CROPIX
REDOVITA SKUPŠTINA

DINAMO OBARA REKORDE Modri objavili financijski najuspješniju godinu, Mamić poručio: 'Obrisat ćemo pod s argumentima tužiteljstva'

Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 13. ožujak 2017. 20:44

Rekordnih, gotovo pola milijarde kuna, uprihodio je GNK Dinamo u 2016. ostvarivši dobit od 103,647.493 kune ili skoro 14 milijuna eura, čime je "izašao iz Uefina financijskog nadzora", istaknuo je na godišnjoj skupštini direktor kluba iz Maksimira Tomislav Svetina. Međutim, najveći pljesak 60 okupljenih od 80 članova skupštine na kraju je dobio Zdravko Mamić.

- Nakon zadnje, prosinačke skupštine ukorio me moj i prijatelj svih nas Mladen Vedriš što nisam uzeo riječ, jer da sam u međuvremenu dvaput bio u pritvoru i da bi bilo lijepo da me ljudi čuju. I pristao sam, no drugi moj prijatelj, koji ima velik utjecaj na mene, Marijan Hanžeković, maloprije mi je rekao da ne govorim puno jer ću svoju bitku biti u sudnici. I ja ne mogu a da ne poslušam i jednoga i drugoga. Htio sam vam govoriti o istragama, načinima kako su se vodile, reći svoje argumente, donio sam i papire, no obratite pažnju kad počne suđenje u Osijeku 27. i 28. travnja. Mogu samo reći da ćete biti ponosni na Dinamovu prošlost, na rad Uprave na kojoj sam bio na čelu, nećete se crvenjeti i budite sigurni da ćemo s argumentima tužiteljstva, kakvi god bili, obrisati pod i da ću sigurno dokazati ispravnost poslovanja našega Dinama - naglasio je bivši izvršni dopredsjednik i predsjednik, a danas klupski savjetnik.

Objasnio je još Mamić da je prihod za 2016. "samo" pola milijarde kuna zato što je s Interom i Napolijem dogovoreno da posljednja rata za Brozovića (4 mil. eura), odnosno odšteta za Roga (14 mil. eura, lani je samo posuđen za 2 mil.) stigne na klupski račun u 2017., čime je sa 18 sigurnih milijuna eura već gotovo zatvoren proračun za sljedeće razdoblje.

Direktor Svetina je na početku naglasio da je 2017. godina najuspješnija i na financijskom i na sportskom planu, jer osim 492,723.273 kn prihoda (389,075.780 rashoda) "modri" su postali prvaci u svim natjecanjima svih kategorija, osim u juniorskom kupu gdje su ih na 11-erce pobijedili Osječani iz Hypo-Limača.

- Kako 60 milijuna kuna iznosi amortizacija, operativna dobit zapravo je bila 163,647.493 kune (22 mil. eura!). Platili smo poreza 35 milijuna kuna. Sve je to rezultat rada, promišljanja i strategije, kao i desetorica mladih igrača s kojima smo potpisali ugovore do ljeta 2022. Zato nas ne brinu trenutna Rijekina četiri boda prednosti, nakon Rujevice to će biti puno manje, a 27. svibnja proslavit ćemo 12. uzastopni naslov - naglasio je Dinamov direktor, koji nije izdržao da ne primijeti kako se "nakon penala u Vinkovcima cijela država digla na noge i sve stranke izdale priopćenje, a nakon što je naoružani čovjek na Jadranskom derbiju natjeravao suca kao u filmovima Charliea Chaplina svi političari šute".

Predsjednik Nadzornog odbora Miroslav Rožić objavio je strukturu prihoda spomenutih pola milijarde kuna, što je gotovo dvostruko više nego 2015. godine:

- Govorit ću u postocima: od ulaznica u prvenstvu i kupu 0,14, od godišnjih ulaznica 0,22, a od TV prava 0,59. Grad Zagreb, pak, sudjeluje u prihodu sa 4,86 posto, od čega gotovo 3 posto otpada na održavanje stadiona, a ostatak na školu nogometa. Ulaganja u stadion su, pak, naš, a ne gradski novac. Najveći dio, čak 90,1 posto prihoda su iz inozemstva, od Uefinih premija za natjecanje do odšteta iz transfera igrača - obznanio je Rožić. Dakako, financijsko izvješće je jednoglasno prihvaćeno.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 23:56