Tom Dubravec / CROPIX CROPIX
TEŠKA VREMENA

DINAMO I HAJDUK SE OGLASILI O VRUĆOJ TEMI SMANJENJA PLAĆA S Maksimira stigao posebno zanimljiv odgovor: Troškovi su nam sada također manji...

Evo kakva je situacija s plaćama i likvidnosti u doba koronavirusa u dva najveća hrvatska kluba Dinamu i Hajduku...
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 21. ožujak 2020. 17:14

Kakva je situacija u Dinamu, hoće li i najuspješniji hrvatski klub morati kresati troškove, smanjiti plaće i ugovore? Znamo da naši nogometni klubovi teško prate trendove bogatih zemalja, u kojima se budžet većinom budi od sponzora, prodaje ulaznica, suvenira i TV prava, dok u Hrvatskoj, time i u Dinamu, najveći dio klubova živi od prodaje igrača i UEFA-inih i FIFA-inih nagrada za rezultate.

U situaciji u kojoj je nogomet trenutno, možda je to i sreća u nesreći, jer hrvatski klubovi, dok se ne igra i ne mogu toliko, od TV prava, sponzora, ulaznica..., kad ti udjeli i nisu, u većini klubova, preveliki. A transfere i europske rezultate još stignu unovčiti.

Pitali smo u petak u Dinamu kakvi su planovi klupske Uprave po tom pitanju, hoće li se išta mijenjati, slijede li i u Maksimiru ikakvi rezovi, prije svega, ugovora i plaća igrača?

- Uprava i vodstvo Dinama su u stalnom radu i analizama postojeće situacije. Rezultat višegodišnjih dobrih poslovnih i sportskih rezultata ima kao svoju posljedicu da je klub u ovoj kritičnoj situaciji u svakom smislu stabilan te održava sustav u opsegu i mjeri koja je prilagođena trenutnom stanju. To uključuje i redovnu isplatu plaća, kako igrača i trenera, tako i drugih zaposlenika kluba. Upravo ovaj tjedan smo isplatili plaću za veljaču. Već su donesene mjere koje reduciraju troškove kluba i kojima se osigurava osnovna likvidnost kluba i redovno servisiranje osnovnih obveza. Sigurno je da, kao i svi ostali poslovni subjekti, osjećamo i osjećat ćemo posljedice krize, jer je zabranjena naša osnova djelatnost, ona sportska. Samim time s jedne strane imamo pad troškova uvjetovanih odigravanjem utakmica i provođenjem trenažnih procesa, ali i s druge strane bitno smanjen prihod od prodaje, sponzorskih ugovora itd. - službeni je stav kluba.

Teret na sve

Uz to ide i sljedeći dodatak, koji se tiče i svih ostalih zaposlenih u klubu, ne samo igrača, trenera i struke.

- U ovom trenutku nismo blizu odluke o smanjivanju plaća zaposlenika kao niti blizu odluke o smanjivanju broja zaposlenika ili raskida postojećih ugovora s igračima. Međutim, ako i kada bude bilo potrebno, spremni smo donijeti sve legitimne odluke s ciljem opstanka kluba. To je iznad svega, a pri tome ćemo voditi računa da svi podnesu teret krize, proporcionalno visini svojih primanja - kaže službeni Dinamo.

HAJDUK: Igrači i dalje primaju redovnu plaću, očekujemo reakciju i mjere HNS-a

Nema nogometa, nema prihoda. Situacija je na Poljudu ista kao i u svim klubovima diljem svijeta. Skromna je utjeha za Bijele što su posljednju utakmicu na svom stadionu početkom ožujka odigrali protiv Dinama kada je na tribinama bilo preko 22.000 gledatelja. Sigurno je da će i prihod s derbija pomoći Hajduku u likvidnosti za blisko turbulentno razdoblje, ali ostaje tema “što i kako dalje”. Na pitanje “kako će Hajduk ispunjavati obveze prema igračima sljedećih mjeseci”, s Poljuda smo dobili odgovor.

- Igrači HNK Hajduk i dalje primaju redovnu plaću. Pratimo situaciju koja se trenutno događa u cijelom svijetu i očekujemo reakciju i određene mjere krovnih nogometnih institucija kako bi se zaštitili klubovi, ali i sami igrači. Sigurno je da će trenutne okolnosti utjecati i na cjelokupno nogometno tržište, odnosno i na proračune brojnih klubova. Stoga vjerujemo da će se u sljedećem periodu donijeti odluke koje će biti na korist klubova, igrača, ali i svih ostalih djelatnosti vezanih uz nogomet općenito - rečeno je u službenom odgovoru HNK Hajduk.

Svježi novac

S obzirom na to da je Hajduk jedan od najtransparentnijih klubova, poznati su svi izdaci koje su Splićani imali na nivou protekle sezone.

Početkom tjedna Hajduk je objavio financijsko izvješće za proteklu 2019. godinu, u tom izvješću rečeno je da su plaće igrača splitskog kluba u prošloj godini iznosili ukupno 48,14 milijuna kuna. U tom trošku stavka plaće je 36,63 milijuna kuna, a 11,51 milijuna kuna je stavka “ostali nerazvrstani troškovi primanja igrača”.

U praksi, to znači da su Bijelima protekle godine bila potrebna 4 milijuna kuna mjesečno za izdatke plaća igrača. Pritom su ostali zaposlenici Hajduka koštali klub 23,87 milijuna na godišnjoj razini. Brojke pružaju jasnu sliku, Hajduku je prošle godine trebalo 6 milijuna mjesečno za plaće zaposlenika i igrača, stoga je razvidno da se i ove godine može računati na slične troškove. Iz klupskog stava jasno je da će se plaće isplaćivati, prema izvješću poslovanja za 2019. godinu, klub je iskazao pozitivu od 4,79 milijuna kuna. Jasno, taj plus je knjigovodstvena stavka, a klub živi od dotoka svježeg novca. Kakav je cash flow, to je pitanje od kojeg ovisi aktualna likvidnost kluba. Ali sigurno je da će u cijeloj situaciji i igrači morati podnijeti dio tereta krize. U Bundesligi su nogometaši već shvatili težinu situacije, smanjit će dio ugovora. Što će napraviti nogometaši po HNL-u, za sada je individualna tema (J. Radić)

Linker
19. travanj 2024 20:06