Foto: Damir Krajac / CROPIX
ODMAH PO GOL

ČESI SE NAJVIŠE PRIBOJAVAJU DINAMOVOG BRZANCA Puno smo bolji od Viktorije! Nitko od nas ne osjeća preveliki pritisak, nije to pitanje života ili smrti

MISLAV ORŠIĆ Dinamov brzanac kojeg se u češkoj svlačionici najviše pribojavaju
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 21. veljača 2019. 12:05

Kad smo u Maksimiru sjeli s Mislavom Oršićem, s četiri pogotka drugim najboljim europskim Dinamovim strijelcem, pitali smo ga može li u četvrtak ponoviti onakav briljantan pogodak kakav je zabio Slavenu Belupu?

- Vidjet ćemo...

Inače, Oršić je uz Izeta Hajrovića najbolji strijelac Dinama ove sezone. Obojica su postigli po 9 pogodaka, Oršić 5 u HNL-u i 4 u Europi, Hajro 6 u Europi, 3 u HNL-u.

- Kad sam primio loptu protiv Slavena, samo sam se okrenuo i u djeliću sekunde odlučio pucati. Zabio sam lijevom nogom koja mi nije jača strana, bolji sam s desnom. Ali ovo mi je već bio drugi pogodak ljevicom, tako da ću morati više pucati s lijevom nogom.

Sutra je veliki četvrtak za Modre. Pitamo golgetera je li plavim dečkima u glavi još uvijek ona utakmica u Plzenu ili su preboljeli poraz?

- Prošlo je to, u međuvremenu je bila utakmica i sa Slavenom Belupom. Mi smo svi maksimalno motivirani za sudar s Viktorijom, želimo pobijediti i plasirati se u osminu finala. Vidim da će stadion biti pun, navijači će nas nositi, idemo po trijumf.

Modrima je, znamo, dosta 1:0. Ali gotovo je nemoguće igrati na takav rezultat.

- Nemoguće je pričati o rezultatu. Predviđam da će se Česi jako i čvrsto braniti, zato mi moramo biti spremni ponuditi sve što imamo, dati sve od sebe. Ako se vratimo na onu prvu utakmicu, u onih šezdeset-sedamdeset minuta smo pokazali da smo bili bolji. Mislim da ih trebamo odmah napasti, zabiti pogodak, a onda će nam poslije biti lakše. Nažalost, kad smo u Plzenu primili pogodak cijela priča se okrenula. Nadam se da tako neće biti sutra u Maksimiru.

Svi igrači Modrih najavljuju da će krenuti odmah po pobjedu, ali isto tako je utakmica u Plzenu pokazala da i ako se postigne prvi pogodak, to u konačnici ništa ne treba značiti. Svi također govore da se ni jednog trenutka ne smije izgubiti koncentracija. Zato je logično pitanje, što se dogodilo u Plzenu, kakva je to bila blokada nakon vodstva i kontrole igre?

- Nije to bila blokada. Radilo se o nesretnom slučaju, onaj prvi pogodak Viktoria je zabila praktički iz ničega. Iz rekontre... Tada se utakmica okrenula naglavačke, a drugi pogodak nas je skroz ubio! Ma na kraju je i treći visio u zraku.

Zašto misli da će se Viktoria braniti? Pa i njima treba pogodak, jednim bi golom riješili dosta toga, totalno zakomplicirali Dinamovu želju za prolaskom dalje?

- Objektivno, oni sutra u utakmicu startaju s prednošću jer su nas pobijedili u Plzenu. Tako da oni neće jurišati zabiti pogodak, jer sigurno se ne žele previše otvoriti. Vidjet ćemo što će naš stručni stožer kazati za taktiku s kojom ćemo se suprotstaviti Česima.

Fener, Anderlecht, Viktoria... tko je bolji?

- Fener i Anderlecht imaju bolje individualce, ali Viktoria je od njih momčadski mnogo bolja! Kako se to voli kazati, sjajno stoje na terenu. Ono što je bilo vidljivo, bili s jako dobro spremni za nas, očito su dobro prostudirali našu igru. Kad smo iz obrane loptu prebacivali prema napadu, oni su bili jako dobro postavljeni. No, bilo je i mjesta za odigrati akcije. Te prostore treba iskoristiti.

