Foto: Vlado Kos / CROPIX
POVIJEST SANKCIJA

BJELICA JE TEŠKO KAŽNJEN, ALI ZNATE LI TKO JE APSOLUTNI REKORDER LIGE 10? Pogledajte popis najkažnjivanijih u Prvoj HNL

POVIJEST KAZNI Trener Hajduka Igor Tudor rekorder je Lige 16 Prve HNL s 25.000 kuna i šest mjeseci kazne
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 20. veljača 2020. 22:49

Nije Nenad Bjelica ni prvi ni zadnji trener koji je dobio zabranu vođenja utakmica u Prvoj HNL, ali zanimljivo je da mu je ova kazna prva u hrvatskom prvenstvu otkako je preuzeo Dinamo. Peti je glavni trener koji će morati odraditi kaznu u Ligi 10 Prve HNL, bila ona određena utakmicama ili vremenski, nakon Samira Toplaka, Sergeja Jakirovića, Tomislava Ivkovića, Zorana Zekića i aktualnog trenera Hajduka.

Igor Tudor rekorder je Lige 10 po broju isključenja, u sezoni 2013./14. kao trener Hajduka čak je četiri puta morao ranije s klupe. Novčano je kažnjen za ponašanje u utakmicama sa Zadrom, Hrvatskim dragovoljcem, Dinamom i Istrom 1961. Šlag na tortu stigao je 30. travnja 2014. kad ga je disciplinski sudac Krešimir Vlajčević kaznio sa zabranom vođenja momčadi na šest prvenstvenih ili kup utakmica zbog isključenja na utakmici 33. kola Slaven Belupo - Hajduk. S ukupno 25.000 kuna kazne i šest utakmica zabrane, Tudor je rekorder Lige 10 Prve HNL.

Split, 080220.
Stadion na Poljudu.
Utakmica 21. kola 1. HNL izmedju HNK Hajduk Split i NK Lokomotiva.
Na fotografiji: trener Igor Tudor.
Foto: Vojko Basic / CROPIX
Vojko Basic / CROPIX / Vojko Basic / CROPIX CROPIX
Igor Tudor

Tomislav Ivković je u sezoni 2014./15. zaradio kaznu od 10.000 kuna jer je kao trener Lokomotive tražio od svog igrača Marija Muse da namjerno dobije žuti karton i u sljedećoj utakmici protiv Dinama odradi automatsku kaznu, a tu je sezonu obilježio i tadašnji, kao i sadašnji, pomoćni trener Hajduka Jurica Vučko. Prvo je u srpnju zajedno sa sportskim direktorom Goranom Vučevićem kažnjen s mjesec dana zabrane obavljanja funkcije zbog vrijeđanja suca Domagoja Ljubičića nakon dvoboja s Istrom 1961, a potom je u listopadu nakon utakmice s Rijekom u Dugopolju kažnjen sa zabranom obavljanja bilo koje funkcije na šest prvenstvenih ili kup utakmica.

Te su sezone čelnici Hajduka dobili rekordne kazne zbog toga što momčad splitskog kluba nije htjela istrčati na maksimirski travnjak u utakmici s Dinamom 22. studenoga 2014. Predsjednik uprave Marin Brbić te četiri člana Nadzornog odbora kluba koji su donijeli odluku o nenastupanju momčadi (Ljubo Pavasović-Visković, Vjekoslav Hrabar, Ante Majić i Nikola Koceić-Bilan) kažnjeni su zabranom obavljanja funkcije u nogometu u trajanju od jedne godine. Brbiću je kasnije kazna smanjena na četiri mjeseca, dok je preostaloj četvorki kazna ostala.

Godinu dana kasnije, u prosincu 2015., Pavasović-Visković, predsjednik NO Hajduka, kažnjen je zabranom obavljanja funkcije u nogometu u trajanju od dvije godine zbog “grubog vrijeđanja i nasilničkog ponašanja prema sucima utakmice Hajduk - Dinamo” u rujnu te godine. Vučević, sportski direktor kluba, zbog vrijeđanja sudaca po završetku utakmice kažnjen je vremenskom kaznom zabrane obavljanja funkcije u trajanju od tri mjeseca i novčanom kaznom u iznosu od 8.000 kuna.

