Matija Djanjesic / CROPIX
KLJUČNI TRENUTAK

BJELICA OBJASNIO ODLUKU KOJA JE IZNENADILA MNOGE I MOŽDA ČAK PRESUDILA FINALE KUPA 'Htio sam zaštititi Petkovića...'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 25. svibanj 2019. 00:19

Je li Nenad Bjelica u Puli trebao izgubiti utakmicu od Igora Bišćana, je li trebao drugačije podijeliti karte prije početka utakmice, staviti neke druge igrače? Ili je Dinamov poraz ipak splet okolnosti, još jedna od onih utakmica u kojoj je pobijedila momčad koja nije bila kvalitetnija. Bi li se nešto promijenilo da je Bjelica drugačije taktički postavio momčad? Sve su to pitanja koja su se nametnula i odmah nakon utakmice, a ostala su u zraku i dan nakon utakmice.

Njima utakmica godine

No, Nenad Bjelica nije promijenio mišljenje, samo ga je dodatno naglasio:

- Sve je isto kako je bilo i nakon susreta, čestitam Rijeci na pobjedi. Vidjelo se da je Rijeka nekako više htjela tu pobjedu, imala je izraženiju volju, energiju. Vidjeli ste i kako su Riječani slavili tu pobjedu, kako su bili motivirani, koliko su poslije na terenu pjevali, igrači, trener, svi iz kluba... Presudila je ta Rijekina želja, Rijeka je dala sve od sebe, izdržala u trenucima kad smo mi napadali i na kraju uzela trofej - pričao nam je dan nakon Bjelica, a najviše nam je u uhu ostala rečenica “htjeli su pobjedu više od nas”.

Zašto netko želi više pobjedu, je li i sam rekao nešto igračima na tu temu, “špotao” ih jer netko želi pobjedu više od njih?

- Ma ne, nisam razgovarao s njima još, razgovarat ću. Ali, tu se prije svega radi o tome da je Rijeci to bila utakmica godine, Riječani su sve svoje snage usmjerili na ovu utakmicu, pripremali se za nju. Dok smo mi već odigrali tridesetak važnih i velikih utakmica ove sezone, puno smo energije potrošili u svim tim dvobojima. I to je tako u nogometu, uza sve to bili smo od Rijeke bolji u svim utakmicama koje smo igrali, stvorili više šansi, nismo uspjeli zabiti golove. Možemo sad pričati je li trebao igrati ovaj ili onaj, no pitanje je bi li se išta promijenilo u utakmici da sam drugačije postavio momčad.

Objasnio je ta neka svoja razmišljanja, zašto su, primjerice, počeli Rrahmani umjesto Leovca i Ademi i Šunjić umjesto da je u vezi zaigrao i Nikola Moro?

- Igrala je praktički gotovo ista momčad koja je odigrala onako perfektnu utakmicu protiv Viktorije Plzen. Jedino je Atiemwen zaigrao umjesto Hajrovića. Ja sam i trener koji poštuje i hijerarhiju u momčadi, htio sam da igra Ademi i zato jer je kapetan, koji donosi dodatnu energiju, Rrahamnija sam stavio jer je odigrao sjajnu sezonu, praktički bez pogreške na poziciji na kojoj nitko od njega ništa nije očekivao. Kažem, to je momčad koja je igrala napadački protiv Viktorije, isto nam je tada trebala pobjeda. Rrahmanijeva je, zapravo, prva pogreška u sezoni ta kod drugog gola kad mu je Kvržić prošao. Dogodilo se, Riječani su to iskoristili.

Zašto je odlučio da Olmo puca kazneni udarac, a ne Petković koji je dosad bio izvođač?

- Uvijek je to moja odluka, ja procijenim u danom trenutku tko je najspremniji za penal. Petković je promašio protiv Gorice, htio sam ga zaštititi, pa sam izabrao Olma. Pucao je, Sluga je obranio i opet protiv nas bio najbolji ili jedan od najboljih igrača. Rekao sam prije utakmice da se nadam da neće opet Sluga imati svoj dan, a eto, opet ga je imao, branio je izvrsno, on i Kvržić bili su najbolji pojedinci susreta.

Ostat će, dakle, Rijeka i dvoboji s Bišćanom i za iduću sezonu, ove godine Bjelica ga je pobijedio tek jednom, no tako je, nogomet piše neobične priče, kad bi se zbrajale sve šanse i udarci koje je Dinamo ove sezone imao protiv Rijeke, teško bi se pronašao racionalan razlog kako Modri nisu više puta pobijedili.

Završetak pobjedom

Eto, Kup Modri nisu uspjeli osvojiti, ali još nekoliko dana nema odmora, slijedi najveći derbi s Hajdukom. Ima li u ovoj momčadi još energije, ima li snage za jednu pravu utakmicu i veliku pobjedu na samom kraju sezone?

- Ima, siguran sam da imamo snage za pravu izvedbu u nedjelju. Želimo završiti pobjedom u derbiju, znam što to znači našim navijačima.

Pula pomalo pada u zaborav, nije Dinamo ove sezone osvojio Rabuzinovo Sunce, nije, očito, mogao baš sve savršeno obaviti. Ako se Modri u nedjelju “iskale” na Hajduku, brzo će se poraz od Rijeke zaboraviti.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 12:42