Željko Hajdinjak / Cropix
FINALE HRVATSKOG KUPA

DINAMO OBRANIO DVOSTRUKU KRUNU Dalekometna topčina Roga i slaba reakcija Rozmana donijele novi naslov u Maksimir

Nogometaši Dinama osvojili su po 14. put Hrvatski nogometni kup. U velikom finalu u Osijeku Modri su pobijedili Slaven Belupo s 2:1.
Piše: Alen LesičkiObjavljeno: 10. svibanj 2016. 19:30

DINAMO - OSIJEK 2:1 (Pjaca 31'-11m, Rog 77' / Ejupi 61')

DINAMO: Ježina - Matel, Sigali, Schildenfeld, Sosa - Antolić, Machado (od 72. Fernandes) - Soudani (od 72. Hodžić), Ćorić (od 87. Henriquez), Pjaca - Rog

SLAVEN BELUPO: Rozman - Purić, Edson, B. Musa, Štiglec - Pokrivač, Jambor - Ozobić, Christensen, Delić (od 71. Križman) - Ejupi

OSIJEK. Stadion Gradski vrt - 3,000 gledatelja; Sudac: Ante Vučemilović-Šimunović (Osijek)

Žuti kartoni: Sosa, Machado, Rog / Edson, Ozobić

Crveni kartoni: -

Rabuzinovo sunce grijati će Maksimir i sljedeće godine. Jedna teška Dinamova godina dobila je u Osijeku najbolji mogući epilog. Nakon Lige prvaka i 11. titule u nizu, sinoć su 'mdori' stigli i do Kupa pobjedivši Slaven Belupo 2-1. Marko Pjaca zabio je iz penala dok mu je imenjak Rog osigurao trijumf pogotkom koji ide na dušu vratara Rozmana. Naime, u trenucima dok je Belupo golom Ejupia vratio utakmicu u egal te počeo opasno prijetiti, Rog je s tridesetak metara opalio u peterac, lopta je pala ispred Rozmana ali ga je po mokroj travi prevarila i završila u mreži...

Neutralni teren u Osijeku trebao je ponuditi spektakl. Naglasak je na ovo 'trebao'. Kiša je upropastila 'praznik nogometa' u koji je HNS uložio silan trud. Ipak, na Gradskom vrtu našla se velika skupina navijača iz Koprivnice kojoj je ton navijanju davala limena glazba a čiji je repertoar krenuo sa zavičajnom himnom 'Podravino moja mila'. Bili su tu i malobrojni navijači Dinama, pristigli većinom iz provincije i uglavnom raspoloženi za vrijeđanje. No, to je bila očekivana kulisa u Osijeku. Izostali su domaći navijači, a nije baš da im možemo zamjeriti jer i površan pogled na stadion Gradski vrt sugerira tek betonski mastodont kojem je odavno istekao rok trajanja. Doduše, ne razlikuje se previše od ostalih stadiona u Hrvatskoj, pogotovo onog 'nacionalnog' u Maksimiru koji je njegova veća i uljepšana verzija.

U najavi je Željko Kopić rekao kako nema govora o 'parkiranju autobusa' a uvodne minute potvrdile su agresivan pristup Belupa. Bili su nekako življi i s jasnom namjerom da dokažu kako u Osijek nisu došli kako bi se upisali u krug čestitara Dinamovoj dvostrukoj kruni.

S druge strane, Zoran Mamić uživa luksuz da na klupi može ostaviti jednog Juniora Fernandesa čiji je govor tijela na zagrijavanju sugerirao kako baš i nije zadovoljan odlukom trenera. Kako bilo, Belupo nije iskoristio pospani ulazak Dinama u utakmicu. Trebalo je 'modrima' nekih dvadesetak minuta da povežu konce i počnu ozbiljnije ugrožavati vrata Matjaža Rozmana. Led je probio Ante Ćorić čiji je udarac završio u vratarevu naručju, dok je onaj Matelov otišao tik pored lijeve vratnice.

No, ako ne može iz igre, može iz penala. Pjaca je nakon pola sata igre gurnuo loptu za Soudanija kojeg u kaznenom prostoru ruši Edson. Za suca Vučemilovića nije bilo dvojbe, baš kao niti za Edsona koji uopće nije potestirao. Loptu je na bijelu točku stavio Pjaca i rutinski pogodio lijevi kut za 1-0.

