Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
POVRATAK U PRVU HNL

BIVŠI NOGOMETAŠ DINAMA, HAJDUKA I RIJEKE SE VRATIO U DOMOVINU 'Bili su to nezaboravni trenuci kojih ću se uvijek sjećati'

Piše: Ivica HercegObjavljeno: 10. svibanj 2020. 00:58

Osam mjeseci proteklo je od posljednjeg susreta s Dariom Jertecom. Početkom lanjskog rujna ovaj plemeniti veznjak odlučio se za novu, zanimljivu epizodu u svojoj dugogodišnjoj i zapaženoj karijeri. Na samom pragu 34. rođendana (5. rujna 1985.) odletio je u daleku Australiju gdje je Western United iz Sydneyja postao njegov deseti klub u gotovo dva desetljeća bavljenja nogometom.

Upala pluća i požari

I kao što je na odlasku dao riječ, evo ga ponovo u matičnom klubu koji je s kapetanskom vrpcom vratio u društvo hrvatskih prvoligaša. Nije bilo oproštaja, rastanak je pomalo iznenadio sve, a Jertec je u uvodu aktualnog prvenstva odigrao šest utakmica u sedam kola, pet puta bio kapetan. Posljednji put uoči odlaska protiv Gorice 1. rujna 2019. godine.

Za to vrijeme ispisao je još jednu lijepu nogometnu priču i iskustvo na trećem po redu kontinentu gdje se predstavio svojim nogometnim umijećem. Bio je sastavnica momčadi novog premijerligaša Australije, a vratio se poslije ispunjenog ugovora pun prelijepih sjećanja:

Foto: Josko Ponos / CROPIX
Foto: Josko Ponos / CROPIX

- Bili su to nezaboravni trenuci kojih ću se uvijek sjećati. Posebno je dobro bilo u ovih 17 kola, sve dok me nije zaustavila upala pluća. Sve smo iznenadili kao novaci u ligi, ništa nam nisu mogli niti protivnici, niti katastrofalni požari, koji su harali i okolicom Sydneyja. Tek je koronavirus zaustavio prvenstvo i pitanje je hoće li se uopće nastaviti.

O njegovoj ulozi u momčadi trenera Marka Rudana najbolje svjedoče riječi zahvale sportskog direktora Chrisa Pehlivanija:

- Zahvaljujemo Dariju na njegovim nastupima na terenu kao i izvan terena u našoj premijernoj sezoni u Premijer ligi Australije. Zauvijek će biti dio povijesti Western Uniteda, kao jedan od onih, koji su sudjelovali u osnivanju momčadi.

Treći put je Dario Jertec u svojem matičnom klubu u Zagrebačkoj ulici. Dok su ga zapažene igre potkrijepljene iznimnim talentom u prvoj trećini karijere lansirale u vrh domaće prvoligaške konkurencije, nakon njih uslijedila je uspješna karijera na Bliskom istoku. Povratak je uslijedio u jesen 2016. godine, bio je jedan od prvih koji je odlučio na travnjaku poduprijeti plan povratka Varaždina na hrvatsku prvoligašku scenu. Tri je godine nesebično davao sebe, od ostanka u Trećoj HNL, preko borbe do zadnjih sekundi s Goricom za prvaka Druge HNL, te konačnog slavlja i ulaska u Prvu HNL.

Bio je i ostao uzdanica svih trenera, ali i miljenik varaždinske publike.Koja će sigurno s velikom nadom i odobravanjem dočekati njegov comeback u varaždinski dres.

- Za mene nije bilo dvojbe, tako smo se dogovorili pri odlasku. Isključiva želja i cilj su izboriti ostanak u ligi. Prvi dojmovi? Ozračje je u redu. Puno je mladih i novih igrača koje još ne poznam. No, tu je i trener Toplak, čije će nam znanje i iskustvo biti itekako važni u ostvarenju krajnjeg cilja.

Stalno sve bolje

Jertec je od povratka iz Australije prvo bio u obveznoj karanteni, a na jučerašnjem treningu bilo je vidljivo da se izuzetno brzo prilagodio zahtjevima treninga.

- Sa svakim treningom bit će sve bolje, nitko nam nema pravo oduzeti nadu u pozitivan ishod na kraju sezone - kaže, a na upit o nizu suparnika koji Varaždin očekuju u nastavku sezone (Dinamo, Rijeka, Hajduk) odgovara s optimizmom:

- Svaki bod osvojen protiv favorita bio bi više nego dobro došao. Presudit će ipak ishodi protiv direktnih konkurenata sa začelja, tu moramo tražiti i naći putokaz za ostanak. Da u to ne vjerujem, ne bih se niti vraćao.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 22:59