Ronald Gorsic / CROPIX
POLUFINALE HR KUPA

VIDEO: DINAMO JE U FINALU! BJELICA S EUROPSKOM POSTAVOM STIGAO NA KORAK DO DVOSTRUKE KRUNE Brza kontra i strašna akcija srušili Osijek na Maksimiru

Dinamo je u Maksimiru pobijedio Osijek 2:0 u polufinalu Kupa u utakmici u kojoj smo vidjeli malo pravih prilika. Olmo je nakon sjajnog solo-prodora i asistencije Petkovića u 18. minuti pogodio za 1:0, dok je konačnih 2:0 u 90. minuti postavio Šunjić nakon kontre Dinama. Suparnika u finalu Dinamo će saznati sutra kada je na rasporedu druga polufinalna utakmica između Intera i Rijeke.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 23. travanj 2019. 12:51

DINAMO - OSIJEK (2:0, Olmo 18', Šunjić 90')

DINAMO (4-1-4-1): Livaković – Stojanović, Theophile-Catherine, Dilaver, Rrahmani - Šunjić - Hajrović (od 60. Kadzior), Ademi, Olmo, Oršić (od 90. Gojak) - Petković

OSIJEK (5-3-2): Malenica - Grgić (od 46. Šorša), Škorić, Guti, Lončar, Talys - Kleinheisler, Žaper, Pilj (od 67. Bočkaj) - Boban (od 77. Ejupi), Marić

ZAGREB Stadion Maksimir. Gledatelja: 3.483

Dinamo se plasirao u finale Kupa, u Puli će jurišati na novu dvostruku krunu. Pobjedu je Bjeličina momčad izborila u igri koja neće ući u anale, niti koje ćemo se sjećati.

Bila je to predstava kakve smo već viđali ovog proljeća na domaćoj sceni, Dinamo je taman toliko dobar da stigne do trijumfa. Igrali su Modri skromno, daleko ispod europskih izdanja, ali onoliko koliko je trebalo, nisu stisnuli gas do daske, znaju da uvijek imaju dovoljno individualne kvalitete koje će na kraju biti prevaga.

Trebalo je vidjeti akciju iz koje su Modri poveli i koja je u konačnici bila 'točka na i', bez obzira na pogodak Šunjića u smiraju utakmice koji jej bio 500-ti u kup utakmicama Modrih. Ako ništa drugo, zbog toga je vrijedilo doći na utakmicu. To su trenuci koji se pamte i prepričavaju dugo vremena. Šunjić je gurnuo loptu prema Petkoviću, a Modri centarfor odlučio je biti i Messi i Ronaldo, odvozio je slalom između obrambenim igračima Osijeka, varkama je izbacio trojicu, a onda je povratnom loptom pogodio Olma kojem nije bilo previše teško pogoditi mrežu. Taj detalj koji je uostalom usmjerio utakmicu bio je najljepši trenutak maksimirskog polufinala Kupa. Da, to ne smijemo zaboraviti i jedini udarac Modrih u okvir gola u prvoj dionici.

Gledali smo zapravo ogled koji nije tako uobičajen kad se radi o modrim utakmicama u Maksimiru. Inače obično gledamo kako Dinamo stišće suparnika, kako ga polako ali sigurno gura prema šesnaestercu, sve dok negdje ne popusti. Takav scenarij smo očekivali i danas, ali Osječani su imali posve drukčiji plan. Trener Skender je odlučio kako bi bilo dobro da njegovi dečki imaju posjed lopte, pa smo recimo, pogotovo u drugom dijelu prvog poluvremena, te na početku drugog, vidjeli nešto što je raritet. Osijek je imao veći posjed lopte, a Modri su čekali negdje oko centra. Nisu se previše uzbuđivali što Osijek pokušava ofenzivno krenuti prema naprijed, sve situacije su uglavnom rješavali bez nekih problema. Najopasnije za domaće bilo je polovicom prvog poluvremena kad je Talys poslao dijagonalnu loptu s lijeve strane prema drugoj stativi, Grgić je bio u punom trku, ali Livaković je bio brži. Izgledalo je nešto opasnije za Modre i kad je udarac Pilja s nekih dvadeset metara Livaković dočekao nešto ležernije, pa mu mu lopta skliznula niz ruke u korner, neki pol metara od vratnice. Osijek je mogao nešto više napraviti i iz slobodnog udarca nakon pola sata igre, ali je njegov udarac u zidu glavom 'skinuo' Petković.