Nakon primljenog gola, Belupo je krenuo s više rizika u svojoj igri. S Ozobićem u glavnoj ulozi, do poluvremena su kreirali nekoliko opasnih situacija ali bez konkretne završnice.

Shvativši kako nemaju što za izgubiti, a mogu ući u povijesti, Slaven Belupo je u nastavku išao na 'sve ili ništa'. Pokušaj glavom Muazfera Ejupija bila je uvertira za 61. minutu kada najbolji strijelac Belupa pogotkom za 1-1 završava sjajnu kontru i ubačaj Delića. Pogodak je momčadi iz Koprivnice dao krila, zasvirala je limena glazba a navijači su počeli vjerovati u čudo. No, umjesto senzacije stigao je hladan tuš s tridesetak metara. Bio je to šok od kojeg se nisu oporavili do kraja...

SVI POBJEDNICI HRVATSKOG KUPA

1992. Inker-Zaprešić

1992/93. Hajduk

1993/94. Croatia

1994/95. Hajduk

1995/96. Croatia

1996/97. Croatia

1997/98. Croatia

1998/99. Osijek

1999/00. Hajduk

2000/01. Dinamo

2001/02. Dinamo

2002/03. Hajduk

2003/04. Dinamo

2004/05. Rijeka

2005/06. Rijeka

2006/07. Dinamo

2007/08. Dinamo

2008/09. Dinamo

2009/10. Hajduk

2010/11. Dinamo

2011/12. Dinamo

2012/13. Hajduk

2013/14. Rijeka

2014/15. Dinamo

2015/16. Dinamo

UKUPNO

14 - Dinamo (Croatia)

6 - Hajduk

3 - Rijeka

1 - Osijek, Inter Zaprešić

PRIJENOS UŽIVO

90+3' - Završena je utakmica u Osijeku. Dinamo je pobijedio s 2:1 i obranio naslov pobjednika u Hrvatskom kupu.

89' - U tijeku je sama završnica. Igra se otvoreno na obje strane.

77' - GOOOL! Dinamo vodi 2:1! Zabio je Rog dalekometnim udarcem! Pucao je Rog s nekih tridesetak metara, lopta je nezgodno odskočila na mokrom travnjaku i prevarila vratara Rozmana. Dojam je kako je Rozman morao zaustaviti taj udarac.

72' - Dinamov trener Mamić pokušava izmjenama probuditi svoju momčad. Uveo jue Fernandesa i Hodžića, a izveo Soudanija i Machada.

61' - GOOOL! Slaven Belupo je izjednačio preko Ejupija. Ozobić je uposlio Delića na lijevoj strani, ovaj je sjajno ubacio i Ejupi je s nekih sedam metara savladao Ježinu.

57' - Velika prilika za Dinamo nakon kombinacije Roga i Pjace, ali nema gola.

50' - U prvih pet minuta igre u nastavku nismo vidjeli ozbiljniju priliku.

46' - Krenulo je drugo poluvrijeme u Gradskom vrtu.

45' - Završeno je prvo poluvrijeme. Na odmor Dinamo odlazi s vodstvom 1:0!

42' - Sama je završnica prvog dijela. Dinamo ima gol prednosti i djeluje puno bolje nakon postignutog gola.

31' - GOOOL! Dinamo vodi 1:0, zabio je Marko Pjaca iz jedanaesterca!

30' - Jedanaesterac za Dinamo! Edson je oborio Soudanija u kaznenom prostoru.

23' - Zasad najopasnija prilika na susretu. Pucao je Matel nakon dodavanja Soudanija, ali lopta odlazi pokraj gola.

19' - Prvi pokušaj u okvir suparničkih vrata. Tukao je Ćorić, ali nema problema za Rozmana.

13' - Malobrojni gledatelji u Gradskom vrtu u dosadašnjem dijelu susreta još nisu vidjeli niti jednu priliku. Dinamo je susret otvorio veoma skromno.

9' - U otvarajućim minutama susreta Slaven Belupo je ambiciozan i više napada.

3' - Iako je riječ o utakmici za naslov, tribine zjape prazne. Ono malo navijača bodri momčad Slaven Belupa.

1' - Započela je finalna utakmica Hrvatskog nogometnog kupa.

Linker
18. travanj 2024 06:38