Gordon Schildenfeld
 Foto: Marko Todorov / CROPIX / CROPIX
O NEKADAŠNJEM KOLEGI

BIVŠI DINAMOVAC O PROPALOM TRANSFERU KAPETANA MODRIH 'Dobro je za njega što nije otišao u Panathinaikos, oni imaju velikih problema'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 01. rujan 2017. 12:28

Gordon Schildenfeld ovoga je ljeta preselio iz Dinama na Cipar, igra u Anorthosisu, skupa sa svojim bivšim reprezentativnim kolegom Danijelom Pranjićem. Prati sve što se događa u hrvatskom nogometu, pa je isto tako pratio i ovu priču oko modrog kapetana i Panathinaikosa. Konačno, Šifo je igrao za Pao, o grčkom nogometu zna sve...

- Hoćete iskreno? Dobro je za Antolića što sad nije došao u Panathinaikos! Klub trenutačno ima velikih problema, što se tiče momčadi i financija. Radi se o velikom klubu, ali, nažalost, situacija je takva kakva jest.

Fali im života

Gledao je većinu utakmica Modrih ove sezone, naravno i one dvije europske sa Skënderbeuom. Kaže da mu je jako žao što je Dinamo ostao bez Europe.

- Vidim razne analize, čitam po portalima... Kazat ću vam ovako. Ova momčad Dinama ima ogromnu kvalitetu, budite u to sigurni! U modroj svlačionici ima zaista vrhunskih igrača. Ali nedostaje nešto što je bitno, možda i presudno. Ne znam kako bih to nabolje formulirao, ali kazat ću da Dinamo nema - živosti! Fali života u toj igri... - kaže Šifo.

Pitamo ga zašto se to događa?

- Bio sam u svlačionici, pa znam što se događa. Dosta igrača želi otići, a ne može otići, neki nisu zadovoljni minutažom... E da, onda se dogodi to da u nekim utakmicama to dođe na naplatu, fali one potrebne motivacije, pa se dogodi Skënderbeu. Recimo, znam da su neki igrači imali ponude, ali klub ih ne pušta. To vam je kao u svakom poslu, prirodno je da želiš napredovati, da želiš više. Kad se to ne dogodi, bez obzira na profesionalnost, motivacija pada, ne događa se to samo u Dinamu. Onda postaješ zakočen, nema veselja u igri, radosti, zato kažem da nema te živosti koja je potrebna. Onda dođe utakmica s Albancima, oba prva poluvremena se igra slabo, nema pravog pristupa a onda kad želiš na silu, ne ide... Klasična priča. Dinamovoj svlačionici, tim dečkima, treba motivacija koju su izgubili!

Vama klub nije stvarao probleme pri odlasku?

- Ja sam otišao zbog - kretenskih razloga!

Kakvi su to “kretenski” razlozi?

- Pa, zar je normalno da odluku o tome da nisam potreban donosi trener koji odlazi ubrzo nakon te odluke? Petev je donosio odluke koga dovesti, a koga pustiti, a sam je visio. Ma, sve je to ispalo čudno.

Sa Schildenfeldom možete pričati o raznim temama, iskusan je igrač. Tako smo se dotakli i Rijeke.

- Ispali su od Olympiacosa koji je bolja momčad od njih. Ali Rijeka je odigrala dvije dobre utakmice. Iako kvalitativno inferiorniji, Riječani su bili blizu, jako blizu. Sad se opet vraćamo na onu priču o motivaciji. Tu je Rijeka bila prava, zato su prošle sezone i osvojili prvenstvo i Kup. To je ono o čemu pričam, motivacija, pristup, time se nadograđuje kvaliteta. Kad sve zbrojiš, to je priča o Dinamu i Rijeci.

Ključ za lijevu

Rijeka je između ostalima u skupini s AEK-om, još jednom momčadi koju dobro poznajete? Može li se s njima nogometno hrvati?

- Pa, recimo, AEK je otprilike iste kvalitete kao Olympiacos. Možda su mrvicu, mrvicu slabiji... Ali ne bitno, to su otprilike momčadi na istoj razini.

Kad je on u pitanju, kaže:

- Anorthosis je napravio novu momčad, ima 13 novih igrača. Lijeva strana s Pranjićem i sa mnom je zaključana, ha-ha... - rekao je Schildenfeld.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 00:08