Hajduk tuga
 Duje Klaric / CROPIX / CROPIX
PREKID PRVENSTVA

CIJELO PRVENSTVO HAJDUK JE BIO DRUGI ILI PRVI, PA JE APSURDNO DA ITKO NA POLJUDU ZAGOVARA OVAKAV KRAJ Sedam klubova bi prekid dočekalo s oduševljem...

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 20. ožujak 2020. 15:35

U Maksimiru je spomenuta opcija o prekidu prvenstva, ali jasno je da to promišljanje neće i ne može kod svih klubova naići na odobravanje. Dapače, neki klubovi imaju veliki razlog da se uopće ne upuštaju u razmatranje zašto bi se pečatirao aktualni poredak kao službeni u ovoj sezoni. Jer, 10 je kola ostalo do kraja, a da je, primjerice, odigrano još samo jedno kolo, da se zaključio treći krug, slika bi na ljestvici mogla biti i drukčija.

Hajduk bi ugostio Inter, Lokomotiva dočekala Osijek, Rijeka gostovala u Puli, a Belupo zaigrao u Velikoj Gorici. Teoretski, mogao bi Hajduk biti i drugoplasirani, istu poziciju u nekom raspletu s pobjedom protiv Osijeka i kiksom Rijeke u Puli mogla je doživjeti i Lokomotiva. Puno je dakako kalkulacija, ali za početak ćemo se prisjetiti gdje smo stali 13. ožujka kada se trebala igrati prva utakmica tog 27. kola. Redoslijed je dakle, bio sljedeći: Dinamo 65, Rijeka 47, Lokomotiva 46, Hajduk 45, Osijek 42, Gorica 35, Belupo 26, Istra 19, Inter 17, Varaždin 17.

Nema dvojbe da bi prekid odgovarao Dinamu, ali Modri su ionako najmanje bitni u ovoj priči. S golemom prednošću nadomak su naslova prvaka. Imaju tek nešto slabiju situaciju nego lider Premiershipa, Kloppov stroj s Anfileda. Rijeka bi također digla ruku za prekid, jer prvi put ove sezone došli su Riječani do druge pozicije.

Velika Gorica, 090320. 
Gradski stadion.
Utakmica 26. kola Prve HNL, Gorica - Lokomotiva.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX CROPIX

I trećeplasirana Lokomotiva je otišla više nego što se objektivno nadala, a Hajduk je pao na četvrtu poziciju. S aspekta Hajduka zaista apsurdno zvuči da bi netko na Poljudu zagovarao prekid prvenstva poslije 27. kola kada su Bijeli po prvi put ove sezone pali ispod drugog mjesta.

Cijelo prvenstvo su se hajdukovci držali u rasponu od prvog do drugog mjesta, da bi porazom na Rujevici pali na četvrtu poziciju. Prekid prvenstva bio bi uistinu nesretan epilog sezone nakon svega što su Bijeli odigrali u ovom prvenstvu, jer s četvrtom pozicijom išli bi u drugo pretkolo kvalifikacija Europske lige, umjesto priželjkivanog 2. pretkola kvalifikacija Lige prvaka što je pozicija koju su imali sve do utakmice na Rujevici.

Osijek je poput Hajduka također momčad koja spada u kategoriju onih kojima prekid nikako ne bi odgovarao. Jer, peto mjesto ne nosi Europu kroz prvenstvo, ali ostaje pitanje Kupa kojim ćemo se posebno pozabaviti. Gorica, koja također gaji europske ambicije, stoji uz bok Hajduku i Osijeku, ali četiri preostala kluba ispod Gorice jedva čekaju da se sezona završi bez ispadanja. Takav rasplet priželjkuju Varaždin, Inter i Istra.

Varazdin, 170819.
Igraliste Andjelko Herjavec.
Utakmica 5. kola Hrvatski Telekom 1. lige,
NK Varazdin - NK Lokomotiva.
Na fotografiji: Domagoj Drozdek
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Sedam klubova bi prekid dočekalo s oduševljem, jer im odgovara trenutna situacija, a tri kluba s ambicijama plasmana ostala bi znatno razočarana. Osijek bi se, inače, čak mogao provući kroz Kup, jer polufinalni ogledi Rijeka - Osijek, te Belupo - Lokomotiva daju posebnu dimenziju i prvenstvu. Kako god, tek treba vidjeti kako će se odvijati situacija s koronavirusom, gospodari raspleta hrvatske nogometne sezone ipak su opaka pandemija i Nacionalni stožer civilne zaštite, a ne klubovi ili HNS...

Linker
26. travanj 2024 07:20