Foto: Damjan Tadic / CROPIX
KOMENTAR STRUČNJAKA

ĆIRO I BARIĆ O NOVOM TRENERU DINAMA 'Jovićević je Zokijev izbor i ne može biti samostalan, s takvim se ipak drugačije razgovara u odnosu na Bjelicu!'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 15. travanj 2020. 11:35

Iskusne i prekaljene trenere, koji su iza sebe ostavili velike karijere, uvijek je dobro poslušati, prigrliti njihova razmišljanja i savjete. Godine na klupi ostavile su sigurno zrno mudrosti, mnogo toga su oni proživjeli, susretali su se s mnogim stresnim i šokantnim situacijama, vidjeli su mnogo toga, poznaju način funkcioniranja klubova, reakcije mladih trenera koji dolaze do velikih prilika. A ovdje je riječ o Igoru Jovićeviću, treneru koji bi nakon Nenada Bjelice trebao sjesti na uvijek vruću i turbulentnu maksimirsku klupu.

Jučer smo o tome porazgovarali s dvojicom zaista najiskusnijih bivših trenera Dinama, bivšim hrvatskim izbornicima, svoje mišljenje o promjeni na plavoj klupi izrekli su Miroslav Ćiro Blažević i Otto Barić.

- Jako mi je žao što je umro Čedo Jovićević, Igorov otac. Bio je moj igrač - prvo je kazao Ćiro.

Vrijeme stvaranja

Kad se radi i njegovu sinu i preuzimanju Dinamove klupe, Blažević će kazati:

Bec, 270813.
Generali Arena.
Druga utakmica Play-offa Lige prvaka
FK Austrija - GNK Dinamo 
Na fotografiji: Nenad Bjelica i Zoran Mamic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / Ronald Gorsic / CROPIX CROPIX
Zoran Mamić i Nenad Bjelica

- Dobro, Bjelica je još uvijek trener, još nije došlo do raskida. Ali, naravno, s obzirom na sve što se događalo, jasno je da više ne može ostati. Kad se radi o Igoru Jovićeviću, onda mogu kazati samo jedno. To je pun pogodak! Zapravo, idealan pogodak.

Objašnjava zašto tako misli...

- Tendencija svakog kluba jest da se pomlađuje, u igračkom i trenerskom kadru. Jovićević je savršeno radio u mladim kategorijama, tako da zaista nije mogao doći idealniji čovjek na Dinamovu klupu. Jer, ovo je vrijeme nestašice, neće više biti velikih kupnji, ovo vrijeme koje je pred nogometom je vrijeme stvaranja. Jovićević je trener koji stvara, definitivno se dokazao u mlađim kategorijama. Najteže je raditi s mladima, a on je to radio perfektno. Jovićević ima neophodnu psihološku kvalitetu za voditi mladost, na koju će se Dinamo morati orijentirati u ovim vremenima.

Kazao je Ćiro još nešto bitno:

- Važno jest što je imao i rezultate, koji su potvrdili da je nadareni trener.

No, kako je mladom treneru koji je u Dinamu radio s mladima doći na mjesto glavnog trenera nakon Bjelice, koji je s Dinamom napravio sjajne rezultate, zauzeo svoje povijesno mjesto u klupskim almanasima.

- Ma dobro, uvijek se može naći nešto “za” i nešto protiv. Naravno da dolazi nakon jednog razdoblja u kojem je Dinamo bilježio uspjehe i da to nije lako. Međutim, tako bi bilo svakom treneru. Ne treba sad ulaziti u neke posebne analize, zaključujem da je Igor Jovićević sigurno najpozvaniji da ovog trenutka preuzme Dinamo.

Zagreb, 180220. 
Stadion Maksimir.
GNK Dinamo media day, druzenje sa igracima Dinama koji su produzili i potpisali nove ugovore.
Na fotografiji:  Igor Jovicevic, Zoran Mamic,  Robbie Burton, Matias Godoy, Amra Peternel, Danijel Subotic, Mario Cuze, Petar Stojanovic, Mirko Barisic, Nikola Moro,  Marin Leovac, Nenad Bjelica.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX CROPIX

Na pitanje koliko će moći biti samostalan, Blažević će kazati:

- Ako nije spreman biti samostalan, onda mu poručujem da ne prihvati taj posao!

