Foto: Boris Kovacev / CROPIX
ODRŽANA PRESICA U MAKSIMIRU

DINAMO ODGOVORIO NAVIJAČIMA KOJI ŽELE SPRIJEČITI PRIVATIZACIJU 'Želimo razgovor, a ne prepucavanje, jer jedini koji pati je naš Dinamo'

Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 18. svibanj 2018. 15:25

Uprava Građanskog nogometnog kluba Dinamo odgovorila je na članske zahtjeve i upozorenja Udruge 'Dinamo to smo mi' od 20. travnja 2018., a dan nakon što na Odboru za orazovanje i sport zagrebačke Gradske skupštine nije prošao prijedlog Kluba zastupnika Neovisnih za Hrvatsku, kojim se izražava protivljenje preoblikivanju sportske udruge GNK Dinamo u sportsko dioničko društvo prije nego se u toj udruzi provedu potpuno transparentni izbori u skladu s pozitivnim propisima, u Maksimiru su pred novinare sjeli predsjednik Uprave GNK Dinamo Igor Kodžoman, dopredsjednik Tomislav Svetina i predsjednik Nadzornog odbora Miroslav Rožić.

Zaključak njihova odgovora, koji je stigao u zakonskom roku, manjem od mjesec dana, glasi:

- Svi prigovori koje autori predstavke upućuju Klubu zbog navodnog netransparentnog djelovanja Kluba su neosnovani na važećim odredbama Zakona o udrugama i Statuta Kluba.

- Svi prigovori zbog navodne nelegitimnosti, nelegalnosti i nestatutarnosti sastava Skupštine Kluba su neosnovani na važećim odredbama Zakona o udrugama i Statutu kluba.

- Svi prigovori na utjecaj prethodno spomenutih i navodnih problema u djelovanju Kluba na postupak preoblikovanja su neosnovani, a prigovor u pogledu sukoba interesa nije obrazložen na naćin kako bi to morao biti prema članku 42, st 1. Zakona o udrugama.

- Svi prigovori o financijskom stanju kluba iznijeti u podnesku potpuno su proizvoljni i neistiniti.

Nakon što je Svetina večer prije argumentima koje je iznio uspio uvjeriti članove gradskog Odbora za obrazovanje i sport da odbiju prijedlog Neovisnih i to s tri suzdržana glasa (HDZ, HNS i Stranka rada i solidarnosti), a dva za prijedlog (Neovisni i SDP), ponovio je ukratko glavne činjenice i pred medijima, ali i naglasio:

- Poruka koju želimo poslati nije je li netko pobijedio ili izgubio, jer ovo je situacija gdje jedan dio naših navijača nije zadovoljan, no puno bolje je da se razgovara jer u ovoj situaciji jedini tko gubi je Dinamo.

Svi mi, nastavio je dalje Svetina, ovaj naslov prvaka zbog zadnjih rezultata ne doživljavamo s euforijom ni zanosom kojim bismo trebali, ali činjenica je da smo prvaci, ne uvjerljivi, ali smo bili najbolji i kako sam lani čestitao Rijeci dvostruku krunu jer je bila najbolja, tako je i sada napravila Rijeka.

- Volio bih razgovarati kako se ne zadovoljiti s naslovom nego kako osvojiti dvostruku krunu, dati satisfakciju cijeloj plavoj obitelji da ovu turbulentnu sezonu zatvorimo na najljepši način, a ova priča s nezadovoljnima glede stvari u i oko kluba, dojam ne znači da je nešto nezakonito i protivno propisima, dakle neka se razgovara, neka zajednički dođemo do nekih zaključaka, jer ovo prepucavanje iscrpljuje jednu i drugu stranu.

Kako je istaknuo predsjednik Uprave Igor Kodžoman, zadnjih mjesec dana po medijima se provlače krivi podaci potaknuti iz udruge 'Dinamo to smo mi', a predsjednik NO-a Miroslav Rožić se nadovezao naglasivši da “ovaj odgovor pokazuje drugačiji odnos koji bismo željeli uvesti u komunikaciju sa članstvom”.

- Ne smatramo mi svaku inicijativu malicioznom, no primijetili smo da ova vrvi neznanjem, neinformiranošću i naivnošću, zato smo iznjeli ovakav odgovor.

Ukratko, Dinamo to smo mi je u svom podnesku o navodnom nejavnom djelovanju Kluba (“netransparentnosti” koristio i citirao već više godina nevažeći tekst Zakona o udrugama, koji je prestao važiti 1. listopada 2014. Iz Dinama ističu da prema važećem zakonu “udruga nije osoba javnog nego privatnog prava” što Klub dovodi “u zonu djelovanja načelom neovisnosti, koje smo procijenili jačim od utjecaja načela javnosti”.