Nakon Vlajčevića, u zimskoj stanci sezone 2015./16. novi disciplinski sudac postao je Saša Pavličić-Bekić. On je u rujnu 2016. s mjesec dana i 5.000 kuna kaznio trenera vratara Cibalije Tomislava Vranjića zbog prijetnji, psovanja i vrijeđanja igrača Rijeke Marka Vešovića, u listopadu pomoćnog trenera Hajduka Zlatka Vujovića s dvije utakmice i 4.000 kuna, a u prosincu predstavnika Rijeke Ivana Mancea s dvije utakmice zbog psovanja sudaca. U prosincu je opet kaznio Vranjića s novih mjesec dana i 6.000 kuna. Pavličić-Bekić otišao je s pozicije disciplinskog suca uoči početka sezone 2017./18.

Disciplinska komisija HNS-a dodjeljivala je kazne sve do dolaska novog disciplinskog suca Alana Klakočera u siječnju 2018. godine. Njegova najstroža pojedinačna kazna je ona izrečena kondicijskom treneru Cibalije Hrvoju Bradašiću, kojem je odrezao globu od 15.000 kuna i zabranio mu obavljanje funkcije na čak tri mjeseca zbog vrijeđanja El Arabija Hilala Soudanija nakon utakmice s Dinamom. Kaznio je Klakočer s po mjesec dana zabrane obnašanja dužnosti ljude s Osijekove klupe Alena Petrovića i Ronalda Grnju, pomoćnog trenera Hajduka Marija Carevića i sportskog administratora Hajduka Roka Pezelja, kao i direktora Slavena Belupa Zvonimira Šimunovića te trenera Intera Samira Toplaka.

Jakirović dvaput

S dvije utakmice zabrane, pak, trenera Gorice Sergeja Jakirovića (kasnije ga je kaznio s novom zabranom od mjesec dana), pomoćnog trenera Istre 1961 Josea Vicentea Sotoa, trenera Rudeša Tomislava Ivkovića, pomoćnog trenera Hajduka Gorana Rosandu, trenera Osijeka Zorana Zekića, predstavnika Osijeka Karla Primorca, trenera vratara Slavena Belupa Marija Hontića pa čak i pomoćnog trenera Dinama Renea Pomsa u rujnu prošle godine. Poms je isključen u sudačkoj nadoknadi dvoboja s Hajdukom i kažnjen je s dvije utakmice zabrane obavljanja funkcije te 1.000 kuna.

U vrhu po plaćenim kaznama u Ligi 10, ali bez vremenske suspenzije, nalaze se Rade Lepojević (Rijeka) s akumuliranih 15, Dražen Medić (Zagreb) s 12,5 te Boško Bošković (Istra 1961) s 12 tisuća kuna.

Najkažnjavanije službene osobe u Ligi 10

Igor Tudor 25.000 kuna + šest utakmica

Goran Vučević 16.000 kuna + četiri mjeseca

Samir Toplak 16.000 kuna + jedan mjesec

Hrvoje Bradašić 15.000 kuna + tri mjeseca

Tomislav Vranjić 11.000 kuna + dva mjeseca

Tomislav Ivković 11.000 kuna + dvije utakmice

Ivan Mance 10.500 kuna + dvije utakmice

Alen Petrović 8.000 kuna + jedan mjesec

Sergej Jakirović 6.000 kuna + dvije utakmice + jedan mjesec

Zvonimir Šimunović 5.000 kuna + jedan mjesec

Mario Carević 5.000 kuna + jedan mjesec

Jose Vicente Soto 4.000 kuna + tri utakmice

Jurica Vučko 4.000 kuna + jedan mjesec + šest utakmica

Zlatko Vujović 4.000 kuna + dvije utakmice

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 15:55