Tea Cimaš/CROPIX
RIJEKA - HAJDUK 4-1

Briljantni Anas Sharbini potopio Splićane, Krstanović izborio i zabio dva penala

'Hajduk je uvijek Hajduk i na tome im svaka čast, ali kako je šef rekao... Sebe poštujemo sto puta više'
Piše: Alen OrlićObjavljeno: 06. travanj 2014. 15:59

Rijeka je slavila uvjerljivu pobjedu protiv Hajduka u Jadranskom derbiju. Ovih 4-1 za Riječane na Kantridi u feštarskoj atmosferi pred skoro deset tisuća gledatelja moždaje prevelik rezultat, ali svakako potpuno zaslužen ishod ove sadržajne utakmice.

Momčad Matjaža Keka nadigrala je Hajduka, i po igri i po rezultatu. Igor Tudor nije mogao ništa drugo nego čestitati slovenskom strategu na riječkoj klupi. Rijeka je učinila veliki korak prema potvrdi drugog mjesta u prvenstvu, sad su otišli na plus pet u odnosu na Hajduka (60-55).

Epitet igrača utakmice svakako pripada Ivanu Krstanoviću. Centarfor dvometraš bio je taj koji je izborio dva penala (obje situacije dobro je procijenio zagrebački sudac Strahonja) i oba pretvorio u pogotke, njegov drugi gol na početku drugog poluvremena zapravo je odlučio pobjednika u ovom derbiju.

Naravno da posebno poglavlje zaslužuje i Anas Sharbini, čiji je raskoš talenta opet došao do izražaja. Nažalost po hajdukovce Anas je najčešće najraspoloženiji kad igra protiv njih, a ovakvih utakmica ne sjećamo se iz njegovih igračkih dana na Poljudu...

Ali to je Anas, zaigrani dječarac koji se igra lopte, on može biti najbolji, ali i najgori na terenu. Sve zavisi o tome kakve je volje taj dan. U nedjelju je bio sjajan.

Igor Tudor kazao je u najavi da bi volio da derbi obilježi dobar nogomet i da tako profitiraju gledatelji. U jednu ruku to se i dogodilo, iako je Tudor sigurno priželjkivao drugačiji rezultat.

Ipak meč Rijeke i Hajduka ponudio dosta uzbuđenja i dobrog nogometa. Ambijent je bio inspirativan, tribine Kantride bile su prepune, a u takvoj atmosferi bolje su se snašli domaćini.

Rijeka je imala faze svoje dominacije na početku prvog i na startu drugog poluvremena. I to su bili periodi igre koji su na kraju odlučili pobjednika.

Kekova momčad ušla je furiozno u derbi, odmah su pritisnuli Hajduka, zaredali sa šansama pred Stipicom, a kad je Moises već u drugoj minuti pogodio prečku to je bila najbolja najava riječkih ambicija.

Hajduk je tek stidljivo pokušao zaprijetiti preko Maglice, ali se već od 13. minuti našao u rezultatskom zaostatku nakon što je Krstanović zabio svoj prvi gol s 11 metara.

Rani gol dobro je došao za utakmicu jer je sad i Hajduk morao zaigrati otvorenih karata, a kontra je bila najefiksniji odgovor. Jadan takav kontra-udar realizirao je Pašalić u 25. minuti poslije odlične akcije koju je započeo Abdukholikov, a nastavio Maglica.

Nakon gola Hajduk je izjednačio ne samo rezultat nego i odnos snaga na terenu, zahuktao se derbi najavljujući da bi moglo biti neizvjesno.

Ali ta je neizvjesnost trajala samo do početka drugog poluvremena.

Riječani su iz svlačionice izišli još motiviraniji, borbeniji, odučniji da dobiju ovu utakmicu. Sve je bilo jasno poslije isključenja Maloče. Hajdukov kapetan u 16-tercu je srušio Krstanovića, a sudac Strahonja je uz penal pokazao i izravni crveni karton za Maloču.

Sa 11 metara Krstanović je i drugi put bio siguran i to je bio kraj ove utakmice, što se tiče rezultata.

Hajduk je ostao sa desetoricom i otad je zapravo "nestao" s terena. Nije se mogao oduprijeti napadima Riječana koji su brozpotezno redali šanse pred Stipicom. Mogli su zabiti još poneki gol i prije nego što je Anas Sharbini u 69. minuti na efektan način poentirao nakon sjajnog centaršuta Mujanovića sa desne strane.

Anas je na kraju utrljao još malo soli na ranu Hajduku, svojem bivšem klubu zabio je i drugi gol da to bude uvjerljiva, velika pobjeda Rijeke nad Hajdukom koju će vjerojatno dugo slaviti.

Hajduk će pak tražiti što brži zaborav još jednog derbija kojeg je izgubio i koji je pokazao da je Tudorova momčad dosad igrala na gornjoj granici svojih mogućnosti i da teško može parirati ipak objektivno kvalitetnijoj i raznovrsnijoj momčadi Rijeke.

