Ivan Peric / CROPIX CROPIX
TRAŽI SE SOLIDARNOST

BILO JE SAMO PITANJE TKO ĆE KRENUTI PRVI Čelnik jednog od najstabilnijih HNL klubova poslao zahtjev igračima: 'Odreknite se pola plaće!'

Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 21. ožujak 2020. 15:02

Bilo je samo pitanje tko će krenuti prvi, na koncu je to ispao Osijek. Predsjednik Ivan Meštrović zatražio je od svih svojih igrača da iskažu solidarnost i zajedništvo s klubom u ovako teškoj situaciji te da prihvate odreći se jednog dijela svojih primanja.

Konkretno, Meštrović traži da se igrači 25 posto svoje plaće odreknu nepovratno, odnosno sve dok se ne vrate treninzima i utakmicama. Potom traži da pristanu na prolongiranje sljedećih 25 posto plaće, koje će jednom dobiti, ali u normalnijim vremenima za nogomet. Ukratko, igrači bi do daljnjega primali pola plaće, trebali bi se odreći 25 posto plaće dok god se nogomet ne igra, a 25 posto će im se naknadno isplatiti u boljim vremenima.

Traži se solidarnost

Meštrović je predsjednik kluba koji u tri godine svog mandata nikada nikome nije ostao dužan, sve su plaće igrači dobili točno u dan. Nitko ga nikada nije pitao je li klub taj novac zaradio ili nije, ima li ga na računu ili nema. Bio stadion pun ili prazan, Meštrović je novac morao namaknuti. Sada, kada su igrači doma u karantenama, kad su spriječeni raditi svoj posao, baš kao što ga je spriječen raditi i klub, Meštrović očekuje da mu oni uzvrate solidarnošću i razumijevanjem.

Osijek, 270419. 
Stadion Gradski vrt. 
Utakmica 31. kola 1. HT lige Osijek - Dinamo. 
Na fotografiji: Ivan Mestrovic. 
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX
Predsjednik Nk Osijek Ivan Meštrović

Na potezu su igrači. Hoće li se solidarizirati kao kompletna momčad te u dogovoru s kapetanom Škorićem prihvatiti ono što od njih traži predsjednik Meštrović? Dakako, moguće je da će svi zajedno, kao homogenizirana momčad, odbaciti taj zahtjev. Treća mogućnost je da svaki igrač sam odluči što će sa svojim novcem, odnosno hoće li izaći ususret Meštroviću i klubu ili neće.

Pisali smo puno puta kako HNL ligaši uglavnom pune svoj budžet i da je u njemu prihod od ulaznica, sponzora i TV prava poprilično mizeran. Tu je, kada je HNL u pitanju, izuzetak samo Hajduk, a zahvaljujući utakmicama Lige prvaka, na ovim je stavkama u tekućoj sezoni značajno profitirao i Dinamo. Međutim, Dinamovi prihodi od domaćih utakmica praktički su nebitni za život kluba.

Slično možemo reći i za Osijek koji svoje tribine dobro popuni samo na utakmicama s Dinamom i Hajdukom, a takvih do kraja sezone ionako više nema. S te prihodovne strane Osijek nije posebno pogođen neigranjem utakmica. Baš kao i većina klubova u ligi...

Međutim, Osijek je privatan klub koji se financira privatnim novcem. Znamo da su za to zaduženi predsjednik Meštrović i mađarski vlasnik Lőrinc Meszaros. Ne smijemo smetnuti s uma da je koronavirus morao ostaviti veliki trag u njihovom biznisu izvan nogometa, a to automatski znači i manje novca koji bi se izdvajao u Gradski vrt, odnosno u novi stadion i trening kamp na Pampasu. I zato se pretpostavljamo Meštrović odlučio na ovakav potez.

Milijuni eura štete

Službeni Osijek još uvijek šuti o ovoj mjeri štednje, jer nikome nije lako prvi krenuti u takvo rezanje troškova. Iako će vrlo brzo Osijekov primjer početi slijediti i ostali. Ne zbog neodigranih proljetnih 10 kola Prve HNL, nego zato što će koronavirus ostaviti duboke tragove u blagajnama europskih klubova, a to je stvarni novac od kojeg hrvatski klubovi žive. U Europi se svaka neodigrana utakmica mjeri u milijunima eura štete...

Jasno je da svaki igrač gleda najprije na sebe i svoje probleme, neki će sigurno biti protiv toga da izađu u susret Osijeku, ali Meštrović je samo povukao logičan potez. Možda prije nego što ga se moglo očekivati, ali nimalo iznenađujuće. Sljedećih dana mogli bi se javiti još neki klubovi, posebno kad shvate da ih čeka jako neizvjesno ljeto. U kojem će ples milijuna biti značajno manji od onog čemu smo svjedočili prethodnih godina...

Linker
16. travanj 2024 10:33