CROPIX
OZBILJNO JE ZASUKAO RUKAVE

BJELICA JE TEŠKA POZITIVA - NAJAVLJUJE VELIKU REKONSTRUKCIJU DINAMA, ALI BEZ ČISTKE Stvaramo novu momčad, od igrača koji ostaju ću izvući maksimum!

NENAD BJELICA Dinamov trener povukao usporedbe između finalista Hrvatskog kupa i velikih poljskih suparnika, u oba slučaja prvaka i trećeg na ljestvici
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 23. svibanj 2018. 13:42

Nenad Bjelica opasno je prionuo poslu. Priprema momčad za finale Kupa, ali istovremeno vrlo aktivno sudjeluje u građenju momčadi za iduću sezonu. U Maksimiru se barata brojkom od desetak novih igrača koji bi mogli doći na ljeto, a Bjelica se čini svjesnim što ga čeka.

- Koliko god igrača došlo, nadam se da ćemo ih veliku većinu riješiti do početka priprema. Ali, ako se i dogodi da se neki transferi rješavaju naknadno, krajem kolovoza, bitno je da imamo alternative, da budemo pripremljeni i na tu soluciju - reći će Bjelica, koji je u karijeri već prošao svakojake prelazne rokove.

Sjajan izazov

U Speziji su igrači kapali stalno, fluktuacija je bila vječna, u sezonu je u Lechu prošle godine krenuo, praktički, bez ijednog stopera. Pa se nekako krpao. Nismo mu na licu vidjeli neku zabrinutost zbog toga što ga čeka, djeluje spremno uhvatiti se ukoštac kako god ta priča oko mercata krenula.

Marko Todorov / CROPIX
CROPIX

- Radimo i razmišljamo o novoj sezoni, analiziramo, gledamo, želimo neke stvari rješavati vrlo brzo. Ali o tom potom. Sad smo svi fokusirani na Hajduk, želimo dobiti pod svaku cijenu, a nakon toga ćemo o dolascima i odlascima.

Kako dišu trener i momčad uoči tog velikog finala?

- Sjajan izazov, radujem se utakmici kao i moji igrači. Sam taj čin da nisu htjeli slaviti nakon Intera govori mi da su apsolutno fokusirani na ovu utakmicu. Nadam se da ćemo vratiti dvostruku krunu u Zagreb, to nam je potrebno za mir koji će trebati za stvaranje nove momčadi. Na neki način, nove momčadi. Iako, puno će ih i ostati, imamo dobrih igrača, talentiranih. Zadovoljili se me dosad, neću reći oduševili, ali zadovoljili jesu, vjerujem da ću iz njih izvući maksimum.

Kako je uopće pripremao momčad za finale, na čemu je radio?

- Na tehničko-taktičkom planu ne možemo sad ništa raditi, samo na psihološkom. Pričam s njima, pojedinačno s igračima, pokušavam doći do informacija koje su mi potrebne. Bilo bi sad i kontraproduktivno raditi na nekim novim taktičkim stvarima, igrači su sad umorni, a preopterećenost informacijama dovodi do konfuzije. Pokazali su da žele, to je meni najvažnije i zadovoljan sam onime što sam zatekao.

Kako Bjelica vidi Hajduk, kakav će suparnik biti u Vinkovcima?

- Ozbiljna momčad s ozbiljnim trenerom. Igrao sam protiv Hajduka na pripremama u Turskoj (Hajduk je pobijedio 1:0, nap. a.), gledao sam Hajduk, vidio sam i utakmicu protiv Rijeke, ove proljetne derbije s Dinamom. Poznajem Hajduk! Imali su Bijeli jako dobar start u sezonu, možda sad nisu u idealnoj formi, ali trenutačna forma ionako nema puno veze, uostalom, možda ni Dinamo nije sad na najvišoj razini. Nadam se da će to biti festival nogometa, nadam se da ćemo mi biti pobjednici, a dobro je za hrvatski nogomet da ide u manja središta.

