Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
IZVAN SVIH KOMBINACIJA

DINAMO SE ŽELI RIJEŠITI JOŠ JEDNE ZVIJEZDE Za njega su procijenili u Maksimiru da je 'mrtvi kapital', a konkurent je jednostavno - eksplodirao

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 06. ožujak 2017. 17:06

Angelo Henriquez i Armin Hodžić. Obojica imaju inicijale A. H. Jedan bi A. H. mogao kazati: “Ah, propao sam...”, drugi bi pak slobodno mogao reći: “Ah, uspio sam...”

Dakako, prvi bi A. H. u ovoj priči bio Čileanac, drugi Bosanac.

Priča o dvojici Dinamovih napadača klasični je predložak one izreke “dok jednom ne smrkne, drugome ne svane”. Smrknulo je Henriquezu, jako mu je smrknulo, zalutao je u dugu mračnu noć. Eto ga, u subotu je zaigrao za drugu momčad Modrih u Sesvetama, oni koji su gledali kažu da se ni na drugoligaškom travnjaku nije uspio iskazati, da je jedina prilika koju je imao završila kao uglavnom i sve ostale ove sezone koje je imao u prvoj momčadi: promašio je. Debelo je promašio, u šali vele da tu loptu koju je opalio još traže po Sesvetama.

S druge strane, svanulo je Hodžiću, koji, jednostavno, zabija na svakoj utakmici! Baš na svakoj u proljeće. Već smo javljali iz Turske, bio je najveći dobitnik Dinamovih priprema, u Beleku je zabio pet golova. Onda se vratio doma i počeo trpati. Dinamu je donio pobjedu protiv Slavena Belupa golom iz jedanaesterca, onda je opet donio pobjedu u Vinkovcima s dva pogotka, opet jednim iz jedanaesterca, Splitu je u Kupu zabio četiri, a u subotu Interu jedan. Osam golova u četiri utakmice! U prosjeku dva pogotka po utakmici. Čudo jedno. Ako pribrojimo zimske pripreme, u mjesec i pol dana čovjek je zabio 13 golova!

Hodžić privlači poglede menadžera, a Angelo Henriquez postao je mrtvi kapital.

Obojica su stigla u Dinamo istoga ljeta, 2014. Čilenac je stigao kao potencijalna zvijezda, mnogi su se tada pitali kako je bilo moguće uopće dovesti napadača kojeg je sir Alex Ferguson doveo u Manchester United, koji je čak trenirao s prvom momčadi, a kasnije otišao na posudbu u Wigan i Zaragozu. U Dinamo je također došao na posudbu, ali nakon godine dana Modri su otkupili njegov ugovor za 1,67 milijuna eura. Činilo se tada da je to bio maestralan potez, Plavi Anđeo u prvoj je sezoni, toj 2014/15, zabio čak 29 golova: 20 u prvenstvu, šest u Kupu, te tri u Europi! Nakon briljantne sezone otišao je na Copu Americu u Čile, gdje je s svojom nacionalnom selekcijom uzeo naslov. Sjećamo se dobro, Dinamo je bio na ljetnim pripremama u Moravskim Toplicama, a Angelo nam se javio na mobitel.

- Vraćam se brzo, sjajno se osjećam, uvest ću Dinamo u Ligu prvaka, želim zabiti više nego prošle sezone!

Međutim, tu njegova priča staje. Nakon povratka iz Čilea nikada više nije bio na razini one početne sezone kad je stigao u plavi klub. U sezoni 2015/16. zabio je osam golova u prvenstvu, dva u Europi, jedan u Kupu. Dakle, cifra od 29 golova iz prve sezone u drugoj se drastično smanjila i zaustavila na broju 11. U modrom klubu stalno su se nadali da će proraditi, čekali su, čekali... Ništa nisu dočekali. Dapače, Angelo je skroz potonuo, napadač je otišao “u rezalište”. Ove je sezone zabio samo dva gola, jedan u Kupu protiv Velog Vrha, jedan protiv Cibalije. Početkom siječnja ove godine, kad je bio u Čileu, tamošnjim je medijima kazao:

- Da budem iskren, više ne uživam u Hrvatskoj. U početku je sve bilo odlično, ali sve se promijenilo nakon što sam s Čileom bio na Copi Americi u ljeto 2015. godine. Više ne osjećam povezanost, a to me, na neki način, deprimira. Zbog toga se nadam skoroj promjeni sredine.

Upravo se tako i ponašao na zimskim pripremama u Turskoj - izgledao je kao čovjek koji želi otići. Još se i ozlijedio, tako da je njegova priča skroz negativna.

Split, 171216
Stadion Poljud.
Nogometna utakmica 20. kola MAXtv Prve lige, Hajduk - Dinamo. 
Na fotografiji: Angelo Henriquez, Lorenco Simic. 
Foto: Vojko Basic / CROPIX
Foto: Vojko Basic / CROPIX

S druge strane, priča Armina Hodžića totalno je suprotna. Dok se od tog ljeta 2014. godine Herniquez gasio poput šibice na vjetru, Ara, kako ga zovu suigrači, svoje je nogometno tinjanje pretvarao u sve veći golgeterski požar. Momak kojeg je Liverpool ostavio igrati u Željezničaru rastao je iz sezone u sezonu. Te prve 2014/15. zabio je samo dva pogotka, jedan u prvenstvu, jedan u Kupu. Ali već slijedeće sezone bio je najbolji ligaški strijelac Modrih s 13 postignutih pogodaka, nadodao je još tri u Kupu u 2 u Europi. Ove je sezone i on upao u krizu, jesenas je postigao samo dva pogotka, oba u 1. kolu protiv Lokomotive. Činilo se tada da se i on ugasio kao Henriquez, ali je ovog proljeća zablistao, pa mu je trenutačni zbroj golova 11 - šest u prvenstvu, pet u Kupu. No ne radi se tu samo o golovima; igre Armina Hodžića, njegovo samopouzdanje i gard na travnjaku otkrivaju igrača u velikom usponu. Više nitko ne pita za Angela Henriqueza.

Goran Mehkek / CROPIX / CROPIX

Uživanje na travnjaku

- Osjećam se odlično, radim maksimalno i idu me golovi. Prezadovoljan sam, kako u Dinamu tako i otvaranjem proljeća. Samo da se tako nastavi. Želim zabijati što više, makar je, naravno, najvažniji uspjeh momčadi - kazao je Hodžić nakon briljantnog starta proljetnog dijela sezone.

Nekidan je Dinamov prvi igrač nastavka prvenstva potpisao i novi ugovor s Modrima, koji ima rok trajanja do 2022. godine. Ovo su njegovi dani, uživa svake sekunde na travnjaku. U Dinamu bi Henriquezu najradije ispunili želju i riješili ga se, ali je pitanje hoće li za ovakvog napadača, koji se spustio do druge lige, biti zainteresiranih. Hodžića pak gledaju kao budućeg prvog centarfora, igrača koji će postizati golove i donositi trofeje, a, naravno, i kao zlatnu koku nekog budućeg inozemnog transfera.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 17:52