Ante Cizmic / CROPIX CROPIX
MIJENJA SE STATUS SVIMA

ČIJE ĆE KARIJERE OŽIVJETI TUDOR? IZDVOJILI SMO PET IGRAČA KOJI SU OSTALI DUŽNICI KLUBU I NAVIJAČIMA S novim trenerom dobivaju šansu za popravni

Burić je otišao, Tudor došao, a smjene trenera uvijek donose promjene u svlačionici. Mijenja se igrački kadar, ali mijenja se i status onih koji ostaju. Kao u ringišpilu života događa se poznati proces “tko bi gore sada je dolje”. Jasno, događa se i obrnuti scenarij kojim ćemo se primarno pozabaviti na startu priprema...
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 09. siječanj 2020. 19:32

Čije će karijere oživjeti Igor Tudor, kome će nogometni put krenuti uzlaznom putanjom? Puno je kandidata, dapače, mnogi bi voljeli da im se dogodi ono što se zbilo Mariju Pašaliću prije šest godina kada je Tudor u prvom mandatu lansirao tada 18-godišnjeg veznjaka kao veliku perspektivu Hajduka i hrvatskog nogometa. Ali, imperativ rezultata, čuvanje drugog mjesta bit će težak uteg koji će bitno određivati i sastav Bijelih. Profilirati mlade i pritom raditi rezultat koji klub nije napravio već osam godina, jer Hajduk drugi nije bio još od ljeta 2012. Dakle, u toj simbiozi rezultata i vječne težnje k afirmaciji mladih, neke će karijere oživjeti. Čije?

Pet smo igrača izdvojili, 18-godišnjeg stopera Marija Vuškovića kojeg se već godinu dana najavljuje kao klupski potencijal vrhunske klase, kapetana Juranovića u ulozi desnog bočnog, Filipa Bradarića u ulozi ključnog igrača momčadi, Nigerijca Eduoka kao prvog strijelca i 19-godišnjeg Dolčeka kao perspektivu na lijevom boku. Jesensku polusezonu svi su ostali dužnici, premalo su pružili s obzirom na očekivanja i svoj rejting, stoga imaju proljeće za popravni ispit s novim trenerom.

Split, 261019.
Stadion u Poljudu.
Utakmica 1. HNL izmedju Hajduka i Slaven Belupa.
Na fotografiji: Josip Juranovic slavi pogodak
Foto: Duje Klaric / CROPIX
CROPIX

Josip Juranović propustio je finiš jeseni zbog ozljede u reprezentaciji i sigurno je da pun želje i ambicije nastavlja rad za proljetnu polusezonu. Uz to, tijekom stanke družio se sa svojim velikim prijateljem Tomom Bašićem koji već godinu i pol nosi dres Bordeauxa.

I Juranović bi htio do transfera, htio bi naplatiti godine igranja u Hajduku, a na poziciji desnog bočnog u sustavu 3-5-2 njegove tjelesne predispozicije trebale bi još više doći do izražaja. Rekli bismo da je Juranović malo “zapeo u prometu”, nije nastavio uzlaznom putanjom kako je krenuo pred dvije godine kada mu se predviđao veći doseg u karijeri. Danas je igrač kojem treba novi zamah, novi poticaj na pragu 25. godine.

Vrijeme je za iskorak, a svi se preduvjeti u mozaiku njegovog inozemnog transfera polagano sklapaju. Motorični igrač dobrog centaršuta, s godinama i većeg iskustva. Kada će ako neće ovog proljeća krenuti naprijed u klubu, reprezentaciji, životu....

Filip Bradarić doveden je da bude arhitekt igre kao što je nekoć bio u Kekovoj šampionskoj Rijeci, ali malo je pružio u jesenskoj polusezoni.

Split,151219
Stadion u Poljudu HT Prva HNL - 19. kolo utakmica HNK Hajduk - NK Istra.
Na fotografiji: Eduok.
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
Vladimir Dugandzic / CROPIX CROPIX

Proljeće najvjerojatnije počinje kao svojevrsni libero u Tudorovu sustavu 3-5-2. Barem dok se ne pronađe pojačanje na stoperskoj poziciji. Međutim, Bradarić je primarno korektor veznog reda. To je pozicija s koje namjerava ponovno osvojiti i povjerenje izbornika Dalića. Srebrni Vatreni iz Rusije uživa povjerenje Tudora koji ga je pred šest i pol godina vratio iz Stobreča na Poljud, odakle je potom za odštetu preselio na Rujevicu. Bradarić i Tudor se odlično poznaju, obojici se nudi nova prilika zajednički napraviti dobar posao.

Samuel Eduok trebao je biti udarna napadačka igla, glavni strijelac i pokretačka snaga, ali polusezona je prošla tek u nekoliko bljeskova i puno razočaranja. Edouk krajem mjeseca puni 26 godina, karijeru je do sada gradio u Turskoj, a zna se da Tudor ima dobre informacije iz zemlje u kojoj je već ostavio trenerski trag po Karabüku i Galatasarayu. Dakle, tajni nema. Kako za Tudora, tako ni za Eduoka. Ne bude li pravi, ne uspije li s Tudorom podići karijeru, eto Eduoka na prodaji ovog ljeta.

Mario Vušković igrač je kojem se karijera ne oživljava, već podiže prema projiciranim visinama. Ima tome već neko vrijeme kako je engleski “Guardian” lansirao Vuškovića među 50 najvećih europskih talenata iz generacije 2001. Prošle zime su pljuštale ponude talijanskih klubova, ali Hajduk je svog stopera zadržao smatrajući da potencijal premašuje ponuđenu cijenu.

Vušković igra na poziciji lijevog stopera, 18 je navršio u studenome i kod Tudora bi trebao napredovati. Makar i polako, ali dobivati sve veću prigodu.

Burić nije imao taj privilegij da mu navijači pruže kredit, da može i mlađe probavati nauštrb rezultatu. Tudor će u početku imati taj kredit, a dalje će ipak ovisiti najviše o rezultatu. Shodno tome bit će i prilika za Vuškovića.

Ivan Dolček prošlog je ljeta angažiran iz Belupa za odštetu od 500.000 eura. Veliki novci za 19-godišnjaka iz Koprivnice. Prošle jeseni igrao je do kraja rujna, a od tada je upisao samo 34 minute. Igrači lijevog boka silno su traženi, uvijek deficitarna roba, stoga Dolček ima perspektivu.

Uz to, očekuje se da počne pokazivati zbog čega je plaćena visoka odšteta. Pripreme su i za Dolčeka ključno razdoblje. Da se nametne pokaže... Karijera mu je jesenas ostala u slijepoj ulici, na proljeće jednostavno mora promijeniti tijek zbivanja.

Split, 310819. 
Stadion Poljud. 
Utakmica 7. kola Hrvatski Telekom Prve lige, 
HNK Hajduk -  GNK Dinamo. 
Na fotografiji: Ivan Dolcek, Amer Gojak.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
CROPIX

Linker
20. travanj 2024 09:39