Nakon nešto više od sat vremena vidjeli smo situaciju u kojoj je Osijek mogao do poravnanja. Odlično je slobodnjak izveo Kleinheisler, ali lopta je zamalo prohujala kraj vratnice. Osijek koji je bio sasvim solidan, imao je problem koji imaju i ostale momčadi iz HNL-a koje igraju protiv Modrih. Nisu dovoljno kvalitetne da Bjeličinoj momčadi zabiju pogodak. A Dinamo će uvijek zabiti barem jedan. Modri su posljednji pogodak primili još 17. ožujka protiv Gorice, nakon toga je mreža ostala čista. U drugom poluvremenu svakako treba spomenuti i slobodni udarac Oršića koji je krajnjim naporom obranio Malenica, te odličan udarac Olma s nekih 12 metara iskosa koji je pogodio vanjski dio mreže.

DINAMO - OSIJEK (2:0, Olmo 18', Šunjić 90')

DINAMO: Livaković, Rrahmani, Dilaver, Theophile-Catherine, Stojanović, Ademi, Olmo, Šunjić, Oršić, Hajrović (od 60. Kadzior), Petković

OSIJEK: Malenica, Lončar, Gutieri, Škorić, Grgić (od 46. Šorša), Pilj (od 67. Bočkaj), Kleinheisler, Žaper, Boban (od 77. Ejupi), Talys, Marić

PRIJENOS UŽIVO

90+4 KRAJ UTAKMICE! Ušao je Andrić umjesto Petkovića, a nakon ubačaja iz kuta za Dinamo utakmica je završena.

90' GOL! 2:0 za Dinamo. Nakon ubačaja za strane za Osijek ispred Dinamova šesnaesterca uslijedila je kontra. Udarac Kadziora u situaciji jedan na jedan obranio je Malenica, a akciju je ispratio Šunjić koji loptu gura u praznu mrežu za potvrdu plasmana u polufinale. Igrat će se još četiri minute nadoknade.

87' Mlaki pokušaj Ejupija s ruba kaznenog prostora nakon centaršuta Bočkaja. Livaković bez problema hvata loptu.

84' Osijek nikako ne uspijeva ozbiljnije zaprijetiti Dinamu. Dojam je takav da bi momčad Nenada Bjelice bez većih problema trebala moći ovu utakmicu privesti kraju.

79' Novi prekršaj na Olmu na sredini terena i novi žuti karton, ovoga puta za Gutierija...

78' Povratna lopta s desnog krila Olmu koji pogađa mrežu - s vanjske strane...

77' Ejupi je zamijenio Bobana.

74' Prekršaj Škorića nad Olmom i žuti karton. Oršić šutira s 25 metara, a Malenica je ispod grede iščupao loptu.

73' Koškanje uz aut-liniju između Hajrovića i Skendera. Hajrović je zaradio žuti karton iako nije u igri.

67' Bočkaj ulazi umjesto Pilja. Prvi puta nakon slučaja "benzinska" Bočkaj igra za prvu momčad Osijeka.

63' Žuti karton za Ademija zbog prekršaja na Žaperu. Kleinheisler s 25 metara puca preko zida, a lopta odlazi metar kraj desne Livakovićeve stative.

