Mario Marina
 Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
LOPTA MOŽE, ALI ČOVJEK NE

APSOLUTNI REKORDER HNL-A! ZARADIO JE VEĆ 16 ŽUTIH KARTONA 'Zbog tog bi starta sam sebi dao crveni, ali imam dojam da me suci prestrogo kažnjavaju'

REKORDER PRVE HNL U KARTONIMA Zbog starta na Acostyja sam bih sebi dao crveni, ali imam dojam da me suci prestrogo kažnjavaju
Piše: Toni RoićObjavljeno: 20. travanj 2019. 16:27

U 29 odigranih kola petoplasirana Gorica dobila je 86 žutih kartona, od čega su se dva pretvorila u automatski crveni i po tome je vodeća u ligi s jednim više od Istre. Nije vodstvo u toj statističkoj kategoriji za pohvalu jer sugerira grubost, oštrinu i nedopuštene startove i ponašanje, ali opet teško se sjetiti da je neki igrač Gorice nekog suparnika teže ozlijedio. Tek je nedavno malo žešće po nogama dobio negdašnji lider Velikogoričana Iyayi Atiemwen, sada u dresu Dinama, ali nije ni on pauzirao dulje od desetak dana.

Uvijek bez namjere

Pogotovo se neka loša namjera ne bi mogla pripisati Mariju Marini, 29-godišnjem zadnjem veznom Gorice, koji je čak 16 puta morao gledati kako sudac podiže u zrak žuti karton, a jedan se protiv Osijeka u 17. kolu pretvorio i u isključujući crveni. Rekorderu lige u kaznama trebalo bi brojati i koliko je lopti oduzeo i duela dobio u fazi obrane, a kada bi se to pobrojalo bio bi u toj kategoriji među najboljima, ako ne i najbolji i najkorisniji igrač u 1. HNL.

Zagreb, 021218.
Stadion u Maksimiru.
Utakmica 16. kola Hrvatski telekom 1. HNL,
GNK Dinamo - HNK Gorica.
Na fotografiji: Mario Situm, Mario Marina.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
Mario Marina

Ne čudi stoga da je odigrao sve utakmice kod trenera Jakirovića, osim onih pet za koje je bio suspendiran.

- Točnije rečeno u 23 sam startao, a jednom ušao s klupe i to protiv Intera u Zaprešiću - precizan je Mario Marina, ogledni primjer igrača, koji nikad ne ide ispod 100 posto, pa čak i kada nije njegov dan.

- Ne bih želio stvarati posebnu priču oko mojih žutih kartona, tim prije jer me to ne opterećuje, niti mi smeta. Imam svoj stil igre i dok god su trener i suigrači zadovoljni, ja ću tako i nastaviti.

Ipak, može se postaviti pitanje je li tih 15 žutih plus jedan ‘žuto-crveni’ uvijek bilo i zasluženo?

- Nisam radio dublju analizu, ali čisto sumnjam. Barem četiri ili pet kartona po mom mišljenju nisam trebao dobiti i imam dojam da suci i mene i suigrače često prestrogo kažnjavaju. No, navikli smo se i s tim nositi, a naši rezultati i peto mjesto pokazuju da nam dobro ide.

Velika Gorica, 020419.
Gradski stadion.
Utakmica 27. kola Hrvatski Telekom Prve lige,
HNK Gorica - NK Lokomotiva.
Na fotografiji: Mario Marina.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
Mario Marina

Može li se izdvojiti neki grubi, baš pogibeljni start?

- Ponajprije moram pojasniti da sam većinu kartona dobio za akumulirane prekršaje. Napravio bih dva ili tri prekršaja, a onda za treći ili četvrti eto kartona. Dobivao sam kazne uglavnom za takozvane taktičke prekršaje, a jedino priznajem da sam grubo startao na Acostyja iz Rijeke u 10. kolu. Tada bih i ja sebi bio dao crveni, ali moram napomenuti da namjere nije bilo nikada, a ni tada.

Vjerovali smo u sebe

Koji bi onda zaključak bio oko igre Gorice kada su prekršaji i obrambeni stil u pitanju?

- Ja bih rekao da smo mi britka, a ne gruba momčad i što je najvažnije nikada ni jednog suparnika nismo teže ozlijedili. To pogotovo mogu reći za sebe.

Bilo kako bilo, vaš način igre, koji ima makijavelističku crtu da cilj opravdava sredstvo, donio vam je 45 bodova na sedam kola prije kraja i apsolutno ravnopravnu borbu za kvalifikacijski ciklus Europske lige.

- Nismo ni mi sami sebe vidjeli ovdje prije sezone. Razmišljali smo samo kako što prije osigurati osmo mjesto i ostanak, ali napredovali smo iz utakmice u utakmicu, vjerovali u sebe i svoj rad, borili se, ispravljali pogreške i došli u situaciju da zaista imamo lijepe šanse za Europsku ligu.

Bez obećanja

Vjerujete li da možete izdržati do kraja protiv iskusnijih starosjedilaca Hajduka, Osijeka i Lokomotive jer samo dva od četiri će se radovati europskoj prilici na ljeto?

- Obećavati nećemo, ali nadati se hoćemo da ćemo biti u igri do posljednjeg kola i gostovanja kod Lokomotive. Strašno su nas podigle ove dvije pobjede doma protiv Rijeke i Slavena. Baš to nam je trebalo, atmosfera u klubu je fenomenalna, na treninzima izgaramo i želimo se pripremiti za svaku sljedeću utakmicu kao da je zadnja.

Sljedeća je u Zaprešiću, a Inter vam je već pet bodova otkinuo ove sezone?

- Svi ih sada gledaju kroz sedam primljenih golova u Rijeci, ali mi ih moramo gledati kroz ono što su napravili nama, kroz pobjedu nad Lokomotivom u zadnjem im domaćinstvu i kroz to da imaju dosta dobrih igrača. Oprez i optimizam da možemo pobijediti, a najvažnije je da budemo na svom maksimumu - zaključio je na kraju Mario Marina.

Marina u sezoni 2018./19.

1. kolo Rijeka - žuti u 79. minuti

2. kolo S. Belupo - žuti u 61. minuti

3. kolo inter - žuti u 74. minuti

4. kolo Hajduk - odrađivao kaznu

5. kolo Rudeš - bez kartona

6. kolo Istra 1961 - žuti u 84. minuti

7. kolo Dinamo - žuti u 43. minuti

8. kolo Osijek - bez kartona

9. kolo Lokomotiva - bez kartona

10. kolo Rijeka - žuti u 29. minuti

11. kolo S. Belupo - odrađivao kaznu

12. kolo Inter - bez kartona

13. kolo Hajduk - žuti u 20. minuti

14. kolo Rudeš - bez kartona

15. kolo Istra 1961 - bez kartona

16. kolo Dinamo - žuti u 65. minuti

17. kolo Osijek - žuti u 10. i 90.

18. kolo Lokomotiva - odrađivao kaznu

19. kolo Rijeka - bez kartona

20. kolo S. Belupo - žuti u 37. minuti

21. kolo Inter - bez kartona

22. kolo Hajduk - žuti u 63. minuti

23. kolo Rudeš - bez kartona

24. kolo Istra 1961 - žuti u 39. minuti

25. kolo Dinamo - žuti u 24. minuti

26. kolo Osijek - izvan sastava

27. kolo Lokomotiva - žuti u 52. minuti

28. kolo Rijeka - žuti u 79. minuti

29. kolo S. Belupo - bez kartona

Linker
12. travanj 2024 15:20