Srđan Vrančić/Cropix
MARŠ PREMA NASLOVU

BJELICA JE OKRENUO PLOČU OVE SEZONE, A ZA SVE JE KRIV JEDAN PORAZ Dinamo nije tako dominantan u HNL-u kao lani, ali Modri se polako odvajaju

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 02. prosinac 2019. 09:44

Dinamo je do subotnje utakmice u Puli imao 35 bodova, “samo” četiri više od drugoplasiranog Hajduka. A Nenad Bjelica je najavio kako će protiv Istre i Varaždina nužno ići po šest bodova, da će on i igrači razmišljati jedino o ta dva suparnika, tek kasnije će se “prebaciti” na Manchester City. Iako bi trebao napraviti neke eksperimente, pogotovo u zadnjoj liniji, za odlučujuću europsku utakmicu, Dinamov trener kazao je kako važno pobijediti Istru i Varaždin, da je sve ostalo trenutno u drugom planu.

Generalni je dojam da Dinamo ove sezone nije tako dominantan u HNL-u kao što je bio lani, kad je mirno koračao domaćim travnjacima i kad je vrlo brzo postalo jasno da će Modri odigrati “na jedan gol” u borbi na naslov. Nenad Bjelica tada je okrunio sustav rotacija, utrku kroz HNL trčala je jedna, a kroz Europu druga momčad.

Milano, Italija, 261119. 
Stadion Giuseppe Meazza.
Utakmica 5. kola Lige prvaka, Atalanta - Dinamo.
Na fotografiji: zagrijavanje igraca Dinama prije utakmice.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX CROPIX

Krenuo je Bjelica na isti način i u ovu sezonu, međutim, nakon poraza u Varaždinu (0:1), koji je stigao nekoliko dana poslije sjajne pobjede nad Atalantom (4:0), Dinamov je trener sam najavio kako više neće toliko rotirati momčad.

- Odsad će igrati samo oni koji pokažu da zavrjeđuju, a neki će se morati dobro potruditi da bi opet dobili priliku - kazao je nakon Varaždina Bjelica i okrenuo ploču.

Dinamo je nakon te utakmice imao tri boda manje od Hajduka uz utakmicu manje i bilo je jasno da je Bjelica morao nešto poduzeti. Jer, bila je to nova situacija za Modre, dotad su naviknuli da su uvijek na vrhu i da ima drugi gledaju u leđa, a sad su imali dva poraza (Hajduk i Varaždin) i nisu si više smjeli dopustiti gubitak bodova. Otad je Bjeličina momčad upisala pet pobjeda i remi (Hajduk) i premda će i dalje neki reći da dojam nije tako uvjerljiv kao prošle sezone - jer Dinamo u Maksimiru još od trećeg kola nije zabio više od jednog gola i pobjeđuje uglavnom 1:0 - Modri su, zapravo, na razini prošlogodišnjeg učinka. Recimo, nakon 16 utakmica lani su imali 39 bodova uz gol-razliku 29:9. Sad su nakon 15 utakmica (16 kola), prije Istre, imali 35 bodova i gol-razliku 29:7. Dakle, uz pretpostavku pobjede u Puli Modri su prije jučerašnje utakmice imali tek bod manje u odnosu na prvih 15 utakmica prošle sezone. Ono što je možda tada pojačavalo dojam uvjerljivosti jest prednost koju su imali pred prvim pratiteljima. Drugoplasirana Lokomotiva nakon 15 kola zaostajala je sedam bodova (36:29), a nakon 16 kola čak devet bodova (39:30). Pa je tu već postalo jasno kako Dinamu naslov prvaka neće pobjeći.

MILAN, ITALY - NOVEMBER 26: Dinamo Zagreb coach Nenad Bjelica looks on before the UEFA Champions League group C match between Atalanta and Dinamo Zagreb at Stadio Giuseppe Meazza on November 26, 2019 in Milan, Italy. (Photo by Marco Luzzani/Getty Images)
Marco Luzzani Getty Images

Prošle jeseni odigrano je 18 prvenstvenih kola, ove ih se igra 19 i Modri su nakon polovice prvenstva, poslije pobjede (1:0) nad Hajdukom u maksimirskom derbiju imali čak 11 bodova više od Rijeke i Osijeka. Skupili su 45 bodova, dvojac iza njih po 34. Sve to Modri mogu još do kraja ove polusezone dostići ili doći nadomak tom rezultatu. S tri pobjede u tri preostale utakmice (Varaždin, Lokomotiva, Rijeka) Bjeličina momčad definitivno može biti i otprilike na jednakom broju osvojenih bodova i imati sličnu bodovnu prednost pred suparnicima. Odstupanje, ako ga i bude, s tri pobjede sigurno neće biti veliko.

Razlika je, da zaključimo, u tome što je najbliži rival, u ovom slučaju Hajduk, trenutno bolji nego su to lani bile momčadi s drugog mjesta i što u HNL-u Bjelica ove sezone puno manje rotira momčad nego prošle jeseni. Iako je na Drosini ipak promijenio dobar dio momčadi sa San Sira, dečki su očito umorni.

Varaždin je, na neki način, bio prekretnica, nakon njega su se Modri uozbiljili, dodali gas. I da nisu nes(p)retno izgubili dva boda od Hajduka u utakmici u kojoj su trebali voditi s više golova razlike, sad bi već bili na korak da nadmaše lanjsku polusezonu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 02:54