REZULTATI:

Rijeka - Hajduk 4-1 (Krstanović 13-11m, 53-11m, Sharbini 69, 87 / Pašalić 28)

Hr. dragovoljac - Slaven Belupo 3-3 (Božić 49,73-pen,Bačelić-Grgić 55/Glavina 5,30,Vugrinec 45-pen)

Zadar - Dinamo 1-2 (Tadić 70/Fernandez 4, Čop 38)

Petak:

Lokomotiva - Osijek 1-2 (Pjaca 35-11m / Šorša 8, Barišić 88)

Večeras:

Split - Istra 1961 (19 sati)

LJESTVICA

1. Dinamo 29 21 5 3 63-23 68

2. Rijeka 29 17 9 3 57-25 60

3. Hajduk 29 15 10 4 50-29 55

4. Split 28 12 8 8 32-28 44

5. Lokomotiva 29 13 4 12 44-43 43

6. Istra 1961 28 10 6 12 36-44 36

7. Zadar 29 9 5 15 29-48 32

8. Osijek 29 5 7 17 25-54 22

9. Slaven Belupo 29 3 10 16 31-54 19

10. Hr. dragovoljac 29 3 8 18 28-47 17

RIJEKA - HAJDUK 3-1

Utakmica je gotova!

89. minuta - Sharbini izlazi ispraćen gromoglasnim pljeskom Kantride, ulazi Pokrivač.

86. minuta - GOOOL!!! Sharbini pogađa na krasnu asistenciju Brezovca koji je odlično podvalio loptu iza obrane Hajduka gdje Sharbini koristi priliku i pogađa pokraj nemoćnog Stipice!

84. minuta - Pašalić se probio u kazneni prostor Rijeke, oštro ubacio uz crtu, ali nikog nema da loptu spremi u mrežu.

83. minuta - Ponovno puca Brezovec, ponovno izvan kaznenog prostora, ponovno preko gola.

80. minuta - Močinić je uposlio Krstanovića koji s dvadesetak metara snažno puca pored gola gostiju.

76. minuta - Brezovec uporno pokušava udarcima iz daljine, ali ni jedan nije predstavljao realnu opasnost za Stipicu.

75. minuta - Za domaće izlazi asistent za treći pogodak Mujanović, ulazi Kvržić.

69. minuta - GOOOL!!! Krasan pogodak Sharbinija glavom na ubačaj Mujanovića. Goran je Anasa pogodio ravno u trepavicu a ovaj s 11 metara pogađa u rašlje!

63. minuta - Na odbijenu loptu Stipice Močinić puca pored gola. Novi pogodak u mreži Hajduka se čini neminovnim.

62. minuta - Rijeka konstantno vrši pritisak, ovaj put je Brezovec zapucao preko gola.

57. minuta - Opasan pokuša Leškovića glavom s pet metara brani Stipica. Rijeka potpuno dominira igrom.

55. minuta - Odlična prilika za Sharbinija koji puca malo pored vratnice.

52. minuta - GOOOL!!! Ponovno Krstanović puca u jednu stranu, Stipica odlazi u drugu - Rijeka vodi!

52. minuta - Opet penal za Rijeku! Maloča ruši Krstanovića u čistoj prilici za gol i dobiva crveni karton!

48. minuta - Krstanović je nepotrebnom nesbičnošću upropastio izvrsnu priliku za Rijeku. Napadač domaćih je prošao po desnoj strani, izbio sam pred gol Stpice te umjesto da puca neuspješno dodao.

46. minuta - Za Rijeku ulazi Mikanović umjesto Bašića, za Hajduk Mitrović umjesto Kneževića.

Poluvrijeme - U prvih 45 minuta gledali smo odličnu utakmicu u kojoj su obje momčadi punu Kantridu nagradile visokim tempom i zalaganjem. Trenutnih 1-1 je dobar odraz stanja na terenu jer ni Rijeka ni Hajduk nisu istinski dominirali poluvremenom. Domaći su poveli iz penala koji je izborio i realizirao aktivni Krstanović, a Hajduk je izjednačio nakon lijepe akcije raspoloženih Maglice i Pašalića.

41. minuta - Na odličan ubačaj Brezovca Knežević je mrvicu zakasnio da bi pucao glavom.

39. minuta - Raspoloženi Pašalić odlično je pronašao prazan prostor na nekih 25 metara od gola i nisko pucao, ali pored vratnice.

36. minuta - Abdukholikov je prošao lijevom stranom i ubacio pred vrata Vargića, ali obrana domaćih uspješno otklanja prijetnju.

33. minuta - Leovaca ubacuje pred gol Hajduka, ali Maloča odbija u korner.

28. minuta - GOOOOL!!! Hajduk se vraća u igru! Nakon lijepe akcije Pašalić svojim desetim prvenstvenim golom iz blizine izjednačava za 1-1!

24. minuta - Kouassi je odlično prošao po lijevoj strani, ali se zatim u nemogućnosti da zadrži loptu teatralno bacio na rubu šesnaesterca.

15. minuta - Lešković puca glavom preko vratnice.

13. minuta - GOOOL!!! Ivan Krstanović je preuzeo odgovornost u izvođenju izborenog penala. Nisko puca u jednu stranu, Stipica se baca u drugu i to je vodstvo Rijeke!

13. minuta - Penal za Rijeku! Stipica ruši Krstanovića!

11. minuta - Na dodavanje Kouassija Maglica glavom puca preko vrata domaćih. Utakmica se igra pred gotovo punom Kantridom.

7. minuta - Nakon kornera Močinić dolazi do lopte i puca s 12 metara ali Stpica sigurno brani.

2. minuta - Velika prilika za domaćine odmah na početku! Moises iz blizine trese prečku!

Utakmica je počela!

Sastavi

RIJEKA: Vargić, Tomečak, Knežević, Lešković, Leovac, Brezovec, Močinić, Mujanović, Moises, Sharbini, Krstanović

HAJDUK: Stipica, Milić, Milović, Maloča, Anđelković, Pašalić, Bašić, Kouassi, Andrijašević, Abdukholikov, Maglica

Linker
20. travanj 2024 00:13