OKO SOKOLOVO

BEUSAN OBJAŠNJAVA 'Igrači će na SP-u morati paziti na nova pravila o zaleđu'

Fifa i Uefa su, naime, prije nekoliko mjeseci donijeli propis po kojemu svaki svjesni pokušaj obrambenog igrača da otme ili izbije loptu upućenu igraču u zaleđu automatski deaktivira zaleđe
Piše: R. ŠolaObjavljeno: 08. lipanj 2014. 11:59

Je li pobjednički pogodak Nikice Jelavića Australcima postignut iz zaleđa? Situacija je tijekom prijenosa ostala dijelom sporna pa smo za mišljenje upitali Matea Beusana.

- Zaleđa nije bilo. Naime, Modrić je s loptom bio u prodoru, a u trenutku kada je probao proći suparničkog igrača, ovaj je uklizao, izbio loptu, ali na njegovu je žalost ona završila točno u nogama Jelavića. Nema, dakle, govora o zaleđu - kaže popularno Oko sokolovo.

Što bi bilo da je Modrić pokušao u toj situaciji uposliti Jelavića, a da je sve ostalo bilo isto, odnosno da je stoper nakon toga izbio loptu koja je završila kod našeg napadača?

- Opet ne bilo bilo zaleđa. Fifa i Uefa su, naime, prije nekoliko mjeseci donijeli propis po kojemu svaki svjesni pokušaj obrambenog igrača da otme ili izbije loptu upućenu igraču u zaleđu automatski deaktivira zaleđe. Do nedavno se zaleđe poništavalo samo ako je obrambeni igrač kontrolirao loptu pa je preusmjerio suparniku, ali sada svaki njegov svjesni dodir lopte, bez obzira kontrolira li je ili ne, poništava zaleđe.

To obrambene igrače stavlja u iznimno nezahvalnu ulogu, jer oni će sada biti glavni krivci kod postizanja takvih pogodaka. Ispada da bi im bilo pametnije da su samo pustili tu loptu, jer tada bi sudac mora svirati zaleđe. Takvo što je, naravno, često teško prepoznati obrambenom igraču, jer kako da on zna tko je u zaleđu a tko nije.

- Tako su nadležni odlučili, opet vjerojatno sa željom da se poveća atraktivnost utakmica. Nisu, međutim, s ovim propisom u problemu samo obrambeni igrači, nego i sami suci, posebno glavni koji će sada kod niza situacija u kojima je napadač u zaleđu morati paziti je li pritom obrambeni igrač svjesno dirao neku loptu ili nije. Recimo, na utakmici Hrvatska - Australija to se dogodilo u nekoliko situacija, a suci su unatoč tome svirali zaleđe - zaključio je Beusan.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 22:16