CROPIX
TKO ĆE KOME...

'ČEKAM DAN KAD ĆU POBIJEDITI I DINAMO!' S Jurčevićem sam prije često bio na kavi, a nema ništa ljepše nego dobiti prijatelja!

Slaven Belupo danas od 20 sati dočekuje Dinamo u 33. kolu HNL-a, ovoga puta na čelu sa 'starim dinamovcem', trenerom Tomislavom Ivkovićem
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 04. svibanj 2018. 15:19

SLAVEN BELUPO: Marković 6,5 - Međimorec 6,5, Šarlija 6,5, Katić 5,5 - Doležal 6 (od 61. Kitanovski 6), Vidović 7, Arap 6 Delić 6 (od 56. Goda 6) - Puclin 6, Bouadla 6 - Ivanovski 7,5 (od 90. Pejić -). Trener Tomislav Ivković 6,5

DINAMO: Livaković 6 - Stojanović 6, Rrahmani 5, Benković 7, Lecjaks 5 (od 73. Ćorić 6) - Ademi 5,5, Doumbia 5 - Soudani 6, Gavranović 5,5, Hajrović 6,5 (od 65. Sosa 6) - Budimir 7. Trener Nikola Jurčević 6

Nakon domaćih remija s Interom i Hajdukom te gostujuće pobjede protiv Cibalije, Farmaceuti večeras traže nastavak pozitivnog niza. A kad Slaven Belupo igra s Dinamom ili Hajdukom, onda je i bod uvijek dobar u razmišljanjima većine koprivničkih navijača, a pobjeda je uvijek nešto posebno, to je ostvarenje koje se pamti.

- Igramo protiv momčadi koja ima kvalitetu. Dinamo je u Koprivnici i dobivao, i gubio, i igrao neriješeno. Tradicionalno mu je to težak teren, i u ovoj utakmici također moramo napraviti sve da tako bude i dalje - rekao je Slavenov trener Tomislav Ivković.

Stvorila se fama

Koprivničku momčad preuzeo je potkraj jeseni, a još uvijek je u radu, stvaranju. Nije sve posloženo onako kako bi on htio, a pojasnio je u čemu je problem.

- Želja mi je od Slavena napraviti momčad protiv koje će suparnici imati nelagodu, i u Koprivnici i izvan nje. Kad to napravim, onda smo uspjeli. Mi jesmo u većini slučajeva takvi doma, ali moramo biti i doma i vani na istoj razini. Ne želim da mi se momčad zadovoljava korektnim izdanjima, želim da na sebe uzme rizik i da svaki pojedinac teži davati maksimum, i da to svaku utakmicu izgleda sve bolje.

Zagreb, 230516.
K&K, Jurisiceva 5.
Okupljanje nogometasa NK Dinama 1982. generacija koja je osvojlia prvenstvo drzave.
Na fotografiji: Tomislav Ivkovic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX

Kaže kako u prvom redu mora utjecati na razmišljanje igrača, na njihovo shvaćanje nogometne igre i na glad za uspjehom.

- Ne želim igrača koji će mi biti zadovoljan jer je odigrao korektnu utakmicu. To je utakmica u kojoj nije zaj…o, ali nije ništa ni napravio. To izgleda korektno, ali ja od njega tražim da nešto napravi. Ako igrač bude igrao korektno, onda ću uzeti juniora ili kadeta, pa će mi oni isto korektno odigrati. Ali od ovih koji su tu, korektno neće moći, barem ja imam takvo razmišljanje. Zato je Slaven tu gdje jest, jer sve je korektno, fino, ali smatram da to ne bi trebalo biti dovoljno.

Očekuje li da njegovi ofenzivci protiv Dinama preuzmu više rizika nego protiv Hajduka?

- Stvorila se takva fama da je Hajduk čudo, bore se za prvaka, i onda nije jednostavno. Nogomet uvijek prvo kreće od obrane, a poslije dolazi trkačka ili individualna kvaliteta da zaprijetiš što više. E sad, kad gledamo naše i Hajdukove šanse, oni nisu imali šansu. Mi smo imali svojih situacija, ali opet ovisiš i o protivniku.

Jurčeviću nije lako

U kadru će doći do određenih promjena, otpao je veznjak Dinko Trebotić.

- Njega moram poštedjeti, jer je tri tjedna bio pod sedativima, pod tabletama, da bi mogao trenirati i nastupati. Poslije utakmice s Hajdukom osjetio je trbušni zid, tako da mora pauzirati do kraja tjedna, pa ćemo vidjeti u kakvom će biti stanju. Umjesto njega će u kadar ući Brković, a vidjet ćemo tko će igrati.

Izvjestan je povratak Katića, tko će mu prepustiti stopersko mjesto?

- Vidjet ćete u zapisniku, jedan mora ispasti. Katić je imao dosta problema, od početka zimskih priprema pa skroz do utakmice s Interom kad je lupio glavom u zid. To ga je osvijestilo i ponovno dovelo u stanje u kojem je bio kad sam došao, a to je da razmišlja samo o tome kako da igra na najbolji mogući način. Kroz puno toga je prolazio, imao je i neke privatne probleme, i naravno da to utječe na igrača. No, on je profesionalac, on se mora koncentrirati na ono zbog čega je tu. Njegov odnos poslije te utakmice s Interom se totalno promijenio, shvatio je da je pogriješio, i svojim radom me de facto prisilio da ga vratim u momčad. Želim mu dati šansu jer je mlad igrač, a isto tako i igrač koji skreće pažnju za ostale stvari.

Kako Ivkoviću izgleda Dinamo pod Jurčevićevim vodstvom?

- Analizirali smo ih, igraju svaku utakmicu u drugom sastavu zbog ozljeda igrača, tako da ga je teško procijeniti i ocijeniti. Uvijek je Dinamo skup dobrih individualaca, kvalitetnih igrača, i naravno da Jurčeviću nije lako raditi u situaciji kad ima desetak igrača koji nisu u konkurenciji za momčad.

Možda već danas...

Prošle nedjelje dvije i pol tisuće ljudi gledalo je Hajduk u Koprivnici, slična brojka očekuje se i danas.

- Protiv Hajduka je bio lijep ambijent. Danas je utakmica u večernjem terminu, još ljepše, nije vruće. Dakle, uvjeti za igru bit će idealni. Volio bih kad bi tribina opet bila puna.

Ivković je bio vratar zlatne Dinamove generacije koja je 1982. osvojila prvenstvo bivše Jugoslavije. Kasnije je kao trener imao dosta utakmica protiv kluba iz Maksimira, ali ni jednom nije uspio ostvariti pobjedu iako je s Lokomotivom osvojio drugo mjesto u HNL-u i igrao finale Kupa. Na klupi Lokosa je u 13 prvenstvenih ogleda s Dinamom ostvario tek jedan remi i 12 poraza, uz gol-razliku 10:32. U aktualnoj sezoni je srušio “prokletstvo” Poljuda ostvarivši prvu pobjedu Slavena Belupa na gostovanju kod Hajduka, dok je protiv Dinama dvaput minimalno poražen s 0:1.

- To je jedina pobjeda koju još nemam, i sigurno da željno očekujem dan kad će se to dogoditi. Kek je poslije toliko čekanja pobijedio Dinamo u Maksimiru, a ja čekam nešto manje, ali je svejedno dugo, pa se nadam da bi se to moglo i ostvariti. Možda već danas - kazao je Ivković.

Ne čudi da je u dobrim odnosima s Dinamovim trenerom...

- Živimo u istom kvartu, blizu smo. Često pijemo kavu kad možemo, doduše, u zadnje vrijeme baš ne, jer obojica imamo posla. Inače se znamo, igrao sam mu s bratom, s kojim sam ista generacija - rekao je Tomislav Ivković, uz dodatak:

- Ništa ljepše nego dobiti prijatelja!

Standings provided by Sofascore LiveScore

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 05:08