SPEKTAKL U SAO PAOLU

BRAZIL - HRVATSKA 3:1 Kovač: 'Ponosan sam na igrače, penal je bio sramotan'

Hrvatska je povela autogolom Marcela da bi Brazilce u utakmicu vratio Neymar s dva pogotka, od čega je drugi bio iz sumnjivog penala. Oscar je potvrdio pobjedu Brazila
Piše: ArhivaObjavljeno: 12. lipanj 2014. 18:33

Hrvatsku je izgubila nakon kranje sumnjivo dosuđenog jedanaesterca od strane japanskog suca. Kad kažemo sumnjivog, onda se grizemo za jezik, jer nam se čini da zapravo i nije postojao, da je Fred odlično odglumio pad u šesnaestercu nakon što ga je Dejan Lovren dotakao bez bitnog intenziteta. Kakva je to šteta, Vatreni su bili nadomak sjanog rezultata, u trenucima kad je Japanac vidio jedanaesterac, izgledalo je da nam Brazil ne može dati gol da se igra još jedna utakmica. Baš je velika tuga zavladala među hrvatskim navijačima, izgubiti 'utakmicu svih utakmica', ogled generacije iz jednaesterca koji bi malo koji sudac dosudio je zaista šokantno i dramatično. Da ti pamet stane! Posljedni gol Oscara koji su Vatreni primili u posljednjim minutama bio je zapravo posljedica svega onog što se događalo prije.

Ali Hrvatska je Btazilu, ali i ostalima pokazala da se na ovom Mundialu na nju mora računati, da nije 'mali miš' bez obzira što na kraju poraz djeluje uvjerljivo.

Odigrali su Kovačevi dečki generalno gledajući solidnu utakmicu, bili su većim dijelo susreta hrabri, znali su uzvratiti Brazilcima, često puta stvoriti im neugodne situacije. Makar, iskreno govoreći nije bilo Vtarenog koji se posebno istakao i dominirao igrom. Ne, nismo od onih koji će slaviti poraze. To nema smisla, jer svaki poraz je loš događaj, ali ima onih nakon kojih možemo kazati da nude optimizam za dalje, Jučerašnji je upravo takav, ako je to neka utjeha.

Srce nam je bilo puno na početku utakmice kad je centaršut Ivice Olića, Jelavić produžio do Marcela koji je izblizne pogodio vlastitu mrežu. Tribine Arene Corinthians bile su u šoku, navijači u žutim dresovima nijemo su zurili u prazno, čula se samo vika hrvatskih navijača. Kakav je to bio trenutak za pamćenje, poseban događaj. Nešto prije toga Olić je na nakon centaršuta Perišića iz blizine opalio ,glavom, prošlo je nekoliko cenimetara do stative Julia Cesara. Krasan je to bio početak za Vatrene u 'utakmici svih utakmica'. U tim trenucima pokazali smo se nogometnom svijetu u pravom svjetlu.

Nakon nekoliko minuta zbunjenosti zbog primljenog gola, Brazilci su došli k sebi, Vatreni su im prepustili posjed lopte, pa su problemi postajali sve veći što je vrijeme prolazilo. Selecao se namtenuo u veznoj liniji, što je bio krucijalni korak koji im je donio prevlast na travnjaku. Osjetile su to i tribine, nadiranje Scolarijeve momčadi prema Pletikosi pratilo je sve jače i bučnije navijanje. Nekako se osjećalo da bi Brazil mogao poravnati. Srce hrvatske vezne linije pomalo je imalo aritmiju, Modrić i Rakitić su relativno O.K odrađivali obrambene zadatke, ali nismo mogli zamijetiti njihovo nogometno znanje u igri prema naprijed. Mateo Kovačić je pak bio očito impresioniran otvarenjem Mundiala, često je gubio lopte i nije mogao povezati igru Kovačeve momčadi. Da njegov peh bude veći, upravo je ono bio 'glavni kuhar' prvog gola Brazila. Uz pomoć Perišića, pa i Modrića koji je pomalo krivo procijenio situaciju. Pogodak koji je Hrvatska primila podsjetio na ja na onaj koji smo protiv Brazila primili na Svjetskom prvenwtvu u Njemačkoj 2006. godine. Samo što je tada Kaka s otprilike 20 metara opalio pod prećku, a ovog puta Neymar, koji je igrao tzv. drugu špicu' po zemlji.

