CROPIX
ODLIČNE PREDSTAVE

BIVŠI MILJENIK NAVIJAČA HAJDUKA POSEBNO POHVALIO JEDNO POJAČANJE 'MAJSTORA S MORA' 'On je igrač kakve Bijeli trebaju dovoditi! Samo klase poput njega'

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 16. travanj 2018. 11:32

Adam Gyurcso u Zaprešiću nas je podsjetio na Marija Carevića. Hitri dibler s lijevog krila nekoć je bio Carević. U njegovo doba nije bilo rošada tipa “desna noga, lijevo krilo”, ali profil je sličan. Igrač koji zna proći, koji zna zabiti. Takav je bio Carević, a sjećanje nam danas osvježava Mađar Gyurcso.

- Za Hajduk je pojačanje, nemam ja reći ništa što nisu vidjeli i svi ostali - skromno će Carević.

- Igrači poput Gyurcsa nužnost su Hajduka. Ako igrač dolazi u Hajduk, mora biti prevaga, mora moći sam riješiti utakmicu. Upravo je to Gyurcso napravio u Zaprešiću; individualnom klasom utakmicu je odveo u jednosmjernu ulicu. Prema pobjedi Hajduka.

Strpljiva momčad

Više pojedinačne kvalitete nije jedino što je prevagnulo u Zaprešiću, ali prvo ćemo se pozabaviti individualnim umijećem hajdukovaca. Pored Gyurcsa, susret je obilježio i Mijo Caktaš dvama pogocima.

- Vraća se, ali još nije na razini nekadašnjih izdanja. I to je dobro za Hajduk, jer Caktaš je učinkovit, zabija, ali ima prostora za napredak. Bit će još bolji, a s njim će rasti i cijela momčad.

Cijeni Carević 25-godišnjeg Dugopoljca, u njegovoj igri naglasak stavlja na igru u dvije linije, srednjoj i napadačkoj.

- Caktaš je igrač koji ima posebnost dolaska iz drugog plana. Veliko je bogatstvo svake momčadi kada u kadru ima igrača koji iz veznog reda prati akcije i zabija. Bit će prvi strijelac Hajduka ovog proljeća jer, očito, polako dolazi u formu. Caktaš nije prošao pripreme, međutim ima dovoljno snage da bi iskoristio svoju najjaču nogometnu karakteristiku, a to je trkački potencijal za praćenje akcija i poentiranje. Dva je pogotka ovog proljeća postigao na isti način, u Vinkovcima je ispratio bijeg Ohandze, a u Zaprešiću prolaz Juranovića po desnom boku. Rijetki vezni igrači imaju tu kvalitetu.

Nakon pojedinačnog učinka prešli smo na momčadsku kvalitetu i rukopis trenera. Kopićev strpljivi Hajduk slomio je Inter u drugom dijelu.

- Prvo je poluvrijeme Hajduk kontrolirao utakmicu, a u drugom ju je odveo prema pobjedi. Istina je, strpljiva je momčad Hajduka, ali i taktički potkovana. Dobro stoje hajdukovci na terenu, drže utakmicu u svojim nogama. Moramo priznati da Inter nije napravio nijednu konkretnu šansu. I kada se Hajduk u prvom dijelu mučio u kreaciji prigoda, nije imao problema u defenzivnoj igri. Kopićev se rukopis osjeti na terenu, momčad je posložena i Hajduk, prije svega, izgleda ozbiljno.

Koliko snažno i ozbiljno, testirat će već ovog vikenda Dinamo u derbiju na Poljudu. Prvo Cibalia u srijedu, a onda najveća utakmica hrvatskog nogometa. Zanimljiv tjedan u Splitu.

- Radujem se tom zaista zanimljivom tjednu. Pod pretpostavkom da će Hajduk pobijediti Cibaliju, što bi bio očekivan rasplet, Dinamo dolazi kao utakmica koja će nam pokazati snagu obiju momčadi.

Jedan trofej u igri

I tu se postavlja ono pitanje koje sve najviše zanima. Može li Hajduk pritisnuti Dinamo, ući u ozbiljnu borbu za naslov prvaka?

- Idemo činjenično. Osam je bodova razlike sedam kola prije kraja. A bilo je i 12 bodova više na strani Dinama ove zime. Je li realno govoriti o naslovu prvaka? Nije.

Od minus 12 Hajduk je srezao razliku, bio i u boljoj poziciji krajem veljače, ali ostao je bez Ohandze. Prije toga i bez Ercega, a razlika se na proljeća ipak smanjila.

- Da su ostali Ohandza i Erceg, uvjeren sam da bi Hajduk mogao s većim izgledima ući u borbu za naslov, iskoristiti sve pogreške Dinama. Ali, s druge strane, jasno je da klub živi od prodaje najboljih igrača. Hajduk se neće predati, držat će tenziju borbe za naslov što je dulje moguće, ali u toj borbi ne ovisi sam o sebi, morat će mu i suparnici Dinama pomoći, morat će još netko otkinuti bodove Dinamu, a malo je šansi do kraja sezone. Zato je bolje gledati sebe, pokušati pobjeđivati i dizati formu do kraja sezone. Jer, ne zaboravimo, Hajduk ima jedan trofej sigurno u igri. Ima Kup.

Upravo se zato nedjeljni prvenstveni dvoboj s Dinamom smatra susretom koji će nekome od suparnika pružiti psihološku prednost. Bez obzira na bodovnu razliku u prvenstvu, pobjeda u derbiju ipak donosi posebno veselje i čast.

- Možda je utakmica u tom aspektu čak i važnija, da se pokaže koliko je tko spreman za međusobni ogled što nam slijedi mjesec dana nakon poljudskog derbija. Naime, obje momčadi u taj nedjeljni ogled ulaze s pozitivnom serijom. I Dinamo se podigao, nakon niza neuspjeha Jurčević je stabilizirao ekipu, podigao na očekivanu razinu. Nitko nema prednost uoči derbija, ali je može ostvariti rezultatom iz tog susreta.

Nadaju se na Poljudu osvajanju Kupa, o tome i navijači snivaju.

Generalna proba

- Normalno da će o tome sanjati kada trofeja nema već pet godina. Nekoć se Kup smatrao utješnom nagradom, ali nije to više utjeha, nego trofej koji se želi osvojiti. U odnosu na prvenstvo Kup je istinska prilika. Vjerujem da je svima na Poljudu jasno da se u jednoj utakmici može puno lakše doći do trofeja nego kroz prvenstvo. Bez obzira na to što je u finalu s druge strane Dinamo, šanse su u toj utakmici potpuno ravnopravne. Bit će to utakmica koju će svi s guštom pogledati, utakmica koja zanima sve nogometne zaljubljenike jer su i Hajduk i Dinamo u pozitivnoj seriji. Generalna proba za Kup bit će im u nedjelju na Poljudu, ali igra se i kolo tijekom tjedna. Pustimo da se odigra utakmica prije derbija pa ćemo onda znati s kakvih pozicija momčadi ulaze u poljudski dvoboj. Ali radujem se nogometnom tjednu na Poljudu i punim tribinama u nedjelju. Lokomotiva, Inter pa Cibalia - s tri pobjede u nizu Hajduk sigurno puni Poljud. To je užitak nogometa, derbi pred 30.000 ljudi bez obzira na bodovnu razliku - zaključio je Carević.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 11:39