Rudeš - Rijeka
 Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
PRVA HNL

DEČKI IZ KULTNOG ZAGREBAČKOG KVARTA ŠOKIRALI PRVAKA HRVATSKE Rijeka primila 'četvorku', ali zbog jedne situacije ponovno će se voditi rasprava

U susretu 29. kola Prve HNL Rudeš je pobijedio Rijeku 4-2. Bio je to start poput Bena Johnsona na 100 metara, tek je nekoliko prvoligaša u 26-godišnjoj povijesti najvišeg hrvatskog ranga suparnicima uspjelo zabiti dva pogotka u početne četiri minute utakmice.
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 13. travanj 2018. 20:19

NK RUDEŠ - NK RIJEKA 4:2 (Boreković 2', Kamenar 5', Budimir 48', 67' / Heber 34', Pavičić 60')

RUDEŠ: Čondrić - Grujević, Borevković, Mesarić, Pavić - Galilea - Fazli, Segado (od 59. Muić), Kamenar (od 89. Ivančić), Lulić - Budimir (od 78. Glauder). Trener: Jose Manuel Aira.

RIJEKA: Sluga - Zuta, Župarić, Escoval, Leovac (od 30. Puljić) - Capan, Grahovac - Acosty (od 69. Punčec), Pavičić, Heber - Čolak (od 63. Gorgon). Trener Matjaž Kek.

Rudešova namjera bila je jasna i uspješna, od dva gola deficita na otvaranju Rijeka se nije uspjela oporaviti pa je tako nakon tri rezultatski uvjerljive ligaške pobjede od Rudešana upisala i prvi poraz.

Rudeš je u euforiji, nanizao je treću uzastopnu pobjedu i postao osmi hrvatski prvoligaš koji je svladao Matjaža Keka njegovoj petogodišnjoj eri na klupi Rijeke. Nakon vrhunske predstave momčad Josea Manuela Aire dočekala je bijeg s dna ljestvice nakon čak pola godine! Istra 1961 je 14. listopada 2017. kod kuće svladala Rijeku u 12. kolu i prepustila Rudešu začelje kojem se vratila porazom u Osijeku. Opet je Rijeka, eto, skrojila dno.

Idealan centaršut Karla Lulića u 2. minuti, Toni Borevković je pobjegao svom čuvaru Joau Escovalu i glavom zabio svoj prvi prvoligaški gol u karijeri nakon samo 85 sekundi dvoboja. Nisu Riječani još valjda ni shvatili da gube, a već su u 4. primili i drugi gol. Mario Budimir je pronašao Karla Kamenara, koji se atraktivnim driblingom poigrao s Lukom Capanom i Leonardom Zutom.

Nakon što je odradio prvi dio posla, Kamenar je neobranjivim udarcem probio nemoćnog Simona Slugu. Samo je Dinamo u svim natjecanjima ove sezone Rijeci uspio zabiti dva gola u prvom poluvremenu, kažnjeni kapetan Filip Bradarić iz svečane lože mogao je samo pogledom pratiti brzi potop svojih suigrača.

Oporavili su se Riječani od šoka, zadominirali terenom pa u 24. minuti stvorili šansu koju nije bilo lako zapucati. Domagoj Pavičić za Maxwella Acostyja i pomalo nevjerojatan promašaj Srđana Grahovca s druge vratnice. Već u 30. minuti Kek je iz igre izvadio Marina Leovca, na njegovo mjesto poslao Zutu, desni bek postao je Capan, a ulaskom Jakova Puljića pomaknuo se Pavičić na malo povučeniju poziciju.

Rijeka je smanjila zaostatak kontroverznim pogotkom u 34. minuti. Acosty je ubacio s desne strane, a Capan pokušao igrati loptom, no nije je dotaknuo pa je Heber krasnom reakcijom petom poslao loptu u mrežu. Pomoćni sudac Dalibor Conjar dignuo je zastavicu zbog zaleđa Capana, glavni Dario Bel već je pokazao na centar kada mu se Conjar javio u slušalice. Povukao je osječki mahač svoju odluku, iako je pitanje je li to trebao učiniti. Capan je bio u zaleđu, Heber nije, no teško je ustvrditi da Capan svojim kretanjem i potezom nije utjecao na igru.

Spektakl se nastavio i u drugom dijelu, u 48. minuti Mario Budimir zabio je svoj 12. ligaški gol ove sezone, ali je desetak minuta kasnije Pavičić udarcem izvana nakratko vratio nadu gostima s Rujevice. Ipak, ubrzo potom i četvrti gol Rudeša. Budimir se sjurio u šesnaesterac, lakoćom se otresao Escovala i pucao, a Sluga je obranio. Odbila se lopta natrag Budimiru, koji je pao nakon što ga je Župarić gurnuo s leđa. Bel je pokazao na bijelu točku, pokazao drugi žuti Župariću, vjerojatno zbog prigovora, a Budimir je mirno zabio i 13. put te se izjednačio s El Arabijem Hilalom Soudanijem. Prvi topnik lige Heber je sada na 16 golova.

Pokušavala je Rijeka s igračem manje, s desetoricom su na kraju ostali i Rudešani nakon isključenja Markusa Pavića, ali ostalo je na šest golova, ukupno devet žutih i dva crvena kartona. I veličanstvenoj pobjedi Rudeša.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. travanj 2024 20:57