Foto: Goran Mehkek / CROPIX
ZANIMLJIV SCENARIJ

BITKA ZA BJELICU MOGLA BI DOBITI NEOČEKIVAN ZAOKRET! U TEORIJI - DINAMOV TRENER MOGAO BI ODRADITI SVE DO KRAJA SEZONE Evo koji rasplet želi Dinamo

BJELICI MJESEC DANA SUSPENZIJE Dinamo će napraviti sve da bude na klupi i protiv Rijeke i protiv Hajduka
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 19. veljača 2020. 19:53

Trener Dinama Nenad Bjelica suspendiran je mjesec dana zbog psovanja sudaca na utakmici Osijek - Dinamo u Gradskom vrtu. Odluku je donio disciplinski sudac Prve HNL Alen Klakočer. Svoju odluku je temeljio na zapisniku koji je sastavljen na kraju utakmice. Koliko smo uspjeli saznati iz povjerljivih izvora, Bjelica je na temelju zapisnika suspendiran zbog psovanja za vrijeme utakmice, a ne na temelju onoga što se događalo nakon ogleda, jer ta priča, koju se prenijeli mediji, očito nije ušla u zapisnik.

Na temelju te odluke, Bjelica ne bi vodio Dinamo na domaćim utakmicama protiv Intera, Rijeke i Istre 1961 te na gostovanjima protiv Hajduka i Varaždina. Dinamo bi u tom razdoblju vjerojatno vodio njegov pomoćnik Rene Poms, koji ga je mijenjao u prvoj utakmici osmine finala Europske lige prošle sezone protiv Benfice, kad je trener Modrih također bio kažnjen.

Primijetili ste sigurno da nismo napisali "Bjelica neće voditi Dinamo"... Jer, to još nije sigurno. Naime, Nenad Bjelica ima rok za žalbu od osam dana od trenutka kad primi odluku disciplinskog suca. Dakle, s obzirom na rok, gotovo je sigurno da će voditi sljedeću utakmicu protiv Intera ove nedjelje. Čak i da se ne žali, kazna mu teče od proteka roka za žalbu ili od dana kad se odrekao roka za žalbu. Ako se odmah, recimo danas, odrekne prava na žalbu, tek mu se onda utakmica s Interom računa u kaznu.

U srijedu smo željeli čuti izjavu Bjelice oko suspenzije, ali u klubu su se dogovorili da će samo poslati priopćenje koje glasi ovako:

'GNK Dinamo je zaprimio odluku disciplinskog suca prema kojoj je glavnom treneru Nenadu Bjelici zabranjeno voditi momčad na utakmicama u roku od mjesec dana. GNK Dinamo i gospodin Bjelica će postupiti prema odluci nakon što iscrpimo sva pravna sredstva koja imamo na raspolaganju".

Dakle, sasvim je jasno i vidljivo iz priopćenja da će se Dinamo, odnosno Bjelica, žaliti na odluku discplinskog suca, a o žalbi će onda odlučivati Komisija za žalbe.

- Po pravilniku se Komisija za žalbe, ukoliko naravno stigne žalba, mora sastati u roku od tri mjeseca. Nema nikakvog najkraćeg roka u kojoj se Komisija za žalbe mora sastati - kazao nam je tajnik HNS-a i diplomirani pravnik Vlado Iveta.

Naravno, iz ovoga bi se moglo iščitati da bi Bjelica u teoriji mogao biti na klupi Dinama sljedeća tri mjeseca, te da bi mogao voditi sve utakmice do kraja sezone.

- U teoriji da, to je točno. Međutim, to se sigurno neće dogoditi. Komisija za žalbe će se sastati prije, u primjerenom roku. Nakon zaprimanja eventualne žalbe komisija će se sastati - zaključio je Iveta.

Dakle, za očekivati jest da će se Žalbena komisija zaista sastati u primjerenom roku, da se neće otezati s odlukom na žalbu. Jer, recimo, Dinamo već 29. veljače igra s Rijekom na Maksimiru, a 4. ožujka s Hajdukom u Splitu. Praktički, dva derbija se igraju u roku od nekoliko dana, a ukupno dva tjedna od odluke disciplinskog suca. Ukoliko se drugostupanjsko tijelo, ta već spomenuta komisija ne sastane u tom roku, onda bi Bjelica vodio oglede svoje momčadi u oba derbija.

No, idemo se malo poigrati terminima. Ako Bjelica današnju odluku disciplinskog suca zaprimi u četvrtak, 20. veljače, onda ima rok za žalbu do 28. veljače, to je tih osam dana. A dan kasnije igra se derbi s Rijekom na Maksimiru. Može se li Komisija sastati već drugi dan? Ne samo to, hoće li Hrvatska pošta biti toliko brza da žalbu isporuči za jedan dan? A četiri dana kasnije je vječni derbi na Poljudu. Dakle, naravno pod pretpostavkom da će se Bjelica žaliti na odluku disciplinskog suca u predviđenom roku od osam dana, recimo tog 28. veljače, ukoliko se Komisija za žalbe ne sastane hitno, u ovom slučaju u roku od pet dana, onda će trener Dinama moći voditi utakmice i protiv Rijeke i protiv Hajduka!

Isto tako, Komisija za žalbe može poništiti prvostupanjsku odluku disciplinskog suca Klakočera. Ili mu smanjiti kaznu. Ne bi bilo prvi put da Komisija za žalbe poništava odluku disciplinskog suca.

Sjećate se sigurno 'slučaja Soudani'. Soudani je u dvoboju protiv Lokomotive nogom udario suparničkog igrača Luku Capana izvan borbe za loptu, ali sudac Tihomir Pejin mu nije pokazao ni žuti ni crveni karton. Pokazao je samo na svoj natpis na rukavu gdje je pisalo 'respect'. Pavličić je suspendirao Alžirca na jednu utakmicu, po toj odluci nije mogao igrati protiv Hajduka. Međutim, tad se Komisija za žalbe sastala po hitnom postupku i poništila njegovu odluku. Naravno, ne radi se o sličnom slučaju, navodimo ga tek kao primjer da odluka disciplinskog suca ne treba uvijek biti konačna.

Ipak, realno, za očekivati jest da će se i ovoga puta žalbena komisija brzo sastati te dati konačni pravorijek, bilo kakvo otezanje nije u interesu HNS-a, jer možete pretpostaviti kakve bi bile reakcije nogometne javnosti to izazvalo.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 17:03