Nadalje, glede prigovora oko nelegitimnosti odgovara se da je način na koji je Statutom Kluba utvrđen sastav Skupštine GNK Dinamo u potpunosti odgovara Zakonu o udrugama, jer se udruzi pruža mogućnost da formira skupštinu kao tijelo svih članova ili kao tijelo sastavljeno od predstavnika izabranih na način propisan statutom udruge, a Klub se opredijelio za drugu opciju. Naglašava se da su “svi odabiri Kluba glede vrste/kategorije članova i načina njihova predstavljanja nesumnjivo sukladni opcijama koje Zakon o udrugama ostavlja na dispoziciju.

Uprava GNK Dinamo jedino priznaje “formalni propust”, što se pri učlanjivanju u klub ne uzima OIB članova Kluba, ali to ne smatra nepremostivim problemom koji bi trebao zaustaviti preoblikivanje, jer se “to može lagano ispraviti”. Dakako, tezu udruge 'Dinamo to smo mi' o navodno “katastrofalnom financijskom stanju GNK iInamo koji je u višegodišnjem akumuliranom minusu od više stotina milijuna kuna” Klub drži “potpuno neistinitim, neprimjerenim i štetnim za naš i Vaš klub”, jer u skladu s pozitivnim zakonskim propisima RH Klub podnosi revidirana godišnja financijska izvješća, uz poseban paket tih izvješća Hrvatskom nogometnom savezu i uefi, kojoj se dvaput godišnje, svakih šest mjeseci, isti dostavljaju “u svrhu zadovoljenja kriterija Financijskog fair-playa”, a Dinamo u proteklih 12 godina “nikad nije bio kažnjavan uslijed pogrešnih financijskih izvješća ili nepravilnosti uočenih u istima ili prekoračenja endozvoljenog akumuliranog financijskog rezultata”.

- Zvuči senzacionalno da je grad uložio u klub u zadnjih 10 godina gotovo 200 milijuna kuna, ali to je bilo po tri osnova: ulaganje u vrhunski sport, stadion koji je gradski i nogometnu školu i sva dobivena sredstva su vrlo jasno i transparentno pravdana. A istodobno je Dinamo u gradsku imovinu stadiona, školu i prirez koji plaćaju zaposlenici uplatio 230 milijuna kuna, ne treba završiti PMF da se zaključi kako je Dinamo u preplati, naglasio je Svetina i dodao:

- Možemo razgovarati i je li bolji ovaj ili onaj model, ali ne možemo 10 puta ponavljati da nešto nije zakonito, a da je jedino zakonito "jedan član, jedan glas". Treba prvo inicijativa u Saboru da se promijeni Zakon o udrugama, pa će tada tako biti. Sada je naš Statut usklađen s važećim zakonom i kao tajav upisan u Registar udruga RH. Isto tak, sve propuste koje nam je našla Sportka inspekcija smo ispravili i postupak je obustavljen još 7. lipnja 2016., tako da se ne može govoriti “da ne provodimo odluke sportske inspekcije”.

Zaključak Dinamovih čelnika je da “na političku odluku gradske Skupštine ne možemo utjecati”, no ona je neobvezujuća za Povjerenstvo Državnog ureda za šport kojem je zadatak odobriti ili ne Elaborat o preoblikovanju te da aktualna inicijativa, kako je poentirao Rožić, “zapravo i nije da se zaustavi privatizacija nego da 'Dinamo to smo mi' želi kadrovirati tijela i upravu kluba, na što nećemo i ne možemo pristati jer bismo time derogirali sve nabrojane upravne akte”.

- A dokaz kako Dinamo spaja nespojivo jest valjda jedino slaganje u mandatu ove gradske Skuoštine Neovisnih i SDP-a, Brune Esih i Tamare Čubretović, koje su jedine na Odboru bile da se zaustavi preoblikovanje, poručio je Svetina.

I za kraj, Kodžoman je na upit kad se može očekivati odgovor Povjerenstva, s obzirom da će Skupština grada 24. svibnja raspravljati o Dinamovu preoblikovanju, kazao kako su i članovi Povjerenstva pod velikim pritiskom i utjecajem medija.

- Odluka gradske skupštine je za njih neobvezujuća, ali neka postupe u skaldu sa Zakonom i Elaboratom koji im je dostavljen i neka odluče. Povjerenstvo je neovisno tijelo, kao takvo ima svoju dinamiku sjednica i odlučivanja. Mi smo na sve upite apsoluno revno odgovorili, tako da taj upit treba na njihovu adresu postaviti, zaključio je Kodžoman. J

Linker
19. travanj 2024 16:05