Povijest upozorava

Inače, Ćiro Blažević i Otto Barić imali su često različita razmišljanja kad se radilo o trenerskom poslu. Tako je i sada, i kad su u poznim godinama. Za razliku od Ćire, Herr Otto ima posve drukčiji stav.

- Ja pratim što se događa od svoje trinaeste godine, otkako sam kao klinac došao igrati u Dinamo. Pratim sve što se događalo svih tih silnih godina, sve trenere koji su bili na klupi. Pa mogu kazati ovo... Treneri koji su na klupu seniora došli iz pogona, iz mlađih kategorija, vrlo brzo su pali! Nije isto voditi mladu momčad, bez obzira što ona igra protiv Chelseaja ili Liverpoola ili prvu momčad - kaže u uvodu Barić.

Veli da u sadašnjoj momčadi ima iskusnih igrača, reprezentativaca i onih koji će to vrlo brzo postati.

- Igoru Jovićeviću će biti jako, jako teško. Ne samo zbog toga što dolazi nakon Bjelice i sjajnih rezultata. Ne sumnjam da će se Jovićević truditi, uopće ne sumnjam da on nije dobar trener. Dapače, mislim da jest. Međutim, držim da je nedovoljno iskusan, premlad da odmah uleti u vatru. Nije jednostavno takvom treneru razgovarati s iskusnim igračima iz momčadi, društvom od 28, 29, 30 godina koje je puno toga prošlo. Nije lako autoritativno voditi seniorsku momčad kad stigneš s pozicije trenera koji je vodio mladu momčad.

Zagreb, 080220.
Gajeva ulica.
Mirosalv Ciro Blazevic, intervju.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Tu se Herr Otto sjedio našeg izbornika Zlatka Dalića.

- Dalić je pronašao idealan način razgovora s igračima. Taj recept prave komunikacije će morati pronaći i Jovićević. Nije isto voditi juniore i seniore. Pa i ova druga momčad koju je vodio Jovićević je mlada momčad, konačno druga liga nije kao prva. Nije isto voditi momčad protiv Hajduka, Rijeke ili Osijeka ili voditi momčad na drugoligaškim terenima. Zaista će Jovićeviću biti teško, a uvijek će imati taj ogroman teret jer će znati da se mnogo lakše mijenjaju treneri koji dođu iz pogona nego oni koji dođu s strane. Bojim se da sve to ne bude išlo tako lako.

Dobre želje

Onda je Barić kazao još jednu zanimljivu rečenicu.

- Da sam ja sad mladi trener poput Igora Jovićevića, u ovoj situaciji ne bih preuzeo Dinamo!

Naravno i Barića smo pitali koliko će Jovićević moći biti samostalan u vođenju momčadi?

- To će biti praktički nemoguće! U Dinamu je šef struke Zoran Mamić, s kojim sam dobar i kojem želim puno uspjeha. Međutim, on sigurno drukčije razgovara s Bjelicom, nego s Jovićevićem. Zašto? Pa vidite, Jovićević je njegov izbor, on je došao iz mladog pogona, a kad je tako, onda se s takvim trenerima ipak drukčije razgovara. Zato sumnjam da će Jovićević biti skroz samostalan u vođenju momčadi. Volim Dinamo, želim mu uspjeh, ali držim da se sve ovo s Bjelicom moralo drukčije odigrati. Vjerujem da bi on pristao na drukčije financijske uvjete da je način komunikacije bio drukčiji. Jer on je odbačen kad su dobili otkaz njegovi suradnici. Ni to mi se nije svidjelo. Ne možeš nekome dati otkaz, a da ga ne gledaš u oči! No dobro, Jovićeviću želim uspjeh, ali morat će se jako, jako potruditi - zaključio je Barić.

Zagreb, 040114.
Proslavljeni hrvatski nogometni treneri Otto Baric i Miroslav Ciro Blazevic popricali su ispred hotella Dubrovnik u Gajevoj.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 23:22