Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
KOMENTAR NA AKTUALNOSTI KOD MODRIH

DINAMO LOVI OZBILJNA POJAČANJA S Maksimira komentiraju 'vruće' odlaske i budućnost pod Bjelicom: 'Mogli bi imati ono što smo imali sa Zokijem'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 28. svibanj 2018. 17:48

Duga sezona, puna amplituda, turbulentna. Na kraju rezultatski vrlo uspješna. Vrijeme je za podvlačenje crte i najave onoga što dolazi naljeto. Ali i ono ljeto iza...

- Naporna je bila sezona, zahtjevna, s puno uspona i padova. Rezultatski uspješna, dvije krune u seniorima, u mlađim kategorijama uzeli smo sva tri prvenstva i jedan Kup. Jedini nedostatak bilo je neigranje u grupnoj fazi u Europi, nije dobro ni to što smo imali čak tri trenera. Ali ukupno gledajući, sezona je bila jako dobra - kaže Tomislav Svetina, dopredsjednik Dinamove Uprave.

Momčad ima rezervi

Kad već spominjemo te promjene trenera, jesu li one ipak bile brzoplete?

- Sad se, s ovim odmakom, to može zaključiti, meni je žao što Nenad Bjelica nije dobio priliku nakon Zokijeva odlaska. Bez obzira na sve, svatko je dao doprinos ovim uspjesima. Mario Cvitanović čitavu jesen nije bio poražen, pobijedio je Hajduk, pobijedio je na Rujevici s 10 igrača, napravio bodovnu prednost, afirmirao tri-četiri mlada igrača... Nikola Jurčević pobijedio je na Poljudu i potvrdio naslov te svladao Rijeku u polufinalu Hrvatskog nogometnog kupa. Bjelica je došao kao netko tko je imao privilegiju da u četiri dana digne dva trofeja i vjerujem da ćemo s njim pokušati napraviti nešto što nismo uspjeli s prethodnicima. Sad, donose li se neke odluke ishitreno ili pak presporo... Velik je tu pritisak, definitivno moramo napraviti zaokret što se tiče trenera, ono što smo imali sa Zokijem nekoliko godina trebali bismo imati s Bjelicom u idućem razdoblju. Jer to daje sigurnost, vjeru, a njemu mogućnost da kao trener upozna igrače, napravi doselekciju, da neki i otpadnu, drugi dođu... To je ono što je Zoki napravio.

Vinkovci, 230518.
Stadion Cibalije.
Utakmica Finala Hrvatskog nogometnog Kupa, 
GNK Dinamo - HNK Hajduk.
Na fotografiji: slavlje Dinama.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX

Znači, Bjelica je sad dugoročno rješenje. Nešto kao Matjaž Kek u Rijeci?

- Teško je uspoređivati Rijeku i Dinamo po bilo čemu, pa i po tome. Nijednog trenera ne dovedeš da bude kratkoročno rješenje, nismo ni Bjeličine prethodnike dovodili s tom namjerom. Bjelica ima sjajan start. Možemo pumpati i govoriti da će biti ovako ili onako, ali ja vjerujem i da ova momčad ima puno rezervi i da s nekoliko pojačanja možemo imati jako solidnu momčad.

Dobro, kakav je plan za ljeto?

- Treba nam četiri-pet ozbiljnih pojačanja, da se završi smjena generacija u momčadi, koja je doživjela kulminaciju u Ligi prvaka. Nećemo govoriti o imenima, pregovaramo, radimo na pojačanjima, svakodnevno. To trebaju biti igrači koji će biti nositelji igre. Zasad smo realizirali dolaske Šunjića, Menala, Moharramija, Oršića, igrača koji se potpuno afirmirao u Koreji, u pregovorima smo s još tri-četiri igrača.

Sammir
Marko Todorov / Hanza Media / Hanza Media

Sammir? Vidjet ćemo

Jedan je od njih i Sammir?

- Vidjet ćemo kako će završiti saga sa Sammirom.

Odlasci? Borna Sosa i Ante Ćorić otišli su iz Maksimira, hoće li ih još biti na tom putu?

- S Romom smo se dogovorili oko Ćorića, Sosa je otišao, imamo ponude za još neke naše igrače, vidjet ćemo što će se i u kojoj mjeri ostvariti. Neki koji su sad u kadru možda neće biti u prvom planu pa će i oni sami tražiti da odu.

Aktualna je priča Hilal Soudani. Kratko i jasno - ide ili ostaje u Dinamu?

- Za njega imamo više ponuda. On je više puta izrazio svoje zadovoljstvo igranjem u Dinamu, a moje mišljenje glasi: dok je on zadovoljan, dok sam ne odluči otići iz Dinama, on zaslužuje biti u Dinamu! U pet godina, koliko ovdje igra, Soudani je dao najviše, ne samo od stranaca nego i od svih igrača.

Jeste li razgovarali s njim, je li bliži ostanku ili odlasku?

- On još razmišlja... Zaista je tako.

Split, 220418.
Stadion Poljud.
Utakmica 1. HNL izmedju HNK Hajduka i GNK Dinamo.
Na fotografiji: Soudani.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Možemo bez prodaje

Hoćete li zato imati problema s financijama, preoblikovanje bi trebalo donijeti svjež kapital u klub?

- Ne treba mistificirati stvari. Pogledajte sve druge klubove, koliko su oni konkurentni bilo gdje. Naš je budžet takav kakav jest, u našem su okruženju televizijska prava simbolična, prihodi od marketinga ne postoje, igramo na stadionima iz sredine 20. stoljeća, a naravno da je onda teško funkcionirati bez prodaje igrača i igranja u Europi. To je tako već 10 godina, nije to ništa novo, i mi tako živimo. Imamo sjajne mlade igrače, mlade generacije, stalno proizvodimo igrače, ali teško možemo dugoročnije planirati. Zato smo govorili da bi to preoblikovanje bilo dobro jer bi potencijalni vlasnik mogao raditi dugoročnije planove. Ali Dinamo može funkcionirati i bez preoblikovanja ako bude takva odluka.

Ostaje 25 milijuna €

Koliki će ove godine biti budžet maksimirskog kluba?

- Operativni su rashodi oko 25 milijuna eura, to je ono što se potroši, i mi to redovno servisiramo, nemamo problema s tim. Ostajemo na toj razini.

Ima li Dinamo problema s poslovanjem s obzirom na to da, uz prodaju, ovisi o plasmanu u Ligu prvaka?

- Bili bismo u ozbiljnom problemu da razmišljamo da opstojnost kluba ovisi o Ligi prvaka. Nevjerojatno je s kojom lakoćom ljudi govore o Ligi prvaka, a pogotovo oni koji je nikad nisu igrali. To je kao da ja objašnjavam da je lako doći na Mjesec. Pogledajte koji su klubovi s ovih prostora igrali u Ligi prvaka, nema ih baš puno. Napravit ćemo sve da dovedemo Ligu prvaka u Maksimir, ali ne možemo na tome temeljiti svoju budućnost, moramo tražiti način da napravimo iskorak.

Linker
21. travanj 2024 18:08