Drago Gabrić
 Bozidar Vukicevic / CROPIX / CROPIX
USUSRET DERBIJU

BIO JE VELIKO HAJDUČKO SRCE, HRVATSKI REPREZENTATIVAC, ALI NOSIO JE I DRES RIJEKE 'Bijeli igraju bolji nogomet od Rijeke i zato su favoriti'

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 20. travanj 2019. 11:12

Uoči jadranskog derbija stigao je i Drago Gabrić pred novinarski mikrofon. Nekoć Hajdučko srce i reprezentativac Hrvatske, a kasnije igrač Rijeke u početnoj privatizacijskoj fazi kluba s Rujevice.

- I danas igrač Splita i najbolji strijelac Treće HNL Jug sa 17 zgoditaka - spremno će dodati 32-godišnji krilni napadač.

Drago Gabrić u Rijeku je otišao s Poljuda u ljeto 2012. Godinu dana nakon teške prometne nesreće vratio se nogometu, ali u Hajduku nije uspio izboriti status prvotimca.

- Trener me jednostavno nije vidio u svojim kombinacijama i zato sam promijenio klub - objasnio je više puta brzonogi Gabrić.

Djeluju sigurnije

Te sezone Rijeka je krenula u veliki investicijski ciklus angažmanom čak 16 novih igrača među kojima je bio i Drago. Kakva je bila atmosfera u klubu te prijelomne sezone?

- Ozračje je bilo sjajno. Rijeka je nakon puno godina borbe za opstanak došla u vrh ljestvice. Svi su bili oduševljeni. Moram reći, sretniji su navijači bili tada kada se Rijeka borila za treće mjesto nego danas kada sigurno drži drugu poziciju. Zašto? Sve je pitanje navike. Kada godinama igraš za opstanak i odjednom se počneš boriti za Europu, zavlada euforija. Danas, nakon godina boravka u uskom vrhu, jedan mali podbačaj razočara ljude. Ista je situacija u Osijeku. Do prije nekoliko godina borili su se za opstanak, a danas kada su u vrhu i imaju Europu pred vratima, ljudi se razočaraju zbog jedne utakmice. Ne cijeni se ulaganje i golemi pomak koji je napravi.

Split, 230319. 
Park mladezi.
Nogometna utakmica 3. HNL - jug izmedju RNK Split i NK Junak.
Na fotografiji: Drago Gabric.
Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX
Bozidar Vukicevic / CROPIX / CROPIX
Drago Gabrić

Komunikativan je Drago Gabrić, igrač golemog iskustva koji lako prepoznaje i uspoređuje situacije u kojima se klubovi nalaze. Zato će prije subotnjeg jadranskog derbija odmah kazati:

- Hajduk je favorit, jer trenutno igra bolji nogomet. Djeluje mi sasvim sigurno nešto sigurnije.

Međutim, tradicija je neugodna za Bijele. Zadnji put je Hajduk na Poljudu pobijedio u ljeto 2011. kada je i Drago Gabrić bio u Hajduku.

- Istina, prošlo je puno godina, ali baš zbog toga vjerujem da je došao trenutak. Da subota zaista za navijače Bijelih bude, u pravom smislu te sintagme, “velika subota”.

Duga serija

Na čemu temeljite optimizam?

- Prvo, duga serija jednom se mora prekinuti. Drugo, Hajduk je ovoga proljeća najbolja momčad iza Dinama. Rijetko Bijeli gube utakmice, malo golova primaju.

Split, 230319. 
Park mladezi.
Nogometna utakmica 3. HNL - jug izmedju RNK Split i NK Junak.
Na fotografiji: Drago Gabric.
Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX
Bozidar Vukicevic / CROPIX / CROPIX
Drago Gabrić

Ali, imaju i problem u igri s jačim momčadima kao što je Rijeka. Primjerice, protiv Dinama i Osijeka su uzeli jedan bod bez postignutog pogotka u dva susreta na Poljudu.

- Problem igre je jasan, nedostaje okomitih lopti. Znam da je meni lako teoretizirati, a da na terenu sve drukčije izgleda. Međutim, posjed koji ima Hajduk nije konkretiziran kroz lopte u dubinu, već se previše igra u širinu. Trebalo bi preuzeti malo više rizika i tako doći u situaciji da se pobijedi u jadranskom derbiju. S druge strane, svjestan sam da je Rijeka momčad koja zna iskoristiti suparnički posjed. Jer, posjed je zapravo prednost za onoga koji se brani. Prepuste vam loptu i čekaju brzu kontru.

Linker
25. travanj 2024 05:55