Zagreb, 230419.
Stadion u Maksimiru.
Utakmica polufinala Hrvatskog nogometnog kupa,
GNK Dinamo - NK Osijek.
Na fotografiji: Bruno Petkovic, Mile Skoric.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

60' Ubačaj iz kuta za Osijek pa nakon odbijanca pokušaj Žapera s 25 metara koji odlazi daleko od gola. U međuvremenu iz igre izlazi Hajrović, a u igri je Kadzior.

57' Osijek je sada dvaput preko krila - jednom desnog, drugi put lijevog - došao do Dinamova gola. A sve je završilo gol-autom.

54' Ono što vrijedi spomenuti od posljednjeg unosa je samo to da je u međuvremenu na Maksimiru počela jaka kiša.

49' Kako je završilo prvo poluvrijeme tako je otvoreno i drugo. Lopta je u nogama igrača Osijeka, ali prolaza prema Dinamovu golu nema. Nekoliko dodavanja u zadnjoj liniji pa dugo lopta na krilo - uglavnom bezuspješno.

46' Počelo je drugo poluvrijeme! Zamjena kod Osijeka - Šorša je u igri umjesto Grgića.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

Gledali smo prilično ravnopravan dvoboj u prvih 45 minuta, s malo ozbiljnijih situacija. Međutim, odličan solo-prodor Petkovića i također odlična asistencija bili su dovoljni da Dinamo na odmor ode s prednošću od jednog gola.

45' Kraj prvog poluvremena u Maksimiru! Nismo vidjeli puno toga, ali Dinamo ima 1:0.

39' Solidna kombinacija Osijeka koja je dovela do toga da Žaper ostane sam na 17-18 metara i zatim loptu ljevicom pošalje daleko od Dinamova gola.

35' Osijek drži posjed, ali dojam je prilično bezopasan.

30' Žuti karton za Šunjića zbog prekršaja na Bobanu na rubu šesnaesterca. Slobodnjak je izveo Škorić, a lopta od živog zida odlazi u korner.

27' Loša reakcija Livakovića. Pilje je šutnuo s trideset metara, Livaković je pokušao uhvatiti loptu koja na njegovu sreću odlazi u korner, a ne u mrežu...

Zagreb, 070319.
Stadion Maksimir.
Dinamo -  Benfica, utakmica 1/8 finala UEFA Europa Liga.
Na fotografiji: Dominik Livakovic
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

25' Kontra Osijeka. Talys je na drugoj stativi tražio Grgića, ali je njegovo dodavanje presjekao Livaković.

23' Prekid za Osijek, a ubačaj s desnog krila je neupotrebljiv. Osim toga, dosuđeno je i zaleđe...

18' GOL! Dinamo vodi 1:0. Petković je izmiješao pola obrane Osijeka pa sjajno odigrao povratnu za Olma koji je šalje u mrežu.

16' Marić je niski centaršut nogom posrpemio u mrežu Dinama, ali je gol opravdano poništen zbog zaleđa.

14' Dinamo polako preuzima kontrolu nad utakmicom. Ubačaj iz kuta Hajrovića, međutim, nije bio opasan.

Zagreb, 030818.
Stadion Maksimir.
Nogometna utakmica 2. kola 1. HNL, Dinamo - Istra 1961.
Na fotografiji: Izet Hajrovic.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Foto: Boris Kovacev / CROPIX

18' Gol! Dinamo vodi 1:0! Petković je promiješao pola obrane Osijeka pa odigrao sjajnu povratnu za Olma koji je bez problema šalje u mrežu.

12' Ubačaj Hajrovića iz prekida s lijevog krila na drugoj stativi izbacuje Malenica.

7' Opasan centaršut Orišića s lijevog krila počistila je obrana Osijeka!

5' Mlak početak utakmice na Maksimiru, bez prijetnji na obje strane travnjaka.

1' Počela je utakmica u Maksimiru!

***

18.43 Sastavi Osijeka i Dinama za današnju utakmicu...

18.32 Službeni zapisnik utakmice:

Linker
25. travanj 2024 12:20