CROPIX
BROJKE SU NEUMOLJIVE

AKTUALNI TRENER BIJELIH IMA NAJBOLJI UČINAK U HNL-U Hajduk je 'prvak' Hrvatske od dolaska Željka Kopića na mjesto trenera

HAJDUKOV BINGO Otkada je preuzeo Bijele aktualni trener ima najbolji učinak u HNL-u
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 23. ožujak 2018. 09:18

Da se prvenstvo igra samo od dolaska Kopića, Hajduk bi bio prvak. Kako to dobro zvuči za pristaše Bijelih! Ako ništa drugo, obećavajuće, jer brojke su jasne. U 11 kola koliko je osječki strateg na klupi Hajduka, uzeli su Bijeli 26 bodova. Jedan više od Rijeke u naletu, četiri od Dinama s novim trenerom. Zanimljivo, Osijek je tek peti na toj specijalnoj tablici učinka “by Željko Kopić”, ali za utjehu Zekićevoj momčadi, imaju utakmicu manje, pa mogu preskočiti Belupo.

I taj je podatak također zanimljiv, jer smjenom Kopića u Koprivnici krajem listopada, svi su profitirali. Barem tako kaže rezultat. Kopić je s Hajdukom napravio odličan posao, a ništa manje uspjeha nije potpisao ni njegov nasljednik u Koprivnici Tomislav Ivković. Koliko je Kopić kvalitetan u okvirima ambicija Hajduka, toliko je Ivković napravio posao u koprivničkim uvjetima. Još jednom se potvrdila ona rečenica “nikad ne znaš gdje te sreća čeka”. I otkaz može biti korak naprijed.

Nanizali pobjede

Kako je Kopić s Hajdukom osvojio prvo mjesto na improviziranoj ljestvici što se broji od druge polovice studenoga? Primarno pobjedama u međusobnim utakmicama s najvećim rivalima, Rijekom i Dinamom. Tu su Bijeli napravili prevagu, premda nisu kao Dinamo trijumfalno prošli kroz Gradski vrt ili uvjerljivo kao Rijeka u Zaprešiću. Hajduk je veliku seriju imao na startu Kopićeva mandata, sve do prvog poraza u dvoboju s Belupom, 40-godišnji Osječanin na klupi Hajduka imao je čudesan rezultat.

Zagreb, 180218.
Stadion Maksimir.
Nogometna utakmica 22. kola 1. HNL, GNK Dinamo Zagreb protiv HNK Hajduk Split.
Na fotografiji: Mario Cvitanovic i Zeljko Kopic.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

Prošao je Osijek u četvrtfinalu Kupa, nanizao pet uzastopnih pobjeda s impresivnom gol-razlikom 15:1. Hajduk je djelovao moćno, izgledalo je kao da nitko ne može zaustaviti “Kopićev stroj”, ali pokazalo se da su Kinezi ipak sila kojoj se teško oduprijeti. Iz Kine je, naime, došla ponuda koju Kamerunac Ohandza nije mogao odbiti. Iz respekta prema sebi, prema svojoj obitelji... tko je mogao sutra kazati “odbio sam 100.000 eura mjesečno”. Odlaskom Ohanzde, do tada ključnog čovjeka Hajdukove uspješne serije, počelo je oscilirajuće razdoblje.

Kopićev Hajduk je nakon maksimirskog derbija bio najdominantnija momčad HNL-a. Uvjerljivo najbolji. Kopić je poslije pobjede u najvećem derbiju imao učinak za klupsku povijest. U sedam utakmica 19 od 21 boda, čak 90 %! Zvučalo je nestvarno. Bijeli su pod Kopićem u početnih sedam HNL utakmica samo jednom odigrali neriješeno i upisali jedan remi. Pamtit će se taj Kopićev niz, tim više što je nakon derbija u Maksimiru uslijedio pad. Poraz od Belupa, teško izborene poljudske pobjede nad “fenjerašima” Rudešom i Istrom, te na kraju remi s Osijekom. U međuvremenu, Rijeka je u istom razdoblju osvojila maksimalnih 12 bodova. Kekova momčad je time stigla na samo bod zaostatka za Hajdukom, a prije mjesec dana imao je Hajduk komfornih “plus šest” ispred Riječana. Nije fraza kazati da su Kekove trupe ponovno posložene, da su u velikom pobjedničkom maršu, jer Rijeka je u “tablici Kopić”, u tih posljednjih 11 HNL dionica, najefikasnija ekipa prvenstva. Postigli su 28 pogodaka, dva više od Hajduka. Ali s bitnom razlikom. Bijeli su izgubili u zimskom mercatu dva najbolja strijelca (Ohandza i Erceg), dok su Riječani “vratili Hebera u život” i Brazilac je prvi strijelac lige.

Puno je upitnika

U stanci prvenstva zbrajamo i analiziramo, bilježimo tijek forme momčadi, a čitanje podataka iz “ljestvice Kopić” svima može kvalitetno poslužiti. Jer, vidljivo je da je Hajduk s novim trenerom evidentno napravio dobar posao, ali isto tako je razvidno da će Kopić imati puno upitnika u nastojanju da momčad zadrži na visokoj rezultatskoj i igračkoj razini. Bijeli su u oba segmenta laganom padu posljednjih mjesec dana, ali silazna putanja nije se bitno odrazila na plasman i ambicije. Ušli su u finale Kupa, drže drugu poziciju u HNL-u, ali ljestvica učinka od zadnjih 11 HNL dvoboja jasno govori kako se kreće forma momčadi. Zato je utakmica s Rijekom bitna, jer na Poljud za devet dana dolazi ekipa koja je trenutno u “top momentu”. Ali, kako lijepo reče jedan komentator, Hajduk nema momčad, međutim ima trenera. Kopić je definitivno Hajdukov bingo ove sezone. No, došao je tek nakon 15 kola i uzeo je 79 % bodova. Za usporedbu, Rijeka je prošle sezone osvojila naslov sa 81 % bodova.

LJESTVICA UČINKA OD 15. KOLA

1. Hajduk 26

2. Rijeka 25

3. Dinamo 22

4. Belupo 17

5. Osijek 15 (-1 utakmica)

6. Istra 1961 11

7. Inter 10

8. Cibalia 7

9. Lokomotiva 6 (-1 utakmica)

10. Rudeš 6

Učinak trenera Hajduka u HNL-u sezona 2017/18.

Carrillo 25 bodova u 15 utakmica (55%)

Kopić 26 bodova u 11 utakmica (79 %)

Standings provided by Sofascore LiveScore

Linker
19. travanj 2024 21:30