U drugom dijelu Hrvatska je bila konkretnija i bolja nego u prvom dijelu, stabilnije je stajala na travnjaku na kraju se Brazil i panično branio. Sve bi bilo dobro da Japanac nije imao blac-out. I da Neymar dva puta nije bio precizan, S tim da mu je Pletikosa skoro 'skinuo' jedanaesterac. Tako su nas sudac i Neymar zavili u crno. Šteta, završilo je tužno, ne možemo se oteti dojmu da je moglo biti i drukčije.

- Ostavili smo odličan dojam. Ovako se brane boje naše zastave, skidam im kapu i ponosan sam na njih. Biti izbornik ovim momcima je velika čast.

Niko Kovač nije mogao sakriti nezadovoljstvo suđenjem i dosuđenim jedanaestercem.

- Ako je to jedanaesterac onda idemo igrati košarku, a ne nomgomet. To je bila klasična otimačina, dečki se bore, rade i trude, a onda dođe jedan sudac koji uopće nije na nivou da sudi ovakvu utakmic. Nikad ne napadam suce ali svi smo vidjeli kakvo je danas bilo suđenje.

BRAZIL - HRVATSKA 3-1 (Neymar 29, 71, Oscar 90+1 / Marcelo 11 ag)

UTAKMICA JE ZAVRŠILA

90. + 1 minuta - GOOOOL! Oscar je potegnuo kontru, došao do ruba kaznenog prostora te lukavim udarcem desnom nogom prevario Pletikosu koji je očekivao da će Brazilac pucati lijevom.

90. minuta - Odličan udarac Perišića s dvadeset metara brani Cesar

88. minuta - Dvostruki strijelac Neymar izlazi uz ovacije stadiona, ulazi Ramires.

85. minuta - Odličan ubačaj Modrića iz kornera nakon kojeg se Lovren mogao naći u izvrsnoj poziciji, ali se okliznuo...

83. minuta - Odlična prilika za Hrvatsku, nakon ubačaja Vrsaljka Olić visoko skače, ali za loptu, ali sudac je procijenio da je pritom napravio prekršaj na golmanu Brazila.

79. minuta - Hrvatski nogometaši teško se kreću terenom, većina izgleda kao da 'dišu na škrge'.

77. minuta - Velika šansa za Brazil! Oscar je ubacio, a Luiz nakon dugog leta glavom pucao iznad vratnice!

72. minuta - Perišić oštro centrira, a Luiz umalo skreće loptu u vlastitu mrežu!

71. minuta - GOOOOL! Iz pokonjenog penala Neymar nakon tri dana zaleta pogađa za vodstvo Brazila. Pletikosa je bio na lopti, ali ona se ipak odbija u gol.

69. minuta - Penal za Brazil!! Žuti karton Lovrenu za jedva vidljivo povlačenje Freda... Kakva prijevara!!!

66. minuta - Dani Alves je opasno priprijetio iz slobodnog udarca s dvadeset i pet metara. Snažno je pucao pola metara iznad prečke.

65. minuta - žuti karton za Ćorluku koji je faulirao Neymara, nakon što je prethodno naivno predo loptu Brazilcima.

63. minuta - Izlazi Paulinho, ulazi Hernanes za Brazil.

61. minuta - Izlazi Kovačić, ulazi Brozović.

59. minuta - Odličan prizmeni ubačaj Olića s lijeve strane, ali Kovačić kasni te lopta Marcelo šalje izvan kaznenog prostora.

56. minuta - Olić je pojurio za loptom prema kaznenom prostoru Brazila te pao na rubu šesnaesterca nakon kontakta s Alvesom. Sudac se nije oglasio...

56. minuta - Nakon što se Modrić nije odlučio na udarac, Perišić s dvadeset i pet metara puca visoko iznad gola.

53. minuta - S tribina se čuju hrvatski navijači koji skandiraju 'U boj, u boj'... Nadamo se da su uspjeli ohrabriti naše reprezentativce.

51. minuta - Ubačaj Neymara iz slobonog udarca s desne strane glavom izbija Ćorluku. Ponovno pritišću Brazilci, kao da gledamo presliku prvog poluvremena...

50. minuta - Dani Alves ubacuje s lijeve strane, loptu izbija Lovren. Odmah potom ubacuje i Hulk, ali Ćorluka izbija.

48. minuta - Snažni ubačaj Oscara u sredinu kaznenog prostora odbija se od hrvatske obrane te potencijalna opasnost po naš gol prolazi.

