije lige ima sudaca koliko Austrija i Škotska - zajedno?!

Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 20. veljača 2019. 18:33

Prva HNL trebala bi u ovo doba iduće godine biti među ligama na kojima će sucima pomagati famozni VAR. I ako bude tako - a nema razloga u to sumnjati - bit će to veliki iskorak. Kako za hrvatski nogomet, tako i za sudačku organizaciju.

Međutim, prije dolaska VAR-a svi nogometni akteri, a poglavito navijači koji prate nogomet, jednoga moraju biti svjesni. VAR će sucima biti velika pomoć, s njegovim će se uvođenjem smanjiti broj kardinalnih sudačkih pogrešaka na utakmicama, ali VAR nije taj koji će bilo kojeg suca ukupno učiniti boljim i kompetentnijim. VAR će ga samo učiniti manje grešnim, ali i dalje će njegovu sudačku kvalitetu određivati odluke i način na koji će voditi utakmicu. VAR će analizirati jednu, možda dvije odluke na utakmici, a preostalih 50-tak ili više i dalje će biti isključivo u domeni suca.

Europske visine

Kada smo prije otprilike godinu dana pisali o tome zašto hrvatskih sudaca nema na velikim nogometnim smotrama, onda smo kao ključni problem naveli premali broj utakmica koje oni odsude tijekom sezone. Koliko je to malo jasno smo argumentirali s brojem utakmica koje sude njihove kolege iz europskih liga. Dok prosječan hrvatski sudac skupi jedva 15-ak utakmica tijekom sezone, europski suci teško se spuštaju ispod brojke 40.

Video Assistant Referees (VAR) watch a practice match as they train in the use of the technology, during a seminar for match officials organised by FIFA ahead of the World Cup in Florence, Italy April 19, 2018. REUTERS/Brian Homewood
REUTERS/Brian Homewood

A nismo tu analizirali suce iz najvećih liga, nego smo ostali na ‘našoj’ razini vadeći podatke iz liga kao što su Škotska i Austrija. Usput, Slovenac Komina i Srbin Mazić kao elitini suci s ovih područja također se ne spuštaju ispod 40 utakmica u sezoni, a to je za naše suce nemoguća misija. Naravno da UEFA ili FIFA kod odabira sudaca uvijek potežu za onima koji imaju više utakmicama u nogama, jer su iskusniji, ali i u boljoj formi od onih koji sude jednom ili dva puta mjesečno.

Nažalost, ni u ovoj sezoni nismo dočekali manji broj sudaca na našim listama. Predsjednik sudačke komisije Ante Kulušić u nekoliko nam je navrata potvrdio da je svjestan tog problema, ali da je nemoćan provesti ga u djelo jer IO HNS-a nije tome sklon. Jasno je i zašto, jer svaki član valjda ima barem po dvojicu koja ‘zaslužuju’ biti na listama. Jasno vam je da te ‘zasluge’ u pravilu imaju malo veza s njihovom sudačkom kvalitetom... No, neke njihove odluke očito su zadužile određene ljude.

SWANSEA, WALES - FEBRUARY 06:  The Video Assistant Referee shows a general view inside the stadium prior to The Emirates FA Cup Fourth Round match between Swansea City and Notts County at the Liberty Stadium on February 6, 2018 in Swansea, Wales.  (Photo by Catherine Ivill/Getty Images)
Catherine Ivill/Getty Images / Getty Images

Kako drugačije prokomentirati sljedeće podatke: Prvu HNL ove je sezone sudilo ukupno 22 suca. Što je grozno puno. No, Drugu HNL sudilo je njih čak 36!? Što je skandal. Kako su četvorica od njih sudila u obje lige, došli smo do podatka da HNL u prva dva nogometna razreda ima ukupno 54 suca. Na 24 kluba!?

Hoće li IO shvatiti?

Za to vrijeme u dvije austrijske lige - koje zajedno broje 28 klubova (12 prva i 16 druga), sudila su samo 24 suca. Kod nas 54, kod njih 24?!. U prve dvije škotske lige - koje zajedno imaju 22 kluba - sudilo je točno 30 suca. Uglavnom, u Austriji i Škotskoj zajedno je sudilo sudaca koliko u Hrvatskoj?! Kod njih je tako mali broj sudaca moguć i zato što im svi suci uredno sude i prvi i drugu ligu. I tako imaju kontinuitet suđenja i formu. Kod nas takva praksa ne postoji, jer kako bi inače njih 54 došlo na red pa makar i jednom u dva mjeseca.

Svaki daljni komentar nakon ovakvih brojki je suvišan. No, možda će i članovi Izvršnog odbora jednom shvatiti zašto velike europske ili svjetske utakmice prolaze bez naših aktera. U igri smo drugi na svijetu, a u statusu sudaca smo pri europskom dnu. Ne zato što oni ne valjaju, ili zato što je Hrvatska mala, nego zato što ih je previše iznad svake mjere. Pa ako smo već bili toliko pametni da stanemo u red za uvođenje VAR-a, budimo pametni i pomozimo sucima tako da im ‘pročistimo’ redove kako bi oni najbolji mogli suditi redovito...

Nitko nema 50%

Zaštitnici golemog broja sudaca na terenima Prve i Druge HNL svakako će naglasiti kako suđenje u ovoj sezoni nije loše. Dapače, možemo reći da je solidno, da nema toliko kardinalnih pogrešaka, te da se one ne ponavljaju u korist jednih, odnosno na štetu drugih klubova. Međutim, taj podatak neće previše zanimati ljude iz UEFA-e, jer i njihova je preporuka da bi svaki sudac morao suditi minimalno svako drugo prvenstveno kolo. Kod nas u ovom trenutku niti jedan sudac nema tih 50 posto...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. travanj 2024 17:23