Iako su obojica Osječani, Bjelica ne poznaje Kopića iz osječkih dana.

- Ne, ne poznajemo se otada, ali upoznali smo se u Turskoj, ozbiljan je trener i jako kvalitetna osoba.

Marko Todorov / CROPIX
CROPIX

Što je s tim medaljama od naslova prvaka, je li ih doista uručio prethodnicima?

- Predali smo naše medalje, koje će biti uručene Cvitanoviću i pomoćnicima, to su njihove medalje. Isto tako će klub osigurati medalje za Jurčevića i njegov tim, ako će primiti medalje. Pričao sam s Cvitanovićem, telefonski, ostvario je 80 posto bodova, naslov je njegova zasluga, poslije njega i Jurčevićeva. Ma, ni Kup nije moja zasluga, osvojimo li naslov i te ćemo medalje predati, ipak su njih dvojica odradili najveći dio posla.

Prošle sezone finale Kupa bilo je traumatično iskustvo za Bjelicu. S Lechom je izgubio od Arke u produžecima 1:2?

- Bilo je to vrlo neugodno iskustvo, mi smo bili favoriti, igrali smo kao favoriti, stvarali šanse kao favoriti, a izgubili kao autsajderi. Bilo je nesretno, tri stative smo imali, bezbroj šansi. To je od onih utakmica koje možeš izgubiti jednu od 50. Ovo će biti puno teža utakmica.

Sad je Lech završio treći, Legia je prvak?

- Prema očekivanjima, rekao bih. Imali smo sastanak s navijačima još prije utakmice s Jagiellonijom kad su rekli da ne mogu podnijeti da Legia proslavi naslov na njihovom stadionu. Nisu, doduše, rekli da će prekinuti utakmicu. Gledao sam utakmicu, zasluženo je Legia pobijedila. Legia je 10 bodova ispred Lecha, zasluženo je prvak. Pojačali su se ozbiljnim igračima iz jakih klubova, a mi dosta skromno. Da Legia nije prvak bilo bi to iznenađenje.

Ima pravih mladih

Može li se razlika između Legije i Lecha usporediti s razlikom između Dinama i Hajduka?

- Slično je. Tolika je otprilike razlika u financijama, Dinamo ima veće mogućnosti nego Hajduk, Legia nego Lech. Ipak, još ne znam dovoljno dobro ligu da bih dao definitivnu ocjenu. Ali, to sad nije bitno, Hajduk je dobra momčad, igrao je na visokoj razini jedno vrijeme, sigurno imamo težak zadatak pred sobom.

Koliki je problem, pak, što u Dinamu istovremeno mora ganjati rezultat i pritom razvijati mlade igrače, za koje treba imati strpljena?

- Nemam s tim problem. Imao sam razgovore u klubu na tu temu, onog dana kad potpišeš ugovor, moraš voditi brigu i o politici kluba. No, meni to nije prepreka, u najtežim utakmicama sam stavljao dečke od 18-19 godina, ima i u Dinamu puno utakmica u kojima možete dati šansu mladom igraču da se dokaže, pogotovo ako oko sebe ima sustav. Ovdje ima pravih mladih igrača, koji su već sad jako kvalitetni.

Samo jedan zdravi stoper i još će k tome igrati desnog beka!?

Pitajte Nenada Bjelicu sve, samo nemojte pitati koji će sastav istrčati u finalu Kupa. Nije da ne želi reći nego još uvijek ne zna.

- Stvarno ne znam. Imam još jedan trening u utorak i nekoliko upitnika. Zagorac, Benković, Perić, Stojanović, Doumbia... Svi su oni još upitni zbog ozljeda i tek ću danas poslijepodne znati s kim mogu računati - rekao je Bjelica.

Očito je, nastavljaju se problemi s Dinamovom zadnjom linijom.

Linker
20. travanj 2024 15:14