Damir Burić
 Jakov Prkic / CROPIX / Jakov Prkic / CROPIX CROPIX
UZROCI BRUTALNOG PADA

DA, BURIĆ JE NAPRAVIO KARDINALNU POGREŠKU PROTIV RIJEKE, ALI... Igrao je bez trojice glavnih u obrani, a četvrti pojma nema o kontroli prostora

Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 03. prosinac 2019. 17:51

Hajduk se nikako ne uspijeva dohvatiti zelene grane, kako se to u narodu kaže, već se konstantno suši, propada, gubi… Ovih 0-4 protiv Rijeke još je jedna katastrofa u nizu, i to ne samo rezultatska, već još više poraz klupske politike.

Nema sreće za “bijele” premda se činilo da je ovo sezona koja će donijeti stabilnost, pa i napredak kako u pogledu rezultata, tako i razvoja igrača. Međutim, sve se slomilo u Jadranskom derbiju kada je Hajduk poslije rekordnih osam uzastopnih pobjeda na domaćem terenu doživio debakl.

Jednostavno je, baš lako dijagnosticirati uzrok tako brutalnog pada: siromašni igrački kadar. Ima mudraca, posebno na tribinama, koji su u stanju svaliti svu krivnju na trenera Damira Burića, pa je na udaru nepovjerenja još otkako je preuzeo momčad poslije one sramotne utakmice s malteškom Gzirom United i eliminacijom s europske scene. Eno, uoči utakmice protiv Rijeke, dakle prije nego se mogao naslutiti tako teški poraz, na ogradi istočne tribine izvješen je transparent s natpisom: “S ponistre se vidi otpremnina”. Naravno, s jasnom aluzijom na adresu trenera Burića, s obzirom na njegov nadimak Šolta.

A Šolta je poslije utakmice priznao svoju krivnju za najteži poraz otkako je na klupi Hajduka ove, ali i one sezone iz 2015./16. kada je vodio “bijele”. Pod Burićem su se tada dogodile dvije havarije: protiv Istre u Puli 1-4, ali i protiv Rijeke na Poljudu 0-3.

- Visoki poraz ide na moju glavu - pojasnio je Burić poslije utakmice - jer sam riskirao, tražio način da dođemo barem do izjednačenja. Išao sam po onu ‘all in’, a završilo je tako da umjesto da dođemo do 1-1, mi smo primili još tri gola.

Kako je to odlučno kazao tako je odbio svaku pomisao da bi eventualno mogao odstupiti, jer “mi pričinjava zadovoljstvo raditi s momčadi”. Zašto bi Burić trebao dati ostavku, odnosno zašto bi ga se smijenilo kad je bjelodano da je Hajduk, bez obzira na to što igre nisu bile bajne, ipak nadmašio svoje mogućnosti u dosadašnjem tijeku prvenstva i popeo se na drugo mjesto.

- Mi nismo u stanju tek tako nadomjestiti tri standardna igrača obrane - rekao je Burić.

To je bilo evidentno, jer kad nedostaju tri bitna elementa, Juranović, Ismajli i Simić, dok je i četvrti u obrambenom bloku David Čolina također klimav, onda je logika da sačuvati mrežu predstavlja nemoguću misiju. Uostalom, u najavi utakmice zapisano je, dopustite citat:

“Može se najaviti da će tako defektna obrana ‘bijelih’ vjerojatno primiti gol, što znači da napadači, ove nedjelje u punom sastavu, moraju biti efikasniji…”

I krenuli su napadači Hajduka žestoko, pa su u prvih pola sata stavili obranu Rijeke na muke, ali su onda okopnili, ugasili se. S druge strane, obrana je radila početničke pogreške, kao da je servirala Čolaku i Gorgonu šanse, a kod vodećeg gola, po tko zna koji put, pokazalo se kako Čolina nema pojma o kontroli prostora. I onda se dogodio mat u tri poteza…

Na Poljudu se tako nastavlja praksa zamjena teza: krivi se trenera, traži se njegov odlazak, premda Burić nije od početka ni mogao utjecati na kompoziciju kadra, već ga je naslijedio poslije poraza od malteške Gzire. Onaj koji je sve to zakuhao, Saša Bjelanović, bivši sportski direktor, sada se povukao. Bjelanoviću je slijepo vjerovao predsjednik Marin Brbić, a njemu po zapovjednoj liniji Nadzorni odbor. I svi oni, dakle prije trenera, trebaju snositi odgovornost.

Ipak, mora se priznati da je ona rošada u 72. minuti u stoperskoj liniji kad je u obranu postavljen Hamza Barry bila totalno pogrešna. Taj potez Burića otvorio je sve kanale napadima gostiju, posljedično je uzrokom tri primljena gola i katastrofom Hajduka.

- Zaigrao je ‘va bank’ - rekao je Petar Bakotić, nekada šef omladinskog pogona Hajduka, inače jedan od trenera koji je na Poljud svojevremeno doveo seriju mladih igrača kao što su Miladin, Deranja, Bilić…

- Nadao se izjednačenju. Po meni je to bio dobar pokušaj s fatalnim ishodom. Ali pored tolikih izostanaka Burić i nije imao drugih rješenja.

Ostaje pitanje: što će biti dalje, to jest hoće li određene navijačke snage izazvati smjenu Burića, možda i slom predsjednika Brbića? Vrlo vjerojatno se neće ništa događati do zimske pauze.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 14:21