46. minuta - Počelo je drugo poluvrijeme, u obje momčadi nema izmjena.

Kraj poluvremena: Hrvatska je sretno povela autogolom Neymara, no ubrzo potom uslijedio je pravi uragan Brazilaca koji su nesmiljeno napadali gol Vatrenih. U tim trenucima tek je izvrsni Pletikosa obranama održavao naše vodstvo. Napokon je Neymar iskoristio malu uspavanost naše obrane te preciznim udarcem izjednačio rezultat. Inače, Marcelov autogol je prvi u povijesti Brazila na svjetskim prvenstvima.

45. minuta - Nakon nes(p)retno izvedne 'finte' Olića, lopta dolazi do Neymara koji povlači prema naprijed i puca - lopta se odbija od naše obrane, a zatim je Hulk s desetak metara šalje nebu pod oblake.

42. minuta - Neymar puca iz slobodnog udarca s dvadeset metara te pogađa Rakitića u glavu od kojeg se lopta odbija u korner.

40. minuta - Opet je gusto pred hrvatskim vratima,no naša obrana nekako čisti loptu iz kaznenog prostora.

34. minuta - Prvi korner za Hrvatsku, Rakitić ubacuje, a opsanosti po gol Braila nema jer Luiz izbija glavom.

29. minuta - GOOOOL! Sjajni Neymar povukao je loptu s četrdeset metara, nitko od naših igrača ne radi prekršaj te Neymar s dvadesetak metara preciznim prizemnim udarcem izjednačava rezultat.

27. minuta - Žuti karton Neymaru zbog udaranja Modrića lakotom!

22. minuta - Neymar je probio našu obranu, provukao se u šesnaesterac, loptom izašao u aut (po našoj procjeni) te vratio nazad u sredinu kaznenog prostora gdje Oscar izvrsno puca na hrvatski gol no sigurni Pletikosa čudesno brani!

21. minuta - Paulinho se probio na deset metara te snažno puca u Pletikosu koji sigurno brani. Brazil vrši ogromni pritisak na naš golo, posjed lopte je 69 naprema 31 posto u korist domaćina.

20. minuta - Hulk je ubacio s lijeve strane, ali loptu hvata Pletikosa!

16. minuta - Neymar je pocuao s dvadesetak metara, ali lopta se odbija od nogu hrvatskih braniča. Ubzo potom naša obrana vraća loptu u posjed.

15. minuta - Velika šansa za Brazil! Oscar je ubacio s desne strane, a Neymar i Fred kasne koji centimetar na loptu koja je prohujala kraj hrvatske vratnice!

11. minuta - GOOOOL!!! Rakitić je na sredini igrališta dodao za Olića na lijevoj strani koji se potom probio na dvadesetak metara od gola, uputio oštar centaršut nakon kojeg Jelavić tek dira loptu, a Marcelo je gura u vlastitu mrežu!

7. minuta . Kakva šansa za Hrvatsku!!! Perišić je izvrsno ubacio za Olića koji glavom puca malo pored desne vratnice Cesara! Hrvatsku su centimetri dijelili od vodstva.

5. minuta - Marcelo je ubacio s lijeve strane iz slobodnog udarca, Silva je ubačenu loptu glavom proslijedio za Luiza koji mlako puca. Pletikosa bez problema hvata loptu.

3. minuta - Olić se izbornio za loptu na svojoj polovici terena, povukao uz crtu prema suparničkom golu i ubacio loptu prema sredini no tamo nije bilo nikog od naših reprezentativaca.

1. minuta - Prvi pokušaj Hrvatske na gol Braziliaca, pucao je Kovačić sa dvadeset metara, ali pored gola.

Utakmica je počela!

Domaći nogometaši i navijači su u potpunom transu! Nastavili su pjevati himnu i nakon što je ona završila na službenom razglasu. Na stadionu je više od 60 tisuća ljudi, među njima i oko šest tisuća hrvatskih navijača. Troje brazliske djece je na centru terena simbolično pustilo golubice mira.

Obje momčadi ulaze na stadion, atmosfera na još nedovršenom stadionu je veličanstvena!

SASTAVI:

Hrvatska: Pletikosa - Srna, Ćorluka, Lovren, Vrsaljko - Modrić, Rakitić - Perišić, Kovačić, Olić - Jelavić

Brazil: Cesar - Dani Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo - Paulinho, Luiz Gustavo - Hulk, Oscar, Neymar - Fred

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 04:35