Ronald Gorsic / CROPIX
POVRATAK NAKON TEŠKE OZLJEDE

ČUDESAN OPORAVAK DINAMOVCA KOJI SE VRATIO NA VELIKA VRATA Postoji nekoliko razloga zbog kojih je uspio: 'Imao je u toj nesreći i nešto sreće...'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 05. veljača 2019. 16:39

Teško je u utakmici protiv Rudeša bilo izdvojiti jednog Dinamova igrača kao najboljeg, jer puno ih je zaslužilo komplimente. Hajrović je otvorio golijadu dvama golovima, a jedan su od njih bile škarice, Oršić je zabio hat-trick, Petković zabio i sjajno više puta dodao, Gojak je efektno poentirao, uz to i proigravao, odradio velik dio posla...

Međutim, uza sve te strijelce i atrakcije posebice je oduševio Nikola Moro. Dvije su njegove akcije bile briljantne, asistencija za Gojakov pogodak, kad je prošao po desnoj strani kao na motoru i precizno odigrao povratnu loptu koju je Gojak sjajno poklopio. I onda druga, kad je, opet Gojaka, milimetarski točno pogodio centaršutom, a Gojak onda glavom spustio za strijelca Oršića. Bila su to samo dva najnaglašenija učinka njegove vrhunske partije, a sve to ne bismo toliko naglašavali da Moro nije dugo i teško bio ozlijeđen, da nije imao ozljedu od koje se mnogi igrači vraćaju puno dulje i neuspješnije. On je, otkad se oporavio, krenuo odlično, a sad već igra kao da nikad i nije bio ozlijeđen. Možda i bolje nego prije ozljede.

Kao da ništa nije bilo

- Nekoliko je razloga zbog kojih se Moro vratio tako uspješno. Prvo, imao je u toj nesreći i nešto sreće, nije mu stradala hrskavica; tada bi taj oporavak sigurno bio kompliciraniji, takva bi ozljeda ostavila veće posljedice na koljeno. Drugi je razlog što je operacija u Lyonu odrađena odlično, a takvu istu operaciju radi i naš liječnik dr. Saša Janković na Svetom Duhu u Zagrebu pa je on i asistirao na tom zahvatu u Lyonu - priča nam Dinamov liječnik dr. Ivica Smodek, ali i posebno ističe još jedan razlog Morina brzog oporavka i povratka na teren.

- Moram reći da je Nikola strašan profesionalac i radnik. On je vrlo uporan, toliko trenira i dodatno radi na sebi, dakako, uz pomoć i suradnju naših kondicijskih trenera, da sam siguran da će ostvariti veliku karijeru. I, također bitno, ima vrhunsku psihu. Puno bi igrača nakon one ozljede, u trenutku kad radiš iskorak u karijeri, potonulo, psihički bi se teže vratili nego fizički. Ali Moro je tu prva liga, stvarno o njemu i njegovim radnim navikama, količini treninga i načinu razmišljanja mogu reći samo najbolje. Ne samo on, u ovoj je momčadi puno igrača koji su snažni karakteri i veliki radnici, jedan drugoga guraju i pomažu si međusobno, svi rade dodatno i pravi su profesionalci, vrlo snažna grupa. Nije ni to nevažno kod ovakvih ozljeda, jer i Moro je čitavo vrijeme imao potporu suigrača, to puno znači.

S one fizičke, liječničke strane, kaže dr. Smodek, Moro nema baš nikakvih posljedica.

- Koljeno je isto kao prije ozljede, kao da se ništa nije desilo. Napravili smo izokinetiku, sve testove i mogu reći da koljeno nimalo nije izgubilo na funkcionalnosti.

Koliko je taj Morin povratak na velika vrata u Dinamovu momčad i formu na neki način nevjerojatan pokazuju primjeri druge dvojice nogometaša koji su i prije More prošli sličnu kalvariju. Ligamenti koljena stradali su Marku Pjaci i Filipu Krovinoviću, nijedan od njih još nije uhvatio formu i kontinuitet otprije ozljede.

- Ne poznajem njihove slučajeve, Pjaca više nije bio igrač Dinama kad se ozlijedio, pa ih ne mogu ni komentirati - rekao je dr. Smodek.

Pjacini problemi

Sjećamo se da je Pjaca teško stradao u Estoniji, imao je čak i dvije operacije, bio je oporavak vrlo zahtjevan, a Pjaca još nije pronašao staru formu. Krovinović se ozlijedio prije godinu dana, u naponu snage i forme u Benfici, vratio se na teren, ali i dalje ne dobiva veliko trenerovo povjerenje. Doduše, trener se i promijenio, pa je i to problem s kojim se Krovinović svakodnevno bori. Mori se, uza sve već nabrojano, poklopilo i to da ga Nenad Bjelica cijeni, da ga je imao vremena i strpljenja čekati, postupno ga je vraćao. I dobio veliko zimsko pojačanje, Moro će u izdanjima kao na pripremama i kao protiv Rudeša apsolutno biti jedan od nositelja proljetnog Dinama.

Linker
19. travanj 2024 02:42