Česi su Oršića proglasili najvećom opasnošću, očito im ne odgovaraju takvi brzi i prodorni igrači?

- Dobro, ne znam za taj podatak da su mene proglasili najvećom prijetnjom. Ali opet ponavljam da je bilo mjesta za igrati i napraviti nešto više. U nekim trenucima nam je nedostajalo koncentracije i samopouzdanja. Nekako smo bili u grču, zato jer se radilo o bitnoj utakmici. Teško se bilo osloboditi tog grča u Plzenu. Da smo bili mrvicu koncentriraniji i opušteniji, možda smo mogli napraviti nešto više, možda sutra Viktoria ne bi u utakmicu startala s prednošću.

Dojam je bez obzira na poraz u Plzenu da je Dinamo bio bolji.

- Nije to samo vaš dojam, ja sam na terenu osjetio da smo mi puno bolji! Od starta utakmice, možemo tako kazati, kontrolirali smo igru. Nažalost, nismo uspjeli.

Stalno se apostrofira da će Maksimir biti pun. Je li vam to na neki način opterećenje, dodatni pritisak?

- Ma kakvo opterećenje! Jedva čekam utakmicu na punom Maksimiru. Meni je to poseban osjećaj. Mnogo lakše je igrati nego kad su prazne tribine. Navijači te nose kad je stadion pun, sve je lakše. Pun Maksimir je top priča.

Zagreb, 020219.
Maksimir
Nogometna utakmica 1.HNL, 19. kolo, GNK Dinamo - NK Rudes.
Na fotografiji: Mislav Orsic.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Suvar / CROPIX

Oršić je ove zime zbog pogodaka Spartaku iz Trnave, koji su osigurali Dinamovo europsko proljeće, proglašen nasljednikom Marijana Čerčeka, strijelca posljednjeg Dinamova europskog pogotka. Do onoga Danija Olma u Plzenu.

- To su neke povijesne stvari, ne opterećujem se time, samo da mi sutra prođemo dalje.

Zanimalo nas je koliko je Modrima ta priča oko sutrašnje utakmice stvara pritisak. Jer praktički od posljednje europske utakmice do danas isključivo se u medijima i javnosti priča o tom proljetnom ogledu nakon gotovo 50 godina?

- Mislim da nitko od nas ne osjeća neki preveliki pritisak. Nije to sad pitanje života ili smrti. Ali definitivno je da nam sutrašnja utakmica svima u životu i karijeri ima veliku važnost. Jer ona nam pruža mogućnost da se još istaknemo u Europi! Nije preveliki teret, ali se osjeća da je utakmica jako bitna - zaključio je Oršić.

Tri najbolje Oršićeve utakmice u Dinamu

Dinamo - Hapoel Beer Sheva 5:0

(24. srpnja 2018. - kvalifikacije za LP)

Bio je to Oršićev debi iz snova u dresu Dinama. Pred 9.056 gledatelja u Maksimiru u prvoj utakmici 2. pretkola Lige prvaka bio je nezaustavljiv. Postigao je pogodak za 2:0 i svojim konstantnim bjegovima izluđivao goste iz Izraela. Najbolji igrač prve europske utakmice Modrih ove sezone.

Dinamo - Spartak Trnava 3:1

(8. studenoga 2018. - skupina EL)

Dinamo je u 4. kolu u skupini tražio bodove s kojima bi osigurao prezimljavanje u Europi. I povijesni uspjeh ostvario je u maglom prekrivenom Maksimirom. Oršić je ponovno bio na vrlo visokoj razini, a odličnu predstavu okrunio je pogotkom za konačnih 3:1 za Dinamo.

Dinamo - Rudeš 7:2

(2. veljače 2019. - Prva HNL)

Suparnik u prvoj službenoj natjecateljskoj utakmici u 2019. nije bio najviše klase, ali Oršić je protiv Rudeša posao odradio vrhunski i nakon skoro devet godina čekanja upisao svoj drugi hat-trick u ligaškim utakmicama u karijeri. Postao je autor najbržeg Dinamova hat-tricka u Prvoj